HD spektakl na RTS-u

Utakmica između Srbije i Francuske biće emitovana u visokoj (HD) rezoluciji, najavio Radiša Petrović direktor emisione tehnike RTS-a gostujući u Jutarnjem programu RTS-a. Za drugu polovinu oktobra najavljeno otvaranje Avalskog tornja.

"Od danas prvi put puštamo jedan program u visokoj definiciji koji će moći da gledaju ljudi u Beogradu koji mogu da prime signal direktno sa Avale. Dakle bez posrednika. Potrebna je antena i potrebni su uređaji koji mogu da prime signal u visokoj definiciji. I to je za one koji znaju i za one koji ne znaju, a hteli bi da vide, zaista fenomenalna razlika", najavio je  Radiša Petrović direktor emisione tehnike RTS-a gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

"Mi od danas nećemo prestati da emitujemo taj signal visoke definicije. Često će ići samo testovi, zbog toga što odmeravamo, pripremamo za budućnost. Ali svaki događaj koji se učini zanimljiv mi ćemo prenositi u visokoj definiciji i o tome obaveštatvati naše gledaoce", dodao je  Petrović, najavljujući svečano otvaranje Avalskog tornja za drugu polovinu oktobra.

Prenosom utakmice Srbija-Francuska RTS praktično ispunjava zakonsku obavezu da razvija i primenjuje nove digitalne tehnologije u proizvodnji i emitovanju programa.

Paket, inače, sadrži tri RTS programa (Prvi, Drugi i RTS digital) u standardnoj rezoluciji i jedan program u visokoj rezoluciji.

Šta je visoka definicija?

TV slika koja sadrži daleko veći broj detalja nego slika standardne rezolucije, pa samim tim izgleda daleko bolje na ekranu, pogotovu na današnjim velikim ekranima. Tek digitalizacijom procesa proizvodnje i emitovanja TV programa stvoreni su preduslovi da se TV slika proizvede i emituje sa daleko boljim kvalitetom nego do sada.

Kako može da se gleda?

Treba primiti signal (27. UHF kanal sa predajnika Avala) pomoću spoljne antene i imati moderan TV prijemnik sa DVB-T tjunerom koji prima MPEG 4 signal, ili eksterni uređaj sa istim karakteristikama.

Radio-televizija Srbije od 6. aprila 2005. godine sa Avale, i od 29. novembra, iste godine, sa Fruške Gore, emituje paket TV programa u digitalnom formatu koji, sem redovna dva programa RTS, sadrži i Kanal kulture - RTS digital, prvi poseban digitalni kanal u našem regionu.

 

broj komentara 23 pošalji komentar
(petak, 11. sep 2009, 22:04) - anonymous [neregistrovani]

odgovor

Nisi imao srece sa izborom prijemnika, tvoj integrisani prijemnik je iskljucivo sposoban da dekoduje mpeg2 a ne h.264 part 10 sa kojim se koduje RTS HD ! Potrebno je da kupis eksterni set top box koji podrzava pomenuti standard ! Sto se tice rezolucije 1080i/p, danas nemte u prodaji dovoljan broj takvih kvalitetnih prijemnika nego je to u 80% slucajeva 720p to je jedni razlog sto RTS emituje 720p. Dobra stvar je sto je i protok kod 720p za nekih 20% do 30% manji od 1080i

Pozdrav !

(četvrtak, 10. sep 2009, 16:52) - anonymous [neregistrovani]

Bas tako

Kao sto si rekao, rts pusta signal sa mpeg4, a ne mpeg2, koji podrzava 90% televizora. Da bi mogao da gledas mpeg4 signal, potreban ti je neki ci modul (koji je podrzan od strane televizora), ali ni tada niko ne garantuje da ce raditi. I mene veoma interesuje da li postoji mogucnost nabavke takvog modula, i kada ce vec jednom sbb, koji slovi za najvecu kablovsku kompaniju kod nas, da pusti digitalni signal (i jos kad bi bio dvb-t, to bi tek bilo ludo :) )

(četvrtak, 10. sep 2009, 11:24) - Nikola [neregistrovani]

Kako do HDTV signala?

Imam Samsung T240HD DTV monitor koji ima DVB-T tjuner, ali ne moze da otvori HD kanale. Na RTS HD kanalu se cuje zvuk, ali pise "HD not supported". Zna li neko kako da se na ovom (i slicnim) TV gledaju HD kanali? TV ima CI slot, a na netu sam nasao da postoji neki Neotion CAM modul koji otvara MPEG4 signal. Ima li neko iskustva?
Unapred zahvalan

(četvrtak, 10. sep 2009, 00:55) - anonimus [neregistrovani]

Ekrani...

Bitna je rezolucija ekrana, a ne njegova velicina.Razlika je vidljiva i na dijagonalama manjim od 40 inca.

(sreda, 09. sep 2009, 21:19) - anonymous [neregistrovani]

dijagonale

Niste razumeli, vidljive razlike izmedju HD redy i full HD su samo na TV vece dijagonale od 42-44 inca

(sreda, 09. sep 2009, 21:06) - anonymous [neregistrovani]

HD televizor

Ono za dijagonale nije tacno. Samsung ima modele od 37 inca koji su HD full. Moj je takav.

(sreda, 09. sep 2009, 19:59) - anonymous [neregistrovani]

IPTV Vinca

Ako si iz Vince, i mozes da hvatas obicne tv signale direktno sa Avale, nabodi logu i trazi!

(sreda, 09. sep 2009, 19:59) - anonymous [neregistrovani]

rezolucija

Jedini je problem sto 1080P jos niko ne emituje, cak ni SKY HD digitalni paket koji je na 720 P. 1080P jedino za sad se dobij a na BLY rey HD diskovima
Inace vizuelno razlika izmedju 720P, ili 1080 I sto je za HD redy TV i 1080 P, sto je full HD TV je jedino kod TV velicine od 42 inca pa na vise

(sreda, 09. sep 2009, 19:55) - anonymous [neregistrovani]

EPG na IPTV

Na IPTV postoji elektronski programski vodic (EPG) u kojem stoji i odgovor na pitanje o RTS Digital semi: nece biti prenosa na tom kanalu.

(sreda, 09. sep 2009, 19:54) - anonymous [neregistrovani]

Rezolucija...

Slika mozda izgleda cisto, ali za pravi, puni HD prijem mora biti rezolucija 1920x1080 piksela. To sto ti vidis je digitalno preneta standardna rezolucija tv prijema koja je 720x576 piksela za PAL normu. Na satelitu se srece i kvalitetnija varijanta 800x600 piksela. Kada ti uredjaj pokaze 1080p onda je to to.