Preminula primabalerina Jovanka Bjegojević

U Beogradu je u 84. godini preminula Jovanka Bjegojević, primabalerina Narodnog pozorišta u Beogradu i jadna od najpoznatijih baletskih umetnica jugoslovenskog i srpskog kulturnog prostora.

Jovanka Bjegojević rođena je 1931. u Prnjavoru u BiH, gde je i stekla prva znanja o igri na časovima gospođe Hatman i sa devet godina prvi put pokazala svoje igračko umeće na školskoj novogodišnjoj priredbi.

Bila je jedna od naših najčuvenijih belih labudica, primabalerina Narodnog pozorišta, dobitnica brojnih nagrada, kao i Priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi Republike Srbije, saopštilo je Udruženje baletskih umetnika Srbije.

Posle Prnjavaora školovanje nastavlja u Beogradu kod Radmile Cajić i u državnoj baletskoj školi u klasi Mileta Jovanovića.

Profesionalnu igračku karijeru počinje 1950. u Narodnom pozorištu, gde debituje u glavnoj ulozi kneginje u baletu Balada. Odmah postiže uspehe u baletima Labudovo jezero, Simfonija, Orfej, Jolanda, Kraljica ostrva, Kineska priča, Romeo i Julija.

U periodu 1956-1959. sa velikom uspehom igrala je u Parizu u trupi igrača i koreografa Žana Babilea kao vodeća balerina klasičnog i modernog repertoara, među kojima i uloge kreirane specijalno za nju: Pesak, Kopča, Baletino.

Godine 1959. potpisuje ugovor sa trupom Eduarda Borovanskog u Australiji.

U Beograd se vraća na poziv uprave Narodnog pozorišta i od 1961. do 1972. sa nesmanjenim žarom pleni i samouvereno vlada scenom igrajući vodeće uloge u redovnom repertoaru i premijerne predstave Žizela, Dvoboj, Triptihon, Pepeljuga, Poljubac vile, Napuštene, Ptico ne sklapaj svoja krila, koju je specijalno za nju napisao kompozitor Enriko Josif, Zvezdani krug i druge.

Gostovala je u Edinburgu, Atini, Beču, Salcburgu, Lozani, Cirihu, Bakuu, Taškentu, Lenjingradu, Kijevu, Oslu, Barseloni, Rimu, na Bliskom istoku, Grčkoj i Bugarskoj.

Jovanka Bjegojević je jedan od osnivača Udruženja baletskih umetnika Srbije 1962. godine. Dobitnica je Sedmojulske nagrade za ulogu u baletu Triptihon P. Konjovića (1962), Oktobarske nagrade grada Beograda, Godišnje nagrade Narodnog pozorišta (1969), Nagrade UBUS-a za životno delo (1998) i Priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi.

Od 1972. prestaje aktivno da igra i nastavlja sa pedagoškim radom na odseku glume na Fakultetu dramskih umetnosti kao redovni profesor. U dva navrata 1970. i 1994. bila je šef i direktor Baleta Narodnog pozorišta, a 80-ih šef Baleta Pozorišta na Terazijama.

Bila je zvezda filmova "Zvižduk u osam", "Muzika kroz vekove", "U jednom gradu ko zna kom".

"U amanet svim generacijama igrača neka ostane istaknut Jovankin kredo da balet i umetnička igra zahtevaju sveto trojstvo neophodno za ovaj poziv - ljudsko trojstvo - kroz jedinstvo umnog, duhovnog i telesnog", navodi UBUS.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 01. sep 2015, 14:03) - Mirko [neregistrovani]

Jovanka vs Reality

Umesto da vise cenimo nase velike umetnike, mi ih se secamo i tugujemo obicno kada nestanu. Zato nam je zivot nasilno ispunjen vremenom koje nam na nacionalnim frekvencijama zauzimaju kojekave kvazi starlete, kriminalci i to sve u sluzbi necije zarade.