Kraće radno vreme, može li se švedski model primeniti u Srbiji

Kada jedna uređena i ekonomski jaka Švedska odluči da radni dan smanji na šest sati, to nije znak da želi da smanji učinak svojih radnika i zaposlenih. Naprotiv, radnici koji kraće rade su produktivniji i odmorniji. Pitanje je da li se ovakav model može primeniti i na zemlje poput Srbije, gde radna nedelja zvanično traje 40 sati.

Manje grešaka na poslu, ako je radnik fokusiran – to je nemoguće ako se radi osam sati, smatra švedska vlada koja je radno vreme skratila na šest sati.

Urednica magazina Biznis Radojka Nikolić kaže da ne treba zaboraviti da je tu važan još jedan detalj - koliko su ti radnici plaćeni po satu.

"Da li kraće radno vreme znači istovremeno i manja plata ili se plata dobija za manji broj sati što znači da se onda povećava cena radnog sata. Očigledno je da su poslodavci to sve dobro izmerili i procenili", kaže Nikolićeva.

U Evropi najduže rade Austrijanci – 44 sata nedeljno. Slede ih Grci sa 43 sata, dok Poljaci i Česi rade oko 42 sata u toku nedelje. Po toj statistici, najkraće su na poslu Danci i Finci koji na poslu provode osam sati, pet dana u nedelji. Ukupno 40. I u Srbiji se radi 40 sati, na papiru.

"Što se tiče Srbije, mi već sada radimo pet sati efektivno. Istraživanja nam pokazuju da radimo efektivno pet sati i da imamo po pola sata za pauzu i da su ta neka ostala dva i po sata nešto što ne možemo nazvati efektivnošću jer osam sati držati pažnju je zaista teško", kaže predsednik Asocijacije menadžera ljudskih resursa Nebojša Rako.

Stručnjaci kažu da ovakve odluke utiču samo na olakšavanje rada, ne i na otvaranje novih radnih mesta.

Sociolog Slobodan Cvejić se pita šta će biti sa onima kojima je radno vreme skraćeno za dva sata – da li će imati manju platu.

"Mi očekujemo sada zato što ima manje moći će da se posveti deci ili da radi nešto drugo, ali ne, moraće da nađu drugi posao, da rade na crno, u suštini ništa se tu neće promeniti", kaže Cvejić.

Naši radnici su slabo motivisani, saglasni su stručnjaci. Ali nije novac jedino sredstvo da se to promeni.

Kakvom god idejom, cilj je motivisati radnike da, i ako duže sede na radnom mestu – više rade. Skraćivanje radnog vremena u Srbiji, smatraju stručnjaci, još nije izvodljivo, jer i bez obzira na to što osam sati provodimo na radnom mestu, jednostavno nismo dovoljno produktivni.

Jedan od načina moglo bi biti i fleksibilno radno vreme, predlažu stručnjaci. Iako se u raspravama o Zakonu o radu slobodnije radno vreme pominjalo, ovo rešenje do danas nije zaživelo.

broj komentara 10 pošalji komentar
(nedelja, 14. feb 2016, 23:23) - anonymous [neregistrovani]

40 sati je radni tjedan

Zivim u svedskoj odavno i ovdje se radi 40 sari na tjedan. To je cujemo radni vrijeme .rucak i pauze se odvijaju to ne ulazi u radno vrijeme ( niko neplaca)

(subota, 03. okt 2015, 10:46) - anonymous [neregistrovani]

U Danskoj se radi 37 sati sedmicno.

U to je uracunato i pola sata pauze za rucak! U Svedskoj se radi 40 sati sedmicno i tu ne ulazi pola sata pauze za rucak! Ja radim 39.15 sati sedmicno u jednom obdanistu (Svedska) i onih 45 minuta se zove (smanjeno vrijeme ili " tidnedsätning" na Svedskom) odlazi na sastanke radne grupe, roditeljske sastanke...

(subota, 03. okt 2015, 10:11) - 100% присутни! [neregistrovani]

Реч радити се више не употребљава,

сада је тачнији израз :Присутан!

(subota, 03. okt 2015, 09:55) - anonymous [neregistrovani]

neverovatno

ovo je lakrdija da se uopste uporedjuje Srbija i zapad,pa ovde se inace ne radi nista,a ovo sto mi zovemo i smatramo radom je smesno.

(subota, 03. okt 2015, 08:56) - anonymous [neregistrovani]

Zasto ?

Nije bas najjasnije zasto se i mediji i javnost pravi da nista ne zna. Kod domacih kapitalista se radi i duze od 40 casova,a neko se nasao da povede temu o kracem radnom vremenu.
Prijatelji moji, prvo izucite i istrazite radno vreme kod nas pa onda filozofirajte o kracem radnom vremenu.

(subota, 03. okt 2015, 08:35) - anonymous [neregistrovani]

Radno ne/vreme

Koji svedski model? Ovde se radi 40 sati nedeljno. I dalje se diskutuje kako i zasto ce se smanjiti radno vereme.

(subota, 03. okt 2015, 07:29) - Световид [neregistrovani]

Радно не/време

Овај предлог и може да се примени у северним земљама, јер имају природне ресурсе, богатство итд.Код нас мало касније.

Србија треба да учи из искуства неких западних земаља, па рецимо да се изврши стриктна подела - радног времена - одређених организација, предузећа, установа, радњи, и да се сви придржавају нормалног радног времена и да имају паузе итд.
Јер је код нас проблем са преоптерећеним радним временом у неким предузећим, и код приватника, где се ради и по 10-12 сати данима у континуитету, што је директан атак на здравље, проверено! Није спорно да се остане дуже да се заврши неодложан посао.

Погледати моделе поделе радног времена у неким успешним земљама, прилагодити и придржавати се, па рецимо:
- да неки раде од 7-15, неке службе од 8-16, а многи раде од 9-17 + пауза за ручак од једног сата(ефекат на локалну еконмију, ручак у ресторанима, шопинг, завршавање др. послова )
- да се адекватно плати прековремени рад, али по потреби а не да буде правило.
-да се уведе парт-тајм, или полу-радно време, за додатне послове, и да се леагализују црно тржиште
-да се уведе степенаст рад трговине, јавних служби, радњи,.

(subota, 03. okt 2015, 07:26) - anonymous [neregistrovani]

могу да наведем

Неколико примера где радници раде 10-12 сати дневно и тако не 5 него 7 дана, а плаћени су 130 динара по сату. Тај шведски модел може да се примени у јавни сектор, јер се тамо ефикасно не ради ни 4 сата. У приватни сектор не може, јер послодавци у Србији раднике третирају као робове, па је ту регуларно радно време 140 сати недељно, а плата далеко испод јавног сектора.

(subota, 03. okt 2015, 03:09) - anonymous [neregistrovani]

netačno

Citiram gornji tekst: "Stručnjaci kažu da ovakve odluke utiču samo na olakšavanje rada, ne i na otvaranje novih radnih mesta"
Apsolutno pogresno!
U mnogim firmama se radi 3 smene po 8 sati to je 3x8=24h. na dan. Ako se pređe na 6h radnog vremena to je 6x3=18h ostaje još 6h onda se otvaraju radna mesta za još čitavu jednu smenu.6X4=24h
"Jaki stručnjaci"

(subota, 03. okt 2015, 03:05) - anonymous [neregistrovani]

Sta bi bilo kad bi bilo..

Pod uslovom da ne dodje do smanjenja plata koje su i ovako niske, ovakav potez bi u Srbiji imao visestruki efekat. Povecali bi efektivnost i efikasnosta kod radnika, poboljsali kvalitet zivota, otvorili mogucnost za angazovanjem na nekom dodatnom poslu (poljoprivreda?).