Putevi u Srbiji, statistika bolja od utiska

Tokom 2013. zabeležen je najmanji broj saobraćajnih nesreća u prethodne tri decenije. U Upravi saobraćajne policije smatraju da su svojim radom doprineli tome, ali i da su zbog novog zakona vozači postali disciplinovaniji. Ipak, brzina je i dalje je uzrok najvećeg broja nezgoda.

Iako nam se čini da gotovo svakodnevno slušamo vesti o teškim saobraćajnim nesrećama i stradalima, statistika pokazuje da je broj udesa na srpskim putevima smanjen. Tako je 2013. godina zabeležen najmanji broj saobraćajnih nesreća u prethodne tri decenije.

Vladimir Rebić iz Uprave saobraćajne policije kaže da je od 1981. godine, kada su počele da se vode zvanične statistike, 2013. najpovoljnija i što se tiče broja saobraćajnih nezgoda i broja saobraćajnih nezgoda sa nastradalim licima. U prethodnoj godini život je izgubilo 645 lica. Najnepovoljnija godina je bila 1990. kada je život izgubilo čak 1955 lica.

Rebić smatra da puno kockica mora da se složi kako bi se postigao takav rezultat, ali uveren je da je najveći doprinos dala saobraćajna policija svojim aktivnostima.

"Ta aktivnost se ogleda, pre svega, u pokrivanju najvećih putnih pravaca 24 časa dnevno, odnosno u permanentnoj kontroli učesnika u saobraćaju. Možemo uzeti podatak da je u prethodnoj godini sankcionisano negde oko 700.000 prekršaja, od toga da je 60 odsto blažih prekršaja i 40 odsto težih prekršaja", kaže Rebić.

Uzrok najvećeg broja nezgoda je neprilagođena brzina, čak i kada nema prekoračenja već vozači zbog okolnosti odvijanja saobraćaja izazovu nezgodu, upozorava Rebić.

Novi zakon i kažnjavanje doprineli su povećanju discipline vozača. Ranije je saobraćajna policija otkrivala oko milion, milion i 200 hiljada saobraćajnih prekršaja, danas je taj broj mnogo manji.

Kako je objasnio, od 1. marta ove godine, a prema novom Zakonu o prekršajima, saobraćajni policajac moći će svaku osobu koja napravi teži prekršaj da odvede kod sudije za prekršaje koji će odmah odrediti kaznu.

"U teže prekršaje spadaju vožnja u alkoholisanom stanju, neprilagođena i nedozvoljena brzina, kao i odbijanje alko-testa", naveo je zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije.

Za lakše prekršaje za koje predviđena novčana kazna, možete ostvariti i popust od 50 odsto ukoliko kaznu platite u roku od osam dana.

Rebić smatra da će se na taj način ubrzati vođenje prekršajnog postupka, smanjiti broj zastare predmeta i tako povećati bezbednost u saobraćaju.

broj komentara 0 pošalji komentar