Gašić: Četiri meseca Srbija čini sve što može za izbeglice

Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić izjavio na graničnom prelazu Horgoš između Srbije i Mađarske, da je u protekla četiri meseca Srbija učinila sve da se humano odnosi prema izbeglicama sa Bliskog istoka i iz Afrike. Medicinska pomoć ukazana za šest hiljada ljudi, rekao ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Gašić je rekao da je njegovo ministarstvo u saradnji s drugim ministarstvima uspelo da obezbedi pristojne uslove, prenosi Tanjug.

"Humano se odnosimo prema izbeglicama i učinićemo sve da se u Srbiji osećaju dobro", rekao je Gašić tokom posete na Horgošu.

Gašić je rekao da su do sada Srbija uspela da zbrine sve koji su došli.

"Onima koji hoće da ostanu ovde biće to omogućeno, a oni koji hoće da prođu, omogućićemo im nesmetan prolazak", rekao je Gašić.

Kako je rekao, Srbija je uspela da u poslednja četiri meseca obezbedi da se na ključnim mestima gde izbeglice stižu, ne bude ni jedan incident, niti međusobnih sukoba među ljudima.

Dodao je da će se Srbija i dalje pridržavati svih međunarodnih konvencija i normi.

Na Horgošu je ministar zdravlja Srbije, Zaltibor Lončar rekao da je do sada zbrinuto oko 6.000 ljudi, izbeglica i migranata.

"Mi ne pravimo razliku među ljudima", rekao je Lončar.

Ministar zdravlja rekao je da će to biti nastavljeno i ubuduće prema svima kojima pomoć bude potrebna.

Tokom obilaska graničnog prelaza Horgoš 2, Lončar je rekao da u prethodnom periodu "nije bila nijedna osoba niti jedno dete koje nije bilo medicinski zbrinuto i kome nije bila ukazana pomoć ili prepisana terapija".

Ministar zdravlja kaže da su za ukazivanje medicinske pomoći izbeglicama širom Srbije utrošena ogromna sredstva i velika količina lekova, kao i da je veliki broj ljudi bio angažovan na ovom problemu.

Ministar je dodao da će medicinski radnici nastaviti da ukazuju pomoć i dalje gde god se budu nalazile izbeglice u Srbiji.

Izbeglice su dolazak ministara pozdravile aplauzima i uzvicima "Hvala Srbijo!".

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 17. sep 2015, 19:48) - anonymous [neregistrovani]

Koliku su gradjane Srbije kostali azilnati dosada.

Koliko su azilnati kostali dosada gradjane Srbije tj poreske obveznike.
Citam da se Madjarska zali da je za azilante dobila samo 65 miona evra a da je potrosila na njih 200 miliona evra i da su dobli mngo manje nego Grcka i Italija koje su od EU dobile po 500 miona evra za azilnate. Koliko je Srbija dobila od EU dosada, viidm da nam HAN obecava za drzave balkana iz IPA fondova samo 24 miona evra koje ce deliti Srbija, Makedonija... a ti IPA fondovi su bil namenne za druge svrhe i ulaganaj pa tako ispadne da nam EU ne daje novo, nego ono sto je namenjn Balnau tj zemlajm kandidatam prosledjuje za druge srhve za zbrinjavanje azilnata umesto za prvobitne projkete za koje sluze ti IPA fondovi.