Psihičko zlostavljanje postaje krivično delo

Srbija bi u martu trebalo da usvoji izmene Krivičnog zakonika u delu koji se odnosi na porodično nasilje. Najavljuje se uvođenje novih krivičnih dela među kojima je i psihičko zlostavljanje, što bi omogućilo strože kazne i efikasniju borbu protiv nasilnika i bolju zaštitu žrtava.

Dolaze iz različitih sredina i drugačijih su shvatanja i obrazovanja, svaka sa svojom tragičnom pričom koja ih je sprijateljila u "Sigurnoj kući". Posle godina psihičke torture u braku, pretnji, vređanja i ucena, sagovornica RTS-a,  mlada, fakultetski obrazovana žena - rešila je da ima pravo na drugačiji život.

"Nikad nisam valjala, ni za šta nisam valjala, šta god da uradim nikad ništa ne valjam i za sve moram uvek da zaslužim i da budem zahvalna. Kada se trudim, to je dobro sat vremena, pa opet posle ne valjam. Živeti s tim da ne valjate i da nikad niste dobri i da svaka pokret mora da bude iskontrolisan je zaista bolesno", priča žrtva psihičkog zlostavljanja.

Kaže da njen muškarac nije mislio da će ona imati snage da ga napusti. 

"On je mene toliko uništio i smanjio, toliko sam ja bila sićušna i nesposobna, on je verovao da ja nikad neću imati hrabrosti da to učinim i taj poraz da sam se ja usudila, tek to izaziva bes u njemu", navodi žrtva.   

U "Sigurnu kuću" žene najčešće beže od fizičnog nasilja, dok se psihičko zlostavljanje često ne prepoznaje na vreme, ponegde trpi i tumači kao podnošljiva žrtva u odnosu na batine.

"Imamo primer žene koja tri godine nije izašla iz kuće da ne bi naljutila supruga. Kada je posle izašla kaže imala sam utisak da me svi gledaju", navodi Vesna Stanojević, koordinatorka  "Sigurne Kuće".

Psihijatri upozoravaju da se iz začaranog kruga porodičnog nasilja mora izaći, jer nema toga što bi žrtva mogla da uradi ili na šta da pristane, što bi trajno prekinulo zlostavljenje. Kazna je i dalje ono na šta jedino reaguju.

"Oni razumeju zakon sile, pošto je apelovanje na druge principe njima strano sa njima se mora dosta raditi da bi se u njima prozveo doživljaj uvažavanja drugog. U svakom slučaju kazna je najelegantniji način da se oni osveste i da to deluje i na druge", kaže psihijatar u klinici "Laza Lazarević" Milan Milić.

Prema Krivičnom zakoniku i sada su kažnjive pretnje, drsko i bezobzirno ponašanje koje ugrožava članove porodice, a za mart se najavljuju izmene koje će u taj zakon uvrstiti nove vidove psihičkog nasilja.

Milan Antonijević iz Jukom-a kaže da se uvodi proganjanje i seksualno zlostavljanje kao krivično delo.

Jedna od najznačajnijih novina koje se očekuju odnosi se na hitne mere zaštite - treba da omogući da nasilnik u porodici može biti udaljen iz kuće u najkraćem roku, od 24 sata.

broj komentara 18 pošalji komentar
(subota, 02. jun 2018, 10:47)
anonymous [neregistrovani]

Krivično delo

Ja mislim da je psihičko nasilje krivično delo.Vi ne znate šta žrtve tog nasilja proživljavaju.Po meni,psihičko nasilje zaslužuje najstrože kazne.

(utorak, 02. jan 2018, 12:19)
Xxxc [neregistrovani]

Psihicko nasilje

ja sam se pre nekoloko godina razveo od supruge zbog iste situacije deca su pripala meni na samostalno starateljstvo cak je 6meseci vidjala decu u stogo kontrolisanim uslovima u centru.da bi posle vise od godinu dana jednog dana se pojavila na vratima sa obecanjima da ce sve da se promeni i da ce da se leci i da ce sve biti drugacije i to sa takvom manipulacijom da nisam imao srca da je vratim sa vrata.nekoliko meseci je bilo stanje izdrzljivo i onda ponovo krce pakao a nece da napusti kucu.sta da radim?

(sreda, 13. jan 2016, 17:05)
anonymous [neregistrovani]

Pandan

I psihičko zlostavljanje građana od strane države trebalo bi imati težinu krivičnog dela.
A žrtava ima, iha-ha.

(sreda, 13. jan 2016, 16:34)
anonymousLidija Pljakic Jocic [neregistrovani]

Zlostavljanje na poslu

Psihicko zlostavljanje je krivicno delo, ne samo u porodici, vec i na radnom mestu-poslu!!!

(ponedeljak, 11. jan 2016, 14:55)
anonymous [neregistrovani]

rekla kazala

Bez svedoka nema sanse da iko dokaze psihicku torturu.

(ponedeljak, 11. jan 2016, 13:39)
Vesna [neregistrovani]

a deca

Psihicko nasilje nad decom? Ocekivanja, kritike, ocene, ponizavanje... Uopste psihicko nasilje treba da je krivicno delo, jer su posledice gore nego kod fizickog, tako nastaju frustrirane osobe buduci kriminalci i nove generacije onih koji ce dalje nekog maltretirati. Psihicko nasilje postoji u drustvu, na poslu i obicno vam niko ne veruje jer su oni koji maltretiraju neverovatni dvolicni manipulatori, sa slatkim osmehom i blago telecim izrazom, ko, ja? i jos odmahivati rukom kad se okrenete, kao vi bas niste citavi... Ovo nece resiti zakon, potrebno je o tome glasno govoriti i ukazati da postoji u svim segmentima drustva...

(ponedeljak, 11. jan 2016, 11:53)
dosedsci [neregistrovani]

proganjanje, uznemiravanje, nasilje

Svako ko je doživeo određenu vrstu nasilja, bilo fizičkog ili psihičkog, vidi sebe kao žrtvu. U takvim odnosima, nasilje eksalira na kraju sa obe strane, jer svako ima prirodnu potrebu da se brani i tako ulazite u začarani krug rasprava sa nekim za koga u startu već osećate da vas ne vrednuje na način na koji biste voleli. Postoji izreka: "Lezi sa psima, ne ginu ti buve." Na svakome je lična odgovornost da preuzme stvar u svoje ruke i prekine svaki kontakt. Na žalost, mnogi nasilnici posle toga imaju eskalaciju besa koja može eskalirati i u fizičko. Ipak, od normalne osobe se možeš razvesti, a u odnosu sa nenormalnom ni razvod ne pomaže. Za izbegavanje nasilja u budućim odnosima najbolje je raditi na samoedukaciji i naći način kako razgraničiti ono što je zdravo od nezdravog ponašanja. Na žalost, društvo u Srbiji je u najmanju ruku pasivno - agresivno i nema nikoga ko nije ponekad bar doživeo neku vrstu nasilja što kroz period odrastanja, u porodici, na radnom mestu, od strane akademskih krugova na fakultetu ili u partnerskim odnosima.

(ponedeljak, 11. jan 2016, 10:53)
Ivana [neregistrovani]

Zakon nije sve

Džaba zakon, ako tužioci i sudije nastave da rade kao i do sada. Kako dokazati psihičko nasilje? Moj bivši muž je oslobođen, na sudu je dokazano da me jednom tukao kad sam završila u Urgentnom centru, ali to nije porodično nasilje, jer pre toga nisam nikada zvala policiji, niti se obratila lekaru! Kad te jednom pretuče nije dokaz ničega, kako će onda neka žena da dokaže konstantno psihičko nasilje koje je usmeno? Nikako!

(nedelja, 10. jan 2016, 22:54)
anonymous [neregistrovani]

Psihicko zlostavljenje je krivicno delo

A ne treba da postane Haloooo?

(nedelja, 10. jan 2016, 22:49)
Dragan [neregistrovani]

Najzad

Poznajem dosta parova gde muskarci trpe svakodnevno verbalno i psihicko zlostavljanje. Cute o tome, zato sto je to u Srbiji tabu tema, muskarci ne smeju da se zale. Nazalost, takvo dugogodisnje zlostavljanje ima na kraju za reakciju fizicko nasilje i onda se vidi samo jedna strana medalje.