Verbić: Ne odustajemo od Centra za promociju nauke

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uputilo je svim institucijama i udruženjima koji se bave obrazovanjem i naukom da predlože projekte za revitalizaciju i razvoj istraživanja i obrazovanja u javnom sektoru. Ministar Srđan Verbić kaže za RTS da je 130 miliona evra kredita za nauku ostalo neutrošeno i ističe kako očekuje nove projekte.

Ministar Srđan Verbić je, u intrevjuu za RTS, rekao da nadležno ministarstvo nije odustalo od Centra za promociju nauke, jer je to jedna izuzetno vredna ideja.

"Mnoge stvari u promeni obrazovanja u Srbiji se baziraju na Centru za promociju nauke. Ono što mi smatramo je da je 65 miliona evra mnogo, i u ovom trenutku niko nema obraz da troši 65 miliona evra za zgradu, pa makar ona bila i najbolja na svetu", ukazuje Verbić.

Napominje da taj novac može da se upotrebi za mnogo šta u nauci i dodaje kako će se Centar za promociju nauke ipak graditi, ali sa, kako kaže, razumljivijom svotom novca.

Na pitanje koji projekti će imati prioritet, ministar Verbić odgovara da će prioritet imati oni projekti koji su u skladu sa strategijom razvoja nauke i obrazovanja i dodaje kako se za sada jasno zna šta su prioriteti.

"Niz stvari iz različitih oblasti nauke nama su prioritet, kao recimo istraživanja iz oblasti zdravlja", navodi Verbić.

Ističe da očekuje da se uskoro pokaže koji su to ljudi koji su sposobni da smisle projekat koji neće biti finansiran iz budžeta i podseća kako su u potrazi za projektima nadležni koji u startu vide neke druge izvore finansiranja.

Zaključuje kako je javni poziv način da se naša akademska zajednica podstakne da bude inovativna, jer je, kako kaže, reč o 130 miliona evra koji su uzeti od kredita a koji nisu potrošeni.

Javni poziv za predlaganje projekata otvoren je do 11. septembra.

broj komentara 3 pošalji komentar
(subota, 22. avg 2015, 17:49) - anonymous [neregistrovani]

Драган

А где ће се градити тај Центар за за промоцију науке? У Београду?
Ако већ градите центар - онда мин.2 центра - један центар у Новом Саду а други у Нишу са специјализацијама за разне области. То је децентрализација у пракси као свуда у Европи.

(subota, 22. avg 2015, 17:42) - anonymous [neregistrovani]

== Sta je vaznije ====

Sta nam je potrebnije ???
Nauka sama ili centar za njenu promociju.

(subota, 22. avg 2015, 17:32) - anonymous [neregistrovani]

Nauka

Ko ce ti podrzati ovo, unistili su skolstvo zaglupoljuju narod, pogledajte samo hemiju za 7 razred obicna slikovnica !! Da li ce mozda onaj idiot koji nije cuo za Mocarta i Baha da ti podrzi ovu kampanju, u nicemu se ne razliku i drugi, ponasaju se isto kao kad bi majmunu dao PC menjao bi ga za bananu, jer jednostavno nezna cemu sluzi.
Od koga onda ti trazis da promovise nauku od lopova na vlasti koji unistise sve ono sto je ovaj narod gradio 50 godina !!!!