Leksikon za savremeno tumačenje pojmova

"Leksikon obrazovnih termina" zajedničko je delo profesora i saradnika Učiteljskog fakulteta. Namera im je bila da na savremen način protumače sve bitne pojmove iz nauka koje se izučavaju na učiteljskom i drugim fakultetima.

Rezultat četvorogodišnjeg rada je rukopis obima oko 130 autorskih tabaka sa 1.257 odrednica na čijem su pisanju bila angažovana 132 ugledna autora u nauci kojom se bave.

"Novina je i to što ona ne donosi samo pojmove iz oblasti pedagogije, pa i psiholohije već iz onih oblasti koje su u predmetnom smislu značajne, a to su oblasti književnosti, matematike, prirodnih nauka, filozofije, kulturologije, i sličnih obalsti", ističe v. d. dekana Učiteljskog fakulteta Biljana Trebješanin.

Ključna odrednica u ovom Leksikonu je obrazovanje, a ono sa vaspitanjem čini njegove osnovne termine. I u korelaciji su sa drugim pojmovima iz ostalih naučnih disciplina.

Tako je profesorka Trebješanin obradila deo odrednica u vezi sa psihologijom, a profesor Pijanović tridesetak odrednica iz književnosti i kulturologije.

"Mi smo formirajući redakcini odbor krenuli od zaključka da bi bilo neophodno da mi praktično imamo onoliko disciplina koje omogućavaju da knjiga, leksikografska knjiga ove vrste pokrije sva ključna znanja koja naš student dobije na ovom fakultetu i ali i drugi studenti na drugim nastavničkim fakultetima", kaže urednik Leksikona Petar Pijanović.

"Leksikon obrazovnih termina" iako je pre svega namenjen studentima i profesorima, može biti i od koristi društvu uopše. Jer tu su odrednice o jeziku, književnosti, umetnosti, kulturi, didaktici, metodologiji, psihologiji, sociologiji, filozofiji.

broj komentara 0 pošalji komentar