Protest novinara ispred Vlade Srbije

U Beogradu se ispred Vlade Srbije okupilo oko 300 ljudi na protestu "Novinari ne kleče/predsedniče vlade, ko je ministar odbrane" i zatražilo smenu ministra odbrane Bratislava Gašića zbog seksističke uvrede upućene novinarki B92.

Na ulaz u Vlade Srbije postavljen je plakat sa siluetom novinarke iznad koga piše "jedna novinarka", a novinari su nosili papire na kojima je pisalo "Folow me" i "Novinari ne kleče".

Novinarka Antonela Riha pročitala je proglas u kojem je navedeno da se pored Gašićeve smene traži i da se obezbede uslovi za izveštavanje u javnom interesu, da pre svega nosioci važnih političkih funkcija ravnopravno tretiraju žene.

Zahteva se i da se povodom izjava Gašića oglasi i ministar kulture i informisanja Ivan Tasovaca i da objasni šta je on to radio u vreme svog mandata.

U proglasu se traži i da se po tom pitanju oglasi poverenica za ravnopravnost Brankica Janković, a ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović da kaže odakle mu informacije sa kim se sastaje i o čemu razgovara predsednik NUNS-a Vukašin Obradović i da kaže da li je Obradović praćen.

U proglasu se traži da se vlasnici, menadžeri i urednici medijskih kuća odupru političkim pritiscima i obezbede novinarima makar minimum njihovih radnih prava.

Riha je kazala da organizatori protesta ne podržavaju dolazak predstavnika političkih stranaka na skupove "Novinari ne kleče" i da bi bilo bolje da rade u javnom interesu i odgovaraju na novinarska pitanja.

Prvi protest, "Novinari ne kleče/Smena Gašića" održan je u Beogradu 7. decembra, nekoliko dana nakon uvrede Gašića, a drugi "Novinari ne kleče/Predsedniče Vlade, održite obećanje", 21. decembra u 10 gradova Srbije.

Premijer Aleksandar Vučić početkom decembra izjavio je da će pokrenuti proceduru za Gašićevu smenu, ali to još nije učinio, te Gašić i dalje obavlja dužnost ministra.

Protest novinara je i večeras kao i prethodni put održan u nekoliko gradova u Srbiji.

broj komentara 2 pošalji komentar
(ponedeljak, 11. jan 2016, 21:12)
anonymous [neregistrovani]

bio sam medju prvima za smenu ali

Posle ovih degutantnih protesta koji nemaju nikakve veze sa novinarstvom sada sam za to da se ne smeni jer ovo sada vise lici na jedan LINČ nego na pravdu i demokratiju. Uzas kolege novinari, UŽAS!

(ponedeljak, 11. jan 2016, 21:06)
anonymous [neregistrovani]

da poprave utisak

danasnja konferencija za stampu im je ispala bruka i sramota,pa daj brze bolje ispred vlade,i uvek isti broj i ista lica,neznam,pocinjem da sumljam u sve sto rade....da nije iskreno.