Razotkrivanje zloupotreba Zakonom o restituciji

Loše i neracionalno gazdovanje poljopirvrednim zemljištem košta državu 110 miliona evra godišnje. U mreži za restituciju napominju da je popis imovine neophodan za efikasniju primenu zakona o restituciji.

Opština Bač raspolaže sa oko 7.500 hektara poljoprivrednog državnog zemljišta, ali podaci nisu pouzdani. Kažu da nije sve popisano, da je uzurpiran deo i dodaju da je velika razlika u podacima katastra i stanja na terenu.

"Odeljenje za poljoprivredu osim redovnih stvari i poslova koje obavlja mora dodatno da se angažuje i da raščivija neke stvari, koje su očigledno bile bitne da ostanu takve kako bi se zemljište moglo uzurpirati, a da niko čak od legalnih institucija i organa ne može ni da sazna ni da otkrije", kaže predsednik opštine Bač Dragan Stašević.

Zakon o restituciji pokazao se kao dobar način da se identifikuje poljoprivredno zemljište i razotkriju zloupotrebe, smatraju u Mreži za restituciju.

"Moraju da se uvedu sankcije za nepopisivanje javne svojine i detaljnu analizu propisa koji su doneti u vezi sa pokušajem ozakonjenja uzurpacije i krađe te državne javne svojine kako bi se sprečila materijalna šteta", ističe Mile Antić iz Mreže za restituciju.

Izmene i dopune zakona o retituciji su urađene ali bez supstitucije, uskoro bi trebalo da uđe u skupštinsku proceduru. Zakon nije suštinski menjan već samo u delu koji će omogućiti efikasniji rad Agenciji za restituciju.

"U zakon su takođe ugrađene i neke nove odrednice koje će omogućiti da se i interesi držanih ili lokalnih samouprava usklade sa potrebama povraćaja u naturi da država ima određena prava odnosno predstavnici lokalne samouprave u pogledu dogovora o tome šta da se vrati", kaže Čedomir Backović iz Ministarstva pravde.

Država raspolaže sa preko 800.000 hektara poljoprivrednog zemljišta u postupku restitucije potražuje se manje od 85.000.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 14. jan 2016, 03:46)
Restitucionar [neregistrovani]

svojina umesto imovine

Nemojte postavljati nepotrebno pitanje 'šta da se vrati" a "šta da se ne vrati". Vraća se svojina, pravo svojine, a ne imovina. Vratiti treba ono što je uzeto a to je pravo svojine svejedno je u odnosu na koju imovinu. U zakonu ne sme postojati izraz " ne vraća se" a supstitucija mora biti obavezna. Srbija je u ogromnom zaostatku po pitanju restitucije u odnosu na sve druge zemlje i to se mora nadoknaditi jer život oštećenih vlasnika i potomaka nije večan