Vanredno u Knjaževcu, oko 1.500 potrošača bez struje, situacija se popravlja

Zbog ledene kiše koja je padala celu noć više sela u okolini Knjaževca je bez struje. U toku dana oko 6.000 domaćinstava bilo je bez struje ali je 26 sela priključeno na mrežu, tako da je trenutno oko 1.5000 potrošača bez napajanja. Ministar energetike Aleksandar Antić kaže da se situacija popravlja.

19.25 - Oko 1.500 potrošača u knjaževačkoj opštini još uvek nema električnu energiju, ali stvari popravljaju iz minuta u minut, kaže ministar Antić.

17.40 - Ministar Aleksandar Antić je rekao da će sutra biti angažovano četrdesetak ekipa sa više od 100 montera koji će u toku dana obići svaku kuću. "Ili ćemo im dovesti struju ili ćemo im obezbediti agregate", poručio je ministar. 

17.30 - Ekipe Elektroprivrede iz Knjaževca uz pomoć kolega iz drugih gradova uspeli su da na mrežu priključe petnaestak sela, tako da je bez struje trenutno oko 2500 hiljada domaćinstava odnosno oko 6.000 ljudi, javlja dopisnik RTS-a.

12.10 - Trenutno je bez struje 4.200 domaćinstava u 66 seoskih naselja. Prema proceni sa terena, očekuje se da će do kraja dana struju dobiti polovina korisnika koji je trenutno nemaju. 

11.25 - Na području opštine Knjaževac proglašena vanredna situacija.    

10.55 - Otklonjeni skoro svi kvarovi na visokom naponu, radi se na otklanjanju kvarova na niskom naponu, javlja reporter RTS-a.   

09.00 - Kako RTS saznaje, oko 7.000 seoskih domaćinstava na području Knjaževca je ostalo bez napajanja strujom zbog kvarova koje je prouzrokovao led.

Ledena kiša koja je sa manjim prekidima do sinoć padala u knjaževačkom kraju izazvala je probleme u snabdevanju električnom energijom u velikom broju seoskih naselja zbog čega je na području opštine Knjaževac proglešena vanredna situacija. 

Zbog kidanja provodnika pod težinom nagomilanog leda sinoć je bez električne energije ostalo između 37 i 40 sela na području Vine, Minićeva, u pravcima prema Svrljigu i Boljevcu kao i na potezu od Trgovišta do Kalne.

U ovom trenutku bez električne energije je oko 1.500 potrošača.

Ekipe "Elektroprivrede Srbije" su na terenu kako bi što pre otklonili kvarove i uspostavilonormalno snabdevanje električnom energijom. 

Rad ekipa otežavaju nepristupačan teren kao i nepovoljne vremenske prilike, sneg visine od 40 do 50 centimetara i kiša koja je u poslednja 24 časa samo u Knjaževcu pala u količini od 28 litara po metru kvadratnom.

Ministar energetike Aleksandar Antić došao je u Knjaževac. Poručio je da će i sutra biti angažovano oko 40 ekipa, odnosno 100 montera koji će obići svaku kuću.

"Ili ćemo im dovesti struju, ili ćemo im obezbediti agregat", poručio je ministar i rekao da očekuje da će se u toku sutrašnjeg dana steći uslovi za ukidanje vanredne situacije.

Elektromonteri će raditi i tokom noći.

"Situacija je značajno bolja od onoga što smo imali tokom dana. Ekipe montera su uspele da reše problem u 15-ak najvećih sela a sam Knjaževac nije bio ugrožen kada je reč o snabdevanju električnom energijom", rekao je ministar dodavši da su bez struje uglavnom zaseoci u brdsko-planinskim krajevima.

On je naveo i da se ima jasno definisan plan za ujutru kada će se pridružiti i dodatne ekipe iz Beograda, Kragujevca, Jagodine i Kruševca.

''Apsolutno sam uveren da će u toku sutrašnjeg dana i najudaljenija sela, a podsećam da je Knjazevac jedna od, po površini, najvećih opština u Srbiji sa više od 1.000 kilometara raznih elektroenergetskih mreža, dobiti struju'', reka je Antić.

On je naveo i da je prvobitno bilo u planu da sutra, ukoliko se ne bude rešio problem u svim selima, za one gde to bude problematično obezbede agregati. Međutim, kako kaže, sa stanovišta poslednjih procena veruje da će za sve biti obezbeđena električna energija.

Za razliku od prošlogodišnjeg nevremena koje je samo u knjaževačkom kraju oborilo gotovo polovinu stubova visokonaponske i niskonaponske mreže, led je sada u najvećem broju slučajeva samo kidao provodnike, pa će i monteri, kako kažu, lakše i brže uspeti da saniraju takve kvarove.

Osim knjaževačke opštine, u ostalim delovima Srbije nema problema u snabdevanju strujom.

Pored EPS-a i "Elektromreža" je uvela 24-časovno dežurstvo i pojačala ekipe na terenu.

broj komentara 10 pošalji komentar
(četvrtak, 07. jan 2016, 22:10)
Elektromonter [neregistrovani]

Struja

Kao sto rece neko sve kriticari,ali zato niko ne cisti sneg svi se prave pametni preko tastature,sneg ne ciste ispred svojih kuca,a tek za struju brinu,neka se neko popne na samo dva koraka na stubu al ne moze. zato ne pricajte mnogo vise radite a manje pricajte i gledajte sebe...

(četvrtak, 07. jan 2016, 15:47)
anonymous Moma Dr Alatnicarskih nauka [neregistrovani]

Pitanje

Pitanje za sve nezadovoljnike i kriticare. Jeste li ocistili sneg ispred svojih kuca i zgrada, ili samo oko svojih automobila i znate li kako stoji stvar na vasim kosim i ravnim krovovima i da li ce sa njih padati sante na prolaznike? Hajde, iskreno, recite samo sebi.!

(četvrtak, 07. jan 2016, 15:24)
Dušan [neregistrovani]

Podzemni kablovi

Krajnje je vreme da se u ovim krajevima postave podzemni kablovi jer se ove pojave često dešavaju.

(četvrtak, 07. jan 2016, 15:04)
anonymous [neregistrovani]

I to baš na Božić?

Onda neka nam Bog pomogne, a ne službe.

(četvrtak, 07. jan 2016, 14:47)
anonymous [neregistrovani]

Spreciti.

Ima nacin,ali nema pare.

(četvrtak, 07. jan 2016, 12:54)
anonymous [neregistrovani]

Svasta ????

Nemogu da razumem ovakve komentare ? Pa lepo se vidi da od ledene kise koja je padala prethodnu noc i ledila se odmah da su se zice od dalekovoda kidale pod tezinom leda, sto je priroda i sto nemoze da se unapred preupredi?

(četvrtak, 07. jan 2016, 12:48)
Baki [neregistrovani]

led na dalekovodu

Vrši se seča drveća duž trase dalekovoda, da ne bi pod teretom snega i leda palo na provodnike.
Kako da spreče da se stvori led na provodnicima toliko da prevazilazi sve proračune koji se rade prilikom postavljanja dalekovoda?
Ovakvih pojava je bilo i biće uvek pri ovakvim vremenskim prilikama.

(četvrtak, 07. jan 2016, 11:56)
anonymous [neregistrovani]

iznenadjeni

Sve je to moglo da se spreci.
I ko ce da snosi odgovornost za ovo?

(četvrtak, 07. jan 2016, 10:28)
anonymous [neregistrovani]

Sramota

i to na Bozic.

(četvrtak, 07. jan 2016, 09:51)
anonymous [neregistrovani]

zar opet

i prosle godine isti slucaj u istocnoj srbiji.stvarno nemogu da razumem,zar nisu imali vremena da tokom godine prosetaju pravcem dalekovoda i uklone sve moguce prirodne i vestacke prepreke koje danas bas nebi bila smetnja za njihov rad.ovde se kod nas reaguje tek kad se desi.svaka lokalna distribucija bi to mogla da uradi naravno sa lokalnim stanovnistvom.ovako se svi smrzavaju i oni koji koriste struju i oni koji trebaju po ovakvim vremenskum uslovima da se penju na te dalekovode ili drva koja ometaju njihov rad.