Energetski sistem se vraća u normalu?

EPS saopštava da su proizvodni kapaciteti i dalje ugroženi i da se situacija kontroliše danonoćno. Istovremeno se preduzimaju i mere kako bi se što brže normalizovala proizvodnja i struje i uglja. U Kolubari očekuju da će prve količine uglja ponovo kopati u naredna 24 sata.

Na dva od četiri kopa, polju "D" i "B2, u rudniku "Kolubara" pokrenuta je proizvodnja otkrivke, odnosno zemlje iznad uglja. To je uslov da se što pre krene i sa proizvodnjom lignita za termoelektrane u Obrenovcu.

Uporedo se ojačava nasip na reci Kolubari čije je izlivanje poplavilo najveći kop Tamnava zapadno polje i pretvorila u jezero koje je potopilo devet bagera. Kako kažu, tamo ima čak 210 miliona kubika vode.

"Da bi svi bili svesni šta znači tih 210 miliona kubika vode, ja ću pomenuti Vlasinsko jezero, koje ima zapreminu od 165 miliona kubika vode. Mi sad imamo veštačko jezero koje ima veću zapreminu od Vlasinskog jezera. Stanje na kopovima je zaista katastrofalno u odnosu na stanje koje smo imali, koje je obezbeđivalo stanje srpske elektroprivrede", kaže generalni direktor kolubarskih rudnika Milorad Grčić.

Oko Termoelektrane "Nikola Tesla A" u Obrenovcu i dalje se ojačavaju bedemi, a nivo Save se prati. Termoelektrana se sprema da za vikend ponovo pokrene proizvodnju.

"Trenutno je najniži nivo vodostaja na Savi u poslednjih pet dana. Mi se nadamo da neće doći do povećanja nivoa Save i ugrožavanja ovog postrojenja. Kao što znate, od četvrtka je ovde bilo dramatično i mi smo ovde imali potapanje ovog kompletnog dvorišta uključujući i donje nivoe elektrane TENT 'A' gde se nalaze rashladni uređaji, gde su pumpe vrlo ozbiljne", rekao je Čedomir Ponoćko, direktor Termoelektrana "Nikola Tesla".

I "Elektromreža Srbije" je dodatno zaštitila najvažniju trafostanicu u blizini termoelektrane koja prima kompletnu struju koju TENT "A" proizvodi i bez koje ne može da radi.

"Mi se nadamo da je ovaj nasip dovoljno snažan. Mi očekujemo i da (voda) ne dođe čak do nasipa. Znači, spremamo se što se tiče tehničkog dela kao da ćemo sutra pustiti trafostanicu u rad. A, što se tiče odbrane od poplave, spremamo se kao da će biti velika poplava", kaže Nikola Petrović, generalni direktor "Elektromreže Srbije".

"Kod nas se pojavljuje sve više i problem klizišta pošto mi naravno kao operator prenosnog sistema imamo dalekovode na celoj teritoriji Srbije. Otprilike oko 200 klizišta se pojavilo na našim trasama. Trenutno su dva dalekovoda ozbiljno ugrožena i to u reonu zapadne Srbija u Podrinju", rekao je Miloš Mladenović iz "Elektromreže".

Stanje u termoelektrani i kopovima u Kostolcu je stabilno, a voda se non-stop ispumpava. Hidroelektrane "Đerdap" 1 i 2 već duže vreme smanjuju proizvodnju zbog velikog priliva i ispuštanja vode u akumulaciona jezera.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 21. maj 2014, 22:38)
Milos [neregistrovani]

Kop

Mislim da bi trebalo razmisliti da se na mestu sadasnjih kopova isplanira da ostanu vestacka jezera koja bi pomogla u buducem reguloisanju vodotokova Kolubare, Tamnave, Uba i drugih reka u regionu. Ta jezera bi pored toga sto bi predstavljala svojevrsnu rezervu vode za pice ujedno sluzila kao rezervoari koji bi u slucaju opasnosti mogli da prime vece kolicine vode iz ovih vodotokova i tako sprece poplave u buducnosti. Buduci da odlaganje jalovine bi moglo sada da se planski odvija i imalo bi za svrhu formiranje nasipa oko tih buducih vestackih jezera. Vracanje ovog poremecenog zemljista i onako je skoro nemoguce.