Otkriven spomenik Aleksandru Beriću

Poručniku bojnog broda Aleksandru Beriću, koji je poginuo u borbi protiv nemačke avijacije 12. aprila 1941. godine, podignut je spomenik u Belegišu kod Stare Pazove.

Bistu heroju Aprilskog rata 1941. godine, koji je 1942. posthumno odlikovan Ordenom Karađorđeve zvezde s mačevima četvrtog stepena i 2002. godine Medaljom časti, otkrio je ministar odbrane Bratislav Gašić, prenosi Tanjug.

Berić je, prema rečima poručnika fregate Dragana Spasojevića, život položio braneći čast i slobodu otadžbine sa reke i postupio po nepisanom pomorskom pravilu da kapetan tone sa svojim brodom.

"Tim činom podelio je herojsku sudbinu broda i njegove junačke posade. Ne želeći da napusti brod, ostao je na komandom mostu do poslednjeg trenutka i zajedno sa njim otišao u nezaborav, u besmrtne vode slave i sećanja", rekao je Spasojević.

Govoreći o kapetanu Beriću, Spasojević je istakao da je on i tokom vojničke karijere dobio brojna priznanja poput Zlatne medalje za revnosnu službu i Medalje za vojničke vrline.

Prema njegovim rečima, kapetan Berić je ponosito stajao i ostao na palubi svog broda, do poslednjeg trenutka časno vršeći komandantsku dužnost.

"Braneći oficirsku čast i položenu zakletvu ispisao je zlatnim slovima najsvetlije stranice u istoriji Rečne flotile i Kraljevske mornarice", naveo je Spasojević.

Kako je istakao, o golgoti ratnog broda "Drava" i herojstvu njegovog komandantna preživeli članovi posade svedočili su rečima: "Gledamo prema 'Dravi' i na njoj stoji komandant Berić, a naša se zastava vijori. Odlučio je da skonča sa svojim prkosnim brodom! Poslednje što smo videli bio je komandant kako pozdravlja ratnu zastavu. Bio je veliki, plemenit, hrabar, strog, ali pošten čovek, komandant i ratnik".

Otkrivanju biste na seoskom groblju u Belegišu prisustovali su predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, pripadnici Rečne flotile, 204. vazduhoplovne brigade, kao i predstavnici lokalne samouprave.

Bista koja je podignuta prilozima Rečne flotile i njihovih brojnih prijatelja, delo je akademskog vajara Đorđa Lazića Đapče iz Sremskih Karlovaca.

Berić je Pomorsku vojnu akademiju završio 1928. godine, a tokom Aprilskog rata bio je komandant monitora "Drava", jednog od četiri broda tog tipa u mornarici Kraljevine Jugoslavije.

Komandujući "Dravom" dva dana je vodio borbu s patrolnim čamcima, trupama na obali i avijacijom okupatorskih snaga.

Prilikom povlačenja vojske ka Novom Sadu, njegov brod je 12. aprila, oko sedam sati ujutru, napala nemačka avijacija kod sela Čelareva. U borbi koja je trajala pola sata oboreno je 12 aviona, međutim, brod oštećen bombama počeo je da tone.

Napad je preživelo oko desetak od 76 članova posade, dok je Berić potonuo zajedno s brodom, na 1287. kilometru Dunava, nedaleko od Čelareva.

broj komentara 0 pošalji komentar