Otkrivena bista vojvode Stepe u Domu Vojske

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković svečano je otkrio bistu vojvodi Stepi Stepanoviću u Domu Vojske poručivši da su tog vojskovođu krasile lična skromnost i bogata vojnička karijera.

Diković je poručio da je Vojvoda Stepa bio skroman po prirodi, ali da je "njegova veličina u skromnosti i skromnost u veličini tog čoveka u teško vreme, kada je vojevao velike bitke za slobodu Srbije".

Naveo je da mu je pripala velika čast i da mnogo poštuje dela velikog vojskovođe koji je, kako je rekao, jedna od najmarkantnijih ličnosti toga doba.

"Odlikuje ga teška i bogata vojnička karijera, krunisana komandovanjem Drugom armijom srpske vojske od Prvog Balkanskog rata, do završetka Prvog svetskog rata. Kreator je prve i velike pobede na Ceru u Prvom svetskom ratu, trasirao je putokaz svim slobodoljubivim, koji znaju za šta se bore, koji mogu pobediti bez obzira na jačinu i moć neprijatelja", rekao je Diković.

Prema njegovim rečima, Stepa Stepanović je svojim znanjem i autoritetom motivisao, usmeravao, komandovao i pobeđivao, a zajedno sa svojim velikim kolegama Mišićem, Bojovićem, Šturmom zadivio je svet.

"Njegove poslednje reči bile su - Polazite napred, a završio je skromno u kućici u Čačku..., nama je ostavio ovaj Dom, ali da nije bilo Stepe, dobrovoljnih priloga, ne bi Dom vojske ostao potomcima, vojnicima, da ga zajedno sa narodom koriste, razvijaju patriotizam prema otadžbini. Neka ti je slava i hvala", poručio je načelnik Generalštaba.

U Domu vojske takođe je predstavljena knjiga direktora Medija centra "Odbrana" Stevice Karapandžina - Verska služba u Vojsci Srbije: uticaj na operacije kopnene vojske, o kojoj je, između ostalih, govorio i recenzent Bogoljub Šijaković.

Svečanom otvaranju biste vojvode Stepe u hodniku Doma vojske i promociji knjige prisustvovao je patrijarh srpski Irinej, bio je upriličen kulturno-umetnički program, a glumac Tihomir Arsić čitao je odlomke iz knjige.

Bronzana skulptura rad je vajara Nebojše Mančića i predstavlja deo projekta obeležavanja značajnih jubileja iz srpske oslobodilačke istorije, koji je Medija centar "Odbrana" započeo ove godine.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 15. jan 2016, 15:20)
anonymous [neregistrovani]

Skromni stari Vojvoda.

Kada je dobio prvu penziju, poceo je da "vice" na zbunjenog postara ,da mu je drzava dala veliku penziju ,i da mu to tako starom ne treba. To je iz njegove biografije .A ja se pitam ,da li bi se i ovi danasnji "zasluzni" lovasi tako ponasali.