"EU mora da kaže da li prima ili ne prima izbeglice"

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kaže da se u odnosu prema izbeglicama ne može igrati dvostruka igra, te da Srbija želi da bude deo rešenja, ali ne i kolateralna žrtva.

Stefanović poručuje da Evropa mora da kaže da li izbeglice prima ili ih ne prima, prenosi Tanjug.

"Ono što mi očekujemo od EU je da nam kaže šta je obrazac dobrog evropskog ponašanja, da li je to ono što se radi u Nemačkoj gde se izbeglice dočekuju sa lekovima i hranom ili je to obrazac gde se dočekuju sa ogradama, policijom i suzavcem", rekao je Stefanović novinarima u Nišu.

Dodao je da EU treba da kaže "ne šta je zakon, već šta je evropska norma, šta je to što su evropske vrednosti koje Srbija treba da deli".

"Prosto hoćemo da znamo šta treba Srbija da radi zato što ovo pitanje nije pitanje koje treba samo naša zemlja da rešava", rekao je ministar policije.

Prema njegovim rečima, što Evropa bude efikasnija u donošenju sveobuhvatnog rešenja to će ova kriza moći brže da se reši.

Stefanović je rekao da za Srbiju ne mogu da važe jedna, a za druge zemlje druga pravila i da Srbija to ne može da prihvati kao odgovor.

Kaže da je Srbija Mađarskoj uputila protesnu notu zbog suzavca, ali da mi sa tom zemljom želimo najbolje moguće odnose. Ovo, kako objašnjava, nije znak loših odnosa između Srbije i Mađarske i reč je o problemu koji dodiruje sve tranzitne zemlje.

"Srbija hoće da bude deo rešenja, ali ne želi da bude kolateralna žrtva", istakao je Stefanović.

Dodao je da naša zemlja raspolaže sa biometrijskim podacima za izbeglice, da te podatke razmenjuje preko Eurostata i na taj način se štiti od mogućeg terorizma, kao i da nisu tačne neke priče da prilikom uzimanja podataka izbeglice bacaju papire za registraciju.

Zaštita i građana Srbije i izbeglica 

Stefanović je rekao da se moramo truditi da uspostavimo normalan život i za stanovnike Srbije i da u saradnji sa svima zaštitimo svoju sigurnost i bezbednost, a da prema izbeglicama obezbedimo ljudski i human tretman.

"Mi ih nećemo tući, ni bacati suzavac, jer je vreme tuče i razbijanja glava za Srbiju završeno", poručio je Stefanović.

Istakao je da je posao policije koja je upućena na granični prelaz ka Mađarskoj, da izbeglicama objasni da način na koji su juče pokušali da ostvare svoja prava nije dobar, da time ugrožavaju i sebe i druge i da Srbija to neće dozvoliti.

"To je urodilo plodom, ti ljudi su se povukli i mi sada nemamo tu vrstu problema", napomenuo je ministar policije.

Navodeći da je u kontaktu sa svojim mađarskim kolegom Laslom Pinterom, Stefanović je rekao da će Mađarska danas i sutra dozvoliti ulaz određenom broju žena i dece, kao i da je pritisak izbeglica na prelazima Horgoš i Horgoš 2 posle tih razgovora smanjen.

Na pitanje koliki broj policajaca je upućen na granicu sa Mađarskom, Stefanović je rekao - dovoljan, ne precizirajući o kolikom broju policajaca se tačno radi.

Upitan da prokomentariše izjavu hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović o tome da "ne želi da u Hrvatskoj gleda scene kakve se viđaju u Makedoniji, Srbiji ili Mađarskoj", Stefanović je rekao da ne zna na koje je tačno slike mislila i "da nije valjda mislila na one slike uništavanje ćiriličnih tabli".

"Što se tiče izbeglica Hrvatska je članica EU i neka se dogovori sa EU o prihvatu i tretmanu izbeglica" rekao je Stefanović, dodajući da Srbija sa Hrvatskom želi dobre susedske odnose.

Stefanović je danas sa saradnicima prisustvovao predaji vatrogasnih vozila iz Rusije u sedištu Srpsko - ruskog humanitarnoh centra u Nišu.

broj komentara 7 pošalji komentar
(petak, 18. sep 2015, 07:52) - anonymous [neregistrovani]

primer

trebamo se ugledati na komšije Bugare. Oni nisu dozvolili i ne dozvoljavaju prolaz izbeglica. Bugari nemaju problema koje sad ima i imaće Srbija.
Sta će biti kad izbeglicama budu zatvoreni svi putevi ka Nemačkoj?

(četvrtak, 17. sep 2015, 15:49) - Драган [neregistrovani]

јок

То неће да се деси. Они ће причати да ће да их приме а неће их примати.

(četvrtak, 17. sep 2015, 15:09) - Gastarbajter [neregistrovani]

EU

EU ne mora nista i nista kazati nece. Oni cekaju razvoj dogadjaja i nece da se vezuju. Oni su i daleko, na kraju cele ove price. Jadne pravoslavane zemlje (Grcka, Makedonija i mi) - sta god da se uradi, ne valja. I na nama sve ostaje: prvi, najjjaci udar.

(četvrtak, 17. sep 2015, 15:06) - Savamalac [neregistrovani]

Nasa granica

Mi uopste i ne treba da zatvaramo granice, ali da vratimo/ponovo uspostavimo normalan rezim prelaska sa pasosima, vizama, carinskom kontrolom. I da kontrolisemo "zelenu granicu". Ko je uopste sirom otvorio nasa vrata? Ja bih takodje doneo zakon o zabrani gazenja trave u parkovima, zabrani spavanja po parkovima i ulicama, zabrani zagadjivanja javnih povrsina, sa visokim novcanim kaznama na licu mesta. Nije mi jasno ko ce da ocisti nasu zemlju. Nas je ova avantura Zapada mnogo kostala, a nista nismo nikakvu pomoc dobili.Svaka zemlja ima pravo da uredjuje svoj unutrasnji zivot i kod nas je sada neophodna brza akcija, bez obzira na moguc razvoj dogadjaja.

(četvrtak, 17. sep 2015, 15:00) - anonymous [neregistrovani]

Затворити границе

Што пре схватимо да треба и ми да затворимо границу биће нам боље. Увек и у свему каснимо за Европом, а онда нам је неко други крив.

(četvrtak, 17. sep 2015, 14:47) - anonymous [neregistrovani]

Cekajuci Godoa

U Hrvatskoj je vec haos...Vojska dolazi na granicu i uskoro nece vise propustati izbeglice i sta onda?
Opet ce nas obmanuti...Izbeglice ostaju kod nas, a dolazi zima. Gospodine Ministre nemojte da cekate, zatvorite i vi granicu sa Makedonijom i Bugarskom, i pustajte onoliko koliko Evropa hoce da primi...Ne verujte Danajcima ni kada Vam poklone donose...Nemojte da se dicimo time sto mi jedini pokazujemo evropsko lice u Evropi...Mi pokazujemo nase lice, a EU nema ni obraz....Da li je neko osudio preteranu upotrebu sile u Madjardkoj, da li je neko osudio prebijanje novinara, da li je neko napisao Je suis RTS!!! Prazne price...Budimo bar jednom u zivotu pametni...Takva odluka Vlade (zatvaranje granica) je odluka za buducnost Srbije, za njen prosperitet...

(četvrtak, 17. sep 2015, 13:17) - глас разума [neregistrovani]

време је за одговоре, не за питања

Браво за министров одговор Хрватској председници, на такве ниске и зле провокације из суседства смо већ и навикли, али то је већ нешто што говори о нашим комшијама.
С друге стране неразумем чему ово питање упућено ЕУ, када је и врапцима на грани ситуација кристално јасна. Народ у Србији од своје власти очекује одговоре и деловање, а не питања, на која су други већ својим делима дали све одговоре.