Prosvetari nezadovoljni uprkos najavljenoj pomoći

Zaposleni u prosveti, njih oko 108.000, dobiće jednokratnu pomoć između 20. i 30. novembra, a o njenoj visini biće odlučeno na sastanku s premijerom Vučićem u ponedeljak – to su se dogovorili predstavnici sindikata prosvete i nadležnih.

Ipak, i pored toga, u većini škola danas nije održan prvi čas, uz obrazloženje da je više razloga za štrajk upozorenja. Nezadovoljni su zakonom o platnim razredima i ponašanjem trećine direktora u Srbiji koji ne poštuju obavezu o preuzimanju tehnoloških viškova.  

Prvo jutarnje zvono ne kao znak za početak časa već, reklo bi se, kao signal da je među prosvetarima sve manje strpljenja za čekanje na ono što je dogovoreno posle najdužeg štrajka u istoriji prosvete.

Profesor Gimnazije u Čačku Milan Selaković kaže da su im obećali nešto što nije ispunjeno i podseća da se taj štrajk i zove štrajk upozorenja. Profesor Ivan Čukuranović iz kruševačke srednje građevinske škole naglašava da đacima nisu hteli da oduzimaju od nastave, međutim, to je bio jedini način da ih neko čuje.

Od učenika – pred kojima su uveliko kontrolni i pismeni zadaci – neko ih je čuo, a neko ne.

Prazna obećanja, kažu, i kada je reč o zakonu o platnim razredima koji je na javnoj raspravi. Sumnjaju da će pravda prema prosvetarima biti zadovoljena.

"Postoje čitave grupe zaposlenih u javnom sektoru koje nisu obuhvaćene. Ono što nas najviše boli je – zaposlenih u javnom sektoru nema, u državnim agencijama nema, državnih funkcionera nema", kaže Jasna Janković iz Unije prosvetnih radnika.

Osuđuju i, kako kažu, ćutanje nadležnih na samovolju pojedinih direktora koji mimo dogovora zapošljavaju ljude sa strane uprkos prioritetima na listama tehnoloških viškova. Korupcija je, kažu, pojela obrazovanje.

"Više od 200 direktora je u Srbiji koji krše zakon, a vi posmatrate to, čuvaju radna mesta i ja ću slobodno reći pljačkaju državu zato što imaju tehnološke viškove, a neće da primite te ljude koji su na listi, izmišljaju raznorazne razloge", navodi Milorad Antić iz Foruma srednjih stručnih škola.

Iz Ministarstva prosvete nema komentara na današnji štrajk osim najave da se pregovori nastavljaju, i podsećanja na predstojeći sastanak s premijerom Vučićem.

broj komentara 0 pošalji komentar