Sve spremno za početak radova na Hramu Svetog Save

Direktorka ruske federalne agencije "Rosotrudničestvo" Ljubov Nikolajevna Glebova poručila je da je sve spremno za realizaciju konkretnih projekata u vezi sa radovima na Hramu Svetog Save.

Ljubov Nikolajevna Glebova, koju je ruski predsednik Vladimir Putin odredio da direktno vodi realizaciju izrade mozaika u Hramu Svetog Save, potvrdila je posle dvodnevne posete Beogradu, da će prva i druga faza radova biti završene do 2019. godine kada se obeležava 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Upitana da li je poznato kada će biti završeni celokupni radovi, Glebova je rekla da nisu pravljeni tako dugoročni planovi, jer je veoma veliki obim radova koje treba završiti do 2019. godine.

"Treba pribaviti saglasnost stručnjaka i formirati umetničke grupe koje će izvršiti radove", objasnila je Glebova na brifingu u Ruskom domu, održanom povodom završetka njene posete Beogradu.

Prema njenim rečima, plan je da se prvobitno odrede određeni delovi Hrama, poput kupole i oltara, a onda formira radnja grupa i odredi investitor za te fragmente.

"Za sada imamo potvrdu 'Gasproma' da će učestvovati u tome shodno ceni materijala", rekla je dodajući da će ruska strana odrediti kvalitet materijala i umetnika koji, kako je istakla, moraju biti na visokom nivou.

Kako je navela, ruska strana je odgovorna za pronalaženje sponzora koji će oceniti obime i načine finansiranja određenih radova.

"U interesu obe strane je konačan rezultat koji mora biti odličan", navela je Glebova.

Takođe je istakla da je na sastancima sa srpskim zvaničnicima zaključeno da postoji potreba da se formira Ruska škola u Beogradu u kojoj će, kako je objasnila, nastava biti održavana na ruskom jeziku dok će program obrazovanja biti ruski ili srpski.

"Ohrabruje što postoji takva potreba u Srbiji. Zadatak Ruskog Doma je da uoči lokalne inicijative i potrebe, a potom pomogne u formiranju konkretnog modela obrazovanja u Srbiji", zaključila je.

Rukovodilac Federalne agencije Ruske Federacije "Rošotrudničestvo" za Zajednicu nezavisnih država, sunarodnike u inostranstvu i međunarodnu društvenu saradnju, tokom posete razgovarala je sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i ministarom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.

broj komentara 2 pošalji komentar
(petak, 13. nov 2015, 20:48) - Кога брига [neregistrovani]

Сад или одмах

Интернет генерација нема стрпљења низашта.

Битно је да се направи како треба тако да траје много дуже него изградња.

(petak, 13. nov 2015, 18:47) - Mladen Duric [neregistrovani]

jako sporo

Hram Sv.Save se zida ko Skadar na Bojani. Ako ga zavrse do 2075. bicemo zadovoljni.