Sove, turistička atrakcija Banata

Pored dana ludaje, Kikinda postaje sve poznatija, čak i u svetu, po svojim neobičnim zimskim meštanima. Taj grad je postao jedino urbano stanište sova utina. Od novembra do marta, kada su sove u gradu, sve je više i turista, koji dolaze samo da bi ih posmatrali.

Bilo da je krošnja belog bora, lipe, ili smrče u dvorištu škole, ambulante, crkve - tek za sove to je sigurna kuća tokom zime. Svakodnevno poziraju znatiželjnima, tokom dana, a noću odlaze u lov na obližnje oranice.

Sove ušare, kako ih meštani zovu, postale su zaštitni znak grada, ali i inspiracija umetnicima.

"Radim ono što je meni u glavi onako kako ja vidim. Ovde možete videti kamen i terakotu i drvo naravno. Uvek vajar gleda da se prilagodi materijalu, a ne da bude obrnuto, da materijal ne izgubi od svojih osobina", objašnjava vajar Jovan Blat.

U Srbiji živi deset vrsta sova. Korisne su ljudima i njihovi saveznici u borbi protiv glodara i očuvanju životne sredine.

"Srednji i severni Banat su najverovatnije najobešumnjeniji predeli Evrope i to nimalo nije pozitivna slika iz razloga što divlje životinje nemaju gde da žive. Naše oranice su pod stalnim udarima vetra, isušivanja, jednostavno svi smo u problemu", upozorava Milan Ružić iz Društva za proučavanje i zaštitu ptica Srbije.

I park prirode Rusanda nadomak Zrenjanina u Melencima zaštićeno je područije zbog ptica koje su tu nastanjene.

"Poznato je da živimo u okruženju nekog prirodnog dobra a da mnogi ljudi ne znaju za njih", kaže novinar Dragana Ratković.

broj komentara 0 pošalji komentar