Program u visokoj rezoluciji na RTS-u

Radio-televizija Srbije prva u zemlji počinje sa emitovanjem TV programa u visokoj (HD) rezoluciji. U novom formatu prvo će biti prenošena fudbalska utakmica između reprezentacija Srbije i Francuske.

Ispunjavajući zakonsku obavezu da razvija i primenjuje nove digitalne tehnologije u proizvodnji i emitovanju programa, Radio-televizija Srbije počinje sa eksperimentom emitovanja  programa u visokoj definiciji slike (high definition) u istom paketu sa programima u standardnoj definiciji. Ovaj paket programa emitujemo sa predajnika Avala na 27. UHF kanalu.

Paket sadrži tri RTS programa (Prvi, Drugi i RTS digital) u standardnoj rezoluciji i jedan program u visokoj rezoluciji. Za početak u visokoj rezoluciji ćemo emitovati test signale radi umeravanja i podešavanja sistema, ali i povremeno određene programe koji su proizvedeni u visokoj definiciji.

Prvi program koji će biti emitovan u visokoj definiciji u Srbiji biće prenos fudbalske utakmice između reprezentacija Srbije i Francuske.

Šta je visoka definicija?

TV slika koja sadrži daleko veći broj detalja nego slika standardne rezolucije, pa samim tim izgleda daleko bolje na ekranu, pogotovu na današnjim velikim ekranima. Tek digitalizacijom procesa proizvodnje i emitovanja TV programa stvoreni su preduslovi da se TV slika proizvede i emituje sa daleko boljim kvalitetom nego do sada.

Kako može da se gleda?

Treba primiti signal (27. UHF kanal sa predajnika Avala) pomoću spoljne antene i imati moderan TV prijemnik sa DVB-T tjunerom koji prima MPEG 4 signal, ili eksterni uređaj sa istim karakteristikama.

Radio-televizija Srbije od 6. aprila 2005. godine sa Avale, i od 29. novembra, iste godine, sa Fruške Gore, emituje paket TV programa u digitalnom formatu koji, sem redovna dva programa RTS, sadrži i Kanal kulture - RTS digital, prvi poseban digitalni kanal u našem regionu.

broj komentara 28 pošalji komentar
(sreda, 09. sep 2009, 18:44) - anonymous [neregistrovani]

brvao

vredi da se plati pretplatu pa i da se poveca ako treba pretplata.barvo za rts i za Tijanica i za svi gordost institucija za pocit rts.

(sreda, 09. sep 2009, 16:49) - anonymous [neregistrovani]

rts

mora i preko satelita da pustitie obavezno sve sta pustate zemjski i sateliti neka bude kodirano ali da pustite i sateliti pa i hd da pustite satelicki.sad super sta ste pustili zeski hd ali mora da pustitite i satelici sada mora preko tf1 hd da pratimo ako hocemo hd i izvan srbije ili na rts sat u stadart def u 4:3. ali super sto se razvijate pa se nadam da ce pustite hd i na satelitu a i da pocete da budete u 16:9.

(sreda, 09. sep 2009, 12:16) - anonymous [neregistrovani]

A Južna Srija?

Kada ćete početi emitovanje digitalnog kanala za područje Niša? S nestrpljenjem očekujemo taj trenutak!

(sreda, 09. sep 2009, 11:04) - pro Digital Art Krekulovic [neregistrovani]

Superiška

BRAVO za RTS, pa mi vam sve reportaže iz Švajcarske šaljemo u HD formatu i verujemo da ćete imati izvanredan materijal posebno za satelitski program.
Još jednom sve pohvale Milan i Bora

(sreda, 09. sep 2009, 10:40) - jaksa scekic [neregistrovani]

i da dodam

Moj kabl operater koji ima HD kanale, vec je pustio RTS HD program, te vecers zna se gde i na kom kanalu gledamo fudbal.
Jos jednom cestitke ljudima iz tehnike RTS-a

pozdrav

(sreda, 09. sep 2009, 10:08) - jaksa scekic [neregistrovani]

cestitke

Iako cesto kritikujem Javni servis - za ovo mora da se skine kapa.
Mnogo mi je drago sto je najzad krenula HDTV.
Sad samo treba krenuti akciju gde mogu da se kupe prijemnici, i da se ubede kablovski emiteri da usavrse svoj sistem distibucije.
Jos jednom veoma mi je drago.

Pozdrav

jaksa scekic

(sreda, 09. sep 2009, 09:43) - anonymous [neregistrovani]

rts

Samo uste da pustite i hd preko satelita i da emitujete u 16:9 i ostale kanale i progaram kako zemallski tako i peko stelita osim kanal kuluture rts digital zemski ono sto moze bilo bi jos super. Inace bravo bravo bravo. Treba da pustite i preko satelita hd ceo svet da vidi kavu tv imamo a ne samo zemski, u redu je za zemski posto do sada je mogo samo preko satelita hd i uopste digitaleln prenos ali sada sa zemskim digitalnim predajnicima moze i zemski digit i a sada i hd signal ali treba i preko satelita da pustite. Kako sto imaju druge javne servise. Inace pravo sto se dobro razvijate.

(sreda, 09. sep 2009, 09:13) - anonymous [neregistrovani]

HD rezolucija

Bravo za RTS i za Beograd, a ostali deo Srbije neka je jos u mraku. E stvarno, bas nema smisla! Bitno da je BGD dobio HD! Sad nam je svima lakse!

(sreda, 09. sep 2009, 08:52) - anonymous [neregistrovani]

...

Gospodo iz RTS-a drago mi je da ubrzano modernizujete javni servis. Ali nisu samo Beograd i Novi Sad Srbija. Zašto mi iz centralne, južne, istočne Srbije nemamo mogućnost da uživamo u digitalnom televizijskom signalu. Samo da napomenem da i mi kao i Beograđani i Novosađani plaćamo istu cenu pretplate!

(sreda, 09. sep 2009, 08:32) - anonymous [neregistrovani]

super

svaka čast