VBA upozoravala na moguće napade u Makedoniji

Direktor Vojnobezbednosne agencije Petar Cvetković kaže da su srpske službe bezbednosti još u aprilu upozorile makedonske kolege na moguće napade, ali da su oni verovali da su te priče preuveličane.

Cvetković napominje da su albanski teroristi koji su izveli napad u Kumanovu duže vreme boravili u tom delu Makedonije, prenosi Beta.

Gostujući na Televiziji Pink, Cvetković je rekao da su pripadnici te terorističke grupe bili uglavnom sa Kosova, ali da su pojedini njihovi članovi i iz Makedonije, pa čak i sa juga centralne Srbije, a da im je zajednički cilj bio stvaranje "velike Albanije".

Prvi čovek VBA rekao je da ideje stvaranja "velike Albanije" imaju određenu podršku sa Zapada i da se to vidi i po tome kako neke političke izjave u tom smislu nisu bile osuđene, ali i po tome kako su zapadni mediji izveštavali o terorističkom napadu u Kumanovu.

Prema njegovim rečima, cilj terorista je bio da takvom akcijom obeleže i 12. maj kada je 2010. godine ubijen jedan od njihovih vođa.

Govoreći o odluci da se podigne nivo borbene gotovosti Vojske Srbije, Cvetković je rekao da se to, pre svega, odnosi na onaj deo vojske koji se nalazi u Kopnenoj zoni bezbednosti.

To je, kaže, potrebno kako bi se povećala budnost, jer postoji opasnost da se jedan deo terorista izvukao iz Kumanova, s obzirom na to da se procenjena jačina te grupe ne slaže s brojem ubijenih i zarobljenih terorista.

Direktor policije Milorad Veljović rekao je da nema opasnosti po građane Srbije, da je granica prema Makedoniji bezbedna, ali da se snage bezbednosti neće opuštati i da će podići nivo gotovosti i koordinacije između policije i vojske i bezbednosnih službi.

Iz Makedonije u Srbiju je, bežeći od sukoba, do sada prešlo oko 450 ljudi, uglavnom onih koji imaju rođake u Preševu, a država je spremna da im pomogne na svaki način, istakao je Veljović.

broj komentara 9 pošalji komentar
(utorak, 12. maj 2015, 09:23) - Jovica [neregistrovani]

Makedonska Vlast

Kad je Makedonska Vlast bila Obavestena da je na Teritori Makedonije usla velika Teroristicka Grupa zasto je onda Spavala jasto nije Blagovremeno preuzela Mere zasto nije pre svega Obavestila Americku Ambasadu i Nato Ambasadu to Su njihovi Nalogodavci ako oni nista ne preuzmu onda obavestiti UN da ceo svet vidi da Amerika i Nato Sponzorisu i podrzavaju Terorizam na Balkanu sto je javna tajna u ovom slucaju treba
Makedonska Vlada da podnese Ostavku i snosi Odgovornost pred Sudovima Makedonije za Neodgovornost Nemarnost i za Poginule i Ranjene Policajce i Civile i Ugozavanje Javnog reda i mira i Unistavanje imovine Gragana  

(utorak, 12. maj 2015, 08:16) - Marko [neregistrovani]

Ozbiljne teme nisu za medije.

Sa takvim aktivnostima se ne hvali, upišite sebi plus i radite.

(utorak, 12. maj 2015, 06:59) - anonymous [neregistrovani]

NATO

Ovo vam je živi dokaz da ništa ne bi sa Srbijom bilo drugačije i da je na vlasiti bio neko poslušniji od Miloševića. Kada zapad ovo dopušta da se dešava sa Makedonijom koja je NATO država, da im teroristi ubijaju poliaje a da pri tom zapadne novine izveštavaju kao da se radi o prevari... Jasno je ZApad podjednako bez poštovanja prema prijateljima koliko i prema neprijateljima. Makedonija je sve uradila kako su od nje hteli. Evo dokle su stigli samo dve decenije kasnije...

(utorak, 12. maj 2015, 00:18) - Goran [neregistrovani]

ovaj deo teksta sve otkriva...

"Prvi čovek VBA rekao je da ideje stvaranja "velike Albanije" imaju određenu podršku sa Zapada i da se to vidi i po tome kako neke političke izjave u tom smislu nisu bile osuđene, ali i po tome kako su zapadni mediji izveštavali o terorističkom napadu u Kumanovu."

(ponedeljak, 11. maj 2015, 20:43) - anonymous [neregistrovani]

Odgovor Jovica

Lepo je receno: VBA je i upozorila Makedonske bezbednosne strukture jos u aprilu da ce doci do napada albanskih terorista u maju ili nekom kracem vremenskom periodu ali Makedonske strukture su to odbacile kao "preuvelicane price"... Ne vidim sta tu nije jasno.

(ponedeljak, 11. maj 2015, 19:58) - Jovica [neregistrovani]

VBA

Kad je VBA znala da ce biti napade u Makedoniji zasto onda nisu upozorili i izvestili Makedonsku Vlast da bude na oprezu kad se nesto desi onda sve je pricam ti pricu Srbija i Makedonija trebaju da saragivaju jer imaju isti Problem koi uz pomoci Zapada i Albanije ne jenjava vec uzima jos veci zamah pod hitno treba Srbija i Makedonija da Formiraju zajednicke Oruzane snage za Brzo reagovanje i da saraguju na svim nivoima
posto Srbija i Makedonija nece nikada biti Clanice NATO I EU to je Cinjenica.

(ponedeljak, 11. maj 2015, 14:28) - anonymous [neregistrovani]

Slazem se

Slazem se sa komentarom u vezi nadzora granice i ugrozenog podrucja, s tim sto bih dodao jedan detalj - bespilotne letelice. U njih treba uloziti, koliko god da kosta, i u izvidjacke i u borbene.

(ponedeljak, 11. maj 2015, 13:22) - Dragan [neregistrovani]

Što se tiče informacija...!

Evo, ja sam potpuni amater, laik, ali toliko lako mogu da se pročitaju njihovi ciljevi i ko stoji iza njih, da je meni kao običnom "konzumentu" informacija, evo sada "RTS-a", i sa mojim srednjim godinama, da se upravo iznenadjujem da znam njihov broj, a to je 84 i da su planirali 12. maja opercije. Oni koriste mobilne telefone i misle ako komuniciraju na Albanskom da ih slabo mogu razumeti ostali, osećaju se sigurno i grade sliku neprijatelja sve što je za nih "slavo" (slovenska konfesija...).Potpomognuti su pojedinim zapadnim krugovima.Cilj bezbednosnih struktura prvenstveno meni kao laika jeste prvo neutralisanje izvora finansiranja , pa onda rasturanja ovakvih bandi da im se ne dopusti da ispale ni jedan metak...Nažalost, konfesija albanske narodnosti je najpogodnija na ovim prostorima, za manipulacije, mada i u ostalim državicama ima koliko hoćeš ljudi koji će da urade za šaku dolara šta hoćeš: Zaključak: bezbednosne strukture trebaju da preseku izvore koji daju novac (pojedinci,špijuni,agencije....)!!!

(ponedeljak, 11. maj 2015, 12:12) - Da se kaze [neregistrovani]

Antiterorizam

Ovo je 21. vek, i najefikasnija zastita je potpuna razmena inforamcija sa Makedonijiom. Totalni i pojacani video nadzor. Postavljajne kamera na sto vise puktova u ugrozenim podrucijma. Data baza sa softverima za indentifikaciju fizionomija, telefonski nadzor, uzimanje otisaka prstiju i slikanje na granicnim prelazima i kompletiranje data baze. Metodicnost u ovom, radu a ne javsluk. Tu se dobija rat.