Odlazak Duška Koraća

"Nikog ne ostavljam ravnodušnim. Svesno provociram. Ja opet pitam za šta nisam bio u pravu? Ne napadaju me zbog neznanja ili zato što ne znam padeže. Napadaju me zbog stavova." Tako je u jednom intervjuu pre nekoliko godina govorio, već za života legendarni sportski komentator. Otišao je jutros, u 61. godini. Naš Duško Korać. Kraljica sporta danas tuguje.

Od trenutka kada je kročio u Televiziju Beograd 1978. godine, nikoga nije ostavljao ravnodušnim.

"Ono što neki gledaoci nikada nisu shvatili, a to je da je on u svaki prenos, svaku rubriku, svaku emisiju unosio čitavog sebe. Tu nije bilo bune, tu nije bilo nikakve posebne želje za nekim isticanjem, jednostavno bio je takav čovek. To se na kraju krajeva videlo i danas kada se saznalo da je otišao", seća se Milorad Đurković, sportski komentator RTV Crne Gore.

Rođen je 1955. godine u Ivangradu, današnjim Beranama, a po završetku Ekonomskog fakulteta, nije se posvetio struci za koju se školovao, zbog toga što je neizmerno voleo sport, kome je posvetio život. Važnija od sporta i novinarstva bila mu je jedino porodica.

"On je po meni bio izuzetan novinar, izuzetan reporter. Njegovi prenosi su bili zapamćeni ne samo po tome kako se pripremao, nego kako je to i radio. On je to radio sa toliko temperamenta, da ste imali utisak da, kada on prenosi, i vi učestvujete u trci, u plivanju, u skijanju. Vi ste jednostavno u tom sportu u trenutku kada on o tome govori", kaže Radmilo Armenulić.

Korać je prenosio sportska nadmetanja na velikim takmičenjima, a posebno ćemo ga pamtiti po prenosima atletike, vaterpola, plivanja, odbojke, zimskih sportova... Njegovi komentari će ostati u analima srpskog sportskog novinarstva.

Duško Korać je ostavio dubok trag u profesiji, pre svega apelujući na jačanje bazičnih sportova, i zbog zalaganja za surovo kažnjavanje za doping. Često je govorio ono što mnogi misle, a nisu smeli ili hteli da kažu.

Sportski komentator HRT-a Drago Ćosić kaže da ga je beskrajno rastužila vest o Koraćevoj smrti jer Duško je uz takođe pokojnog Srđana Kneževića bio deo nove i drugačije generacije koja je zajedno počela da radi na televiziji.

"Bili smo i ostali buntovnici. Najpre zbog načina na koji se delio posao za velika takmičenja u vreme JRT-a i različitih lobija koji su u to vreme vladali, a kasnije i zato što smo počeli da radimo prenose koje naše starije kolege nikada nisu odobravale. Reč je o jednoj strasti, o emocijama pa i izrazito oštrom jeziku. Zbog toga sam siguran da je Duško Korać svoje zvezdane trenutke doživeo kasnije, jer je imao i znanje i moć i sposobnost da bude novinar u pravom smislu te reči. Zbog toga sam siguran da će RTS-u biti potrebno mnogo vremena da pronađe čoveka kvaliteta Duška Koraća", kaže Ćosić.

U sportskoj redakciji RTS-a radio je do poslednjeg dana.

"Čest pamtim njegov savet – informacija je mrtvo slovo na papiru statistike, njoj komentator daje važnost. Često je to govorio. Obožavao je da pomaže mladima i to onima za koje oseti da vole sport. Njegovi saveti su bili neprocenjivo značajni", rekao je novinar RTS-a Radoslav Simić.

Zimske i Letnje olimpijske igre nisu mogle da se zamisle bez Duška. Izveštavao je pet puta sa Letnjih olimpijskih igara i tri puta sa Zimskih. Zbog toga što je bio veoma prepoznatljiv po komentarisanju, jedna strana TV stanica napravila je reportažu o njemu.

Komemoracija povodom smrti Duška Koraća biće održana u petak, 8. januara, u 12 časova u Galeriji RTS-a, a ispraćaj za kremaciju u subotu, 9. januara, u 14 časova na Novom groblju u Beogradu.

Telegrame saučešća povodom smrti Duška Koraća uputili su premijer Aleksandar Vučić i predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević.

broj komentara 17 pošalji komentar
(utorak, 05. jan 2016, 17:28)
jasmina [neregistrovani]

posebnost

Bio je poseban upoznala sam ga kad je bio u göteborgu prenosio atletiku koja se odigravala na ulevi spavao je kod mog druga u kuci bio je ljubazan velikodusan imao je svoje stavove koji su navodili na razmisljanje ..neka mu je vecna slava strano mi je zao otisao je prerano

(utorak, 05. jan 2016, 06:39)
Calim [neregistrovani]

Slava mu

Ovaj covek je za mene bio to da kad listam kanale i naletim da on radi prenos, koji god sport bio u pitanju, ja pogledam, iako nisam covek koji ce gledati sportski program po svaku cenu. Legenda. RTS ce tesko naci zamenu.
Pocivajte u miru.

(utorak, 05. jan 2016, 01:08)
Ivan Milatić [neregistrovani]

Odlazak legende

Bio je poseban i drugačiji...Bio je čovek od kojega je mnogo moglo da se nauči....Bio je onaj kojemu je moglo da se veruje i kojega je bilo uživanje slušati...Nažalost sva ova sportska dešavanja u ovoj a i u narednim godinama bez Duleta neće biti ista. Slava ti legendo!

(utorak, 05. jan 2016, 00:37)
anonymous [neregistrovani]

Bio je čovek i dobar novinar

Danas rekosmo i napisasmo sve najbolje o poštovanom Dušku. Bilo bi divno da može sve ove lepe reči, pohvale i priznanja da čuje.Na žalost, našu i njegovu, ne može. Hvalimo ljude dok su među nama, sve drugo je zakasnelo.Veliko poštovanje Dušku.Bio je Čovek, i dobar novinar!

(utorak, 05. jan 2016, 00:37)
anonymous Misho Markovic [neregistrovani]

Legenda RIP Vjecna slava Dule !!!

Veoma sam ozaloscen smrcu svog druga Duska vjecna slava legendi!!!!

(utorak, 05. jan 2016, 00:29)
Vasa [neregistrovani]

Poslednji pozdrav poštovanom kolegi

Ne videsmo se prosle godine na ski openingu, necemo ni ove na Evrobalkan kupu, na žalost i nijedne više, na mojoj i tvojoj Staroj planini. Da cepnemo po koju dunjicu u pauzi izmedju dve trke, popricamo o kadrovima, smestajima, hrani, svemu onom sto bi bilo dobro uraditi za Staru iz tvog ugla, svim onim dobrim ljudima sa PLANINE i planina na kojima si bio... Da mi ponudis "subjektivce" , a ja tebi "širinu" da imamo od svega po malo...
Počivaj u miru, MAJSTORE

(utorak, 05. jan 2016, 00:05)
Dajana,Sremska Mitrovica [neregistrovani]

:(

Neka ti je vecna slava i hvala!
Hvala za sve one divne prenose atletike, odbojke, vaterpola, Olimpijskih igara...Sa kakvom radoscu i sa uzivanjem smo gledali. Nijedan tv prenos vise nece biti isti, bez vas, gospodine Korac!
Zbogom! Pocivajte u miru! Saucesce porodici Korac i svim prijateljima gospodina Koraca! :( :( :(

(ponedeljak, 04. jan 2016, 23:35)
Slavisa [neregistrovani]

covek

Hvala cika Dusko, slava ti!

(ponedeljak, 04. jan 2016, 23:24)
anonymous [neregistrovani]

...

Pocivaj u miru legendo.

(ponedeljak, 04. jan 2016, 22:51)
anonymous [neregistrovani]

Хвала Душко

Хвала ти Душко што си ме упознао са многим спортовима. Због тебе их и даље пратим.