Danas je Krstovdan

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Krstovdan, uspomenu na dan kada je carica Jelena, majka cara Konstantina, obilazeći Svetu zemlju, u ruševinama Venerinog hrama pronašla Časni krst na kome je raspet Isus Hristos na Golgoti.

Srpska pravoslavna crkva slavi Vozviždenje časnog krsta - Krstovdan, uspomenu na dan kada je carica Jelena, majka cara Konstantina, obilazeći Svetu zemlju, u ruševinama Venerinog hrama pronašla Časni krst na kome je raspet Isus Hristos na Golgoti.

Ovaj hrišćanski praznik, koji u pravoslavnom kalendaru slovi i kao Vozviždenje Časnog krsta, slavi se još od prvih godina zvanične hrišćanske propovedi.

Ustanovljen je godinu dana posle Prvog vaseljenskog sabora u Nikeji, održanog 326. godine, u vreme cara Konstantina, koji je Milanskim ediktom (313. godine) priznao hrišćanstvo kao zvaničnu veroispovest.

Prema predanju, patrijarh Makarije je, posle otkrića carice Jelene, pred okupljenim narodom uzdigao Krst koji je Hristos nosio do Golgote, pa otuda i naziv Vozviždenje u bogoslužbenom kalendaru SPC gde je praznik obeležen crvenim slovom kao zavetni praznik.

Narod je kako kaže hrišćansko predanje odgovorio patrijarhu molitvom - Gospode pomiluj, koja se i do danas na isti način peva na pravoslavnim liturgijama.

Na ovaj praznik istovremeno se slavi uspomena na povratak Časnog krsta iz Persije u Jerusalim.

Krst je čuvan u srebrnom sanduku u jerusalimskoj crkvi Vaskrsenja do 614. godine, kada su Persijanci zauzeli Jerusalim.

"Kada je car Hozroj osvojio Jerusalim i mnogi narod odveo u ropstvo, Krst bi prebačen u Persiju", odakle ga je na Golgotu, "hodeći bosonog i u bednoj odeći, izneo car Iraklije", zapisano je u "Ohridskom prologu" vladike Nikolaja Velimirovića.

"Tada Časni krst bi polozzen u hram Vaskrsenja, na radost i utehu celog hrišćanskog sveta", napisao je episkop Nikolaj.

Na Krstovdan se drži strogi post, a mnogi vernici tog dana jedu samo hleb i grožđe.

Narodni običaji

Najveći krstovdanski vašar u Gornjoj Pčinji priređuje se u Radovnici, ispod crkve pored reke Pčinje, gde je podignuto nekoliko senika koji se koriste za vašar. Ljudi rano dolaze da prodaju i kupuju stoku, sve do podne, a od podne dolaze oni koji žele da se vide, da budu viđeni. Ostaje dokle ko može.

U svim selima isplaćuju poljake, koji čuvaju polja od Đurđevdana do Krstovdana i koji teraju ptice i naplaćuju globe od onih čija stoka pravi štete na tuđim njivama. Isplaćuje se onoliko koliko je dogovoreno ο Đurđevdanu.

Na jesenji Krstovdan prema drevnim običajima bere i posvećuje bosiljak.  Na zimski Krstovdan, koji je uoči Bogojavljenja 18. januara, po predanju se ukrštaju vetrovi.

U crkvi se tog dana krst stavlja u vodu, i ako se voda smrzne očekuje se dolazak rodne godine, a ako se voda ne smrzne, veruje se da će sledeća godina biti "oskudna i bolešljiva".

broj komentara 9 pošalji komentar
(nedelja, 27. sep 2009, 16:23)
sasa [neregistrovani]

Srecan Praznik

Срећан празник свим Православцима
СССС

(nedelja, 27. sep 2009, 15:55)
anonymous [neregistrovani]

srecan praznik

svim pravoslavcima srecan praznik

(nedelja, 27. sep 2009, 14:13)
anonymous [neregistrovani]

Krstovdan

Ko se casnim krstom krsti,danas posti!
Svim Hriscanima stecan praznik i od Boga zdravle, i neka ih sreca prati u zdravlju dece!

(nedelja, 27. sep 2009, 13:09)
anonymous [neregistrovani]

krstovdanski vasar

Uredbom vlasti o drzanju panadjura u Srbiji 13. jula 1839. godine, tadasnja Palanka, danas Smederevska odredjena je za geografski i zanatlijski pogodno mesto na kojem ce se narod sastajati i trgovati o Krstovdanu jesenjem. Taj obicaj se zadrzao i do danasnjih dana.Svima koji slave, srecan praznik

(nedelja, 27. sep 2009, 12:08)
snjezana [neregistrovani]

komentar

neka nam krst bude spasenje duse i snaga opstanka u nasoj vjeri

(nedelja, 27. sep 2009, 10:07)
anonymous [neregistrovani]

srecan praznik

Srecan praznik braco srbi

(nedelja, 27. sep 2009, 10:02)
Нада [neregistrovani]

Срећан Празник

Само да знате како је добро љубити крст и он вас штити од сваког непријатеља. Бог вам дао свако добро.

(nedelja, 27. sep 2009, 09:56)
anonymous [neregistrovani]

Krstovdan

Srećan praznik svim Svetosavcima Pravoslavcima.I ne zaboravite,danas je posni dan.Srećno braćo!!!

(nedelja, 27. sep 2009, 08:35)
anonymous [neregistrovani]

Srecan praznik

Svima koji danas praznuju srecan praznik.