Poplave i klizišta ugrožavaju jug Srbije

Situacija na poplavljenom području na jugu Srbije se stabilizuje. Vodostaj Južne Morave je u opadanju. U odnosu na juče, nivo reke opao je za oko metar. Mehanizacija i ljudi na terenu su u celom Pčinjskom okrugu. U Vranju je zbog poplava u nekoliko sela proglašena vanredna situacija. Jedna porodica je evakuisana iz Vranjske Banje zbog klizišta.

Saniraju se putevi u Pčinjskom okrugu, prokopavaju novi i čiste zapušeni kanali kako
bi nadošlu vodu vratili u korita reka. Urušen je most u Mazaraću, selu kod Vranjske Banje koji povezuje meštane sa okolnim selima, banjom i njihovim njivama.

Ekipe Odeljenja za vanredne situacije u Vranju obišle su teren, pokušaće da u saradnji sa Vojskom, podignu most i ponovo ga osposobe za prolaz. U opštini Bosilegrad otklonjeno je nekoliko kvarova, sada je bez električne energije oko 150 domaćinstava.

Prema ranijem izveštaju Štaba za vanredne situacije u Vranju, u selima sa desne strane Južne Morave, zbog izlivanja reke, poplavljeno je 30 domaćinstava i osam objekata. Evakuisana je jedna porodica iz Vranjske Banje, zbog klizišta.

Poplavljeno je oko 160 hektara poljoprivrednog zemljišta, urušeni mostovi u Mazaraću i u opštini Bujanovac.

Na predlog gradonačelnika Vranja i komandanta gradskog Štaba za vanredne situacije Zorana Antića, od sinoć je za saobraćaj zatvoren putni pravac ka selu Ćukovcu zbog mosta koji ugrožava nabujala Južna Morava.

U prekidu će biti dok se ne stvore uslovi za nesmetan prelazak vozila preko ugroženog mosta.

"Uspeli smo tokom noći da odbranimo sve kritične tačke kako ne bi došlo do plavljenja većeg broja kuća, ali velike površine obradivog zemljišta koje je poplavljeno nije bilo moguće braniti“, rekao je Antić. 

Iz Štaba je Zavodu za javno zdravlje u Vranju naloženo da kontroliše ugrožena područja, zbog moguće najezde glodara i gmizavaca.

Meštanima je zabranjeno da koriste vodu za piće iz privatnih bunara, biće im dostavljena flaširana ili u cisternama.

U Bujanovcu je sprečeno izlivanje Moravice. Voda se povlači iz podruma i dvorišta kuća u ugroženim selima, a od danas će se izvlačiti i pumpama.

Normalizovan je saobraćaj na državnom putu drugog A reda broj 158, deonica Bujanovac - Preševska petlja, u mestu Levosoje.

Bujične vode prave probleme na području Grdelice, Gračanice, Lapljeg Sela i drugih mesta.

Moravički okrug dobio struju, osim Lučana

Domaćinstva u Moravičkom okrugu koja su ostala bez struje usled havarije danas imaju uredno snabdevanje elektičnom energijom, osim Lučana, potvrdio je Tanjugu načelnik Odeljenja za vanredne situacije Dragiša Broćić.

"Trenutno struju nemaju 84 domaćinstva u Lučanima, zbog ispadanja dve trafostranice, dok je situacija u Čačku, Gornjem Milanovcu i Ivanjici normalizovana", rekao je Broćić.

On je podsetio da je juče bez struje ostalo oko 4.300 domaćinstava.

Prema njegovim rečima, snega nema na kolovozima, svi putni pravci su prohodni, osim na brdskim prevojima u ivanjičkom kraju gde je zabranjen saobraćaj za šlepere i kamione sa prikolicom.

broj komentara 2 pošalji komentar
(nedelja, 08. feb 2015, 18:22) - anonymous [neregistrovani]

kanali

Ko je zatrpavao kanale treba da plati. Ima kontejnera za smece a ko hoce plati a ko nece i ne plati i ko baca smece u kanale i korita reka pa sad ocekuje da dzava pomogne i napravi sve sto je on sam upropastio.i za ciscenje

(nedelja, 08. feb 2015, 12:45) - anonymous [neregistrovani]

pitanje

Zar to prokopavanje nije trebalo da se uradi odmah posle poplava u maju? Sta se cekalo?