Obračeviću nagrada RTS-a za lepotu govora

Spiker Žarko Obračević prvi je dobitnik nagrade za lepotu govora, koja nosi ime prve lektorke RTS-a Radmile Vidak. Specijalno priznanje dodeljeno radijskoj emisiji "Srpski na srpskom".

Radio-televizija Srbije ove godine je ustanovila nagradu za lepotu govora, koja nosi ime Radmile Vidak, prve lektorke te medijske kuće.

U obrazloženju žirija se navodi da je glas dobitnika nagrade Žarka Obračevića postao zaštitni znak i mera dobrog govora i jezika.

Slušaoci prepoznaju njegov način interpretacije, snagu, jasnoću i čistotu izgovora, a svojim prepoznatljivim baritonom Obračević je obojio i oplemenio mnoge emisije na radiju i televiziji.

Žiri je, takođe, odlučio da Specijalno priznanje "Radmila Vidak" dodeli emisiji Prvog programa Radio Beograda "Srpski na srpskom", koja se na sažet i duhovit način, u dramskoj formi, bavi jezičkim nedoumicama i tako doprinosi podizanju opšte jezičke kulture.

Poseban ton ovoj emisiji daju studenti srpskog jezika sa Filološkog fakulteta u Beogradu, koji učestvuju u pisanju scenarija.

Žiri za dodelu Nagrade za lepotu govora "Radmila Vidak" činili su lingvista Vlado Đukanović i lektorke Radio-televizije Srbije Olga Babić i Jelena Dubajić Pantić.

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 10. apr 2014, 10:10)
anonymous [neregistrovani]

Divan glas

Milina je slušati ovog čoveka.

(četvrtak, 10. apr 2014, 00:46)
anonymous [neregistrovani]

zasluženo

Zasluženo, u prave ruke idu obe nagrade

(sreda, 09. apr 2014, 22:32)
aleksandar [neregistrovani]

pravi glas

Divna nagrada, u prave ruke, pravom glasu. Iskrene cestitke.