Nikolić: Bunjevci kao autohtoni narod

Povodom praznika bunjevačke nacionalne manjine 25. novembra, kada je doneta odluka o pripajanju Vojvodine Srbiji, predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao da Srbija prepoznaje Bunjevce kao autohtoni južnoslovenski narod. Osećaj pripadnosti Vojvodini i Srbiji izuzetan je izraz patriotske svesti, poručio Nikolić.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je, povodom 25. novembra, dana koji bunjevačka nacionalna manjina slavi kao praznik, da Srbija prepoznaje Bunjevce kao autohtoni južnoslovenski narod.

Na svečanoj akademiji povodom 25. novembra 1918. godine, kada je u Novom Sadu Velika narodna skupština odlučila o prisajedinjenju Vojvodine Srbiji, Nikolić je ukazao na jedinstveni kulturni identitet Bunjevaca.

"Niste ni Srbi, ni Hrvati, već autentična slovenska narodnost koja ima sve atribute posebnosti i jedinstvenosti, svoj kulurni identitet, folklor, istorijsko nasleđe", rekao je Nikolić na svečnosti u sali Gradske kuće u Subotici.

Nikolić je naglasio da Bunjevci vekovima žive na ovim prostorima i da je njihovo pravo da čuvaju svoju posebnost i da uvek ponosno ističu da su Bunjevci iz Srbije.

"Osećaj pripadnosti Vojvodini i Srbiji, kao svojoj matičnoj zemlji, izuzetan je izraz nacionalne i patriotske svesti", rekao je predsednik Srbije, čije su reči propraćene apaluzom.

Nikolić je poručio Bunjevcima da se razume da je Dekret iz 1945. godine, kada su bili primorani da se izjašnjavaju kao Hrvati, nevažeći i da im je vraćeno pravo da se, kako je rekao, slobodno i ponosno izjašnjavaju kao Bunjevci.

Standardizacija ikavskog dijalekta

Predsednik je istakao i da je on lično primetio da Srbija može i želi da uradi mnogo više za očuvanje bunjevačke autohtonosti, naglasivši da je odavno trebalo izvršiti standardizaciju bunjevačkog ikavskog dijalekta i da je trebalo učiniti više na otvaranju odeljenja u školama na ikavici kao svakodnevnom govoru Bunjevaca.

"To je posao države koji nam mora biti priortitetan u odnosu na bunjevačku nacionalnu manjinu, koja je bila među onima koje su pre 95 godina presudno doprinele da se Vojvodina prisajedini kraljevini Srbiji", rekao je Nikolić.

Naveo je da je na Velikoj narodnoj skupštini učestvovalo 757 poslanika nacionalnog sastava, gotovo identičnog onom koji danas čini stanovništvo Vojvodine, a da su među delegatima bila 84 Bunjevca, tri Šokca i dva Hrvata.

"To što su se do dana današnjeg održale različite nacionalne manjine jasno govori da je Srbija iskreno i materinski prigrlila sve nacionalnosti, razvijala i čuvala njihovu posebnost, uvek ističući da su njeni građani različite vere, nacije, jezika, kulture, njeno najveće bogatstvo", rekao je predsednik Srbije.

Srbija u kojoj danas ponosno živite je, za vas i vaša buduća pokolenja, kuća sazidana na vašoj odluci 25. novembra i rečima regenta Aleksandra, sa krovom koji je izgradio naš Ustav, poručio je Nikolić Bunjevcima.

"Niko i nikada ne sme da ugrozi vašu i našu zajedničku kuću. Zaslužili ste to svojim odnosom prema Srbiji, doprinosom napredovanju i slavi naše zajedničke i jedine otadžbine. Neka vam je srećan praznik koji je zlatnim slovima upisan u istoriju Bunjevaca, Vojvođanja, svih građana Srbije", naglasio je Nikolić.

Predsednica Nacionalnog saveta Bunjevaca Suzana Kujundžić Ostojić uručila je predsedniku Srbije poklon sliku salaša, koja je, kako je rekla, obeležje bunjevačke naivne umetnosti.

broj komentara 17 pošalji komentar
(utorak, 26. nov 2013, 15:07)
Oliver [neregistrovani]

Vikipedija i "Hrvati"

Nekima je celopkuno znanje, obrazovanje i nauka sazeta u jednoj reci - Vikipedija.

Ne dragi susedi preko dunava (a bivsi istovernici, koji primivsi kaltolicku veru pod uticajem austrije morase primiti i drugo ime po teritoriji na kojoj zivehu - "hrvati" -> a koji, gle cuda, jos uvek govore istim jezikom tih sada prokazenih predaka, i gle cuda ista prezimena imaju) nije sve istinito sto pise na Vikipediji.

Bunjevci su jednostavno Bunjevci. Dobili ime (ili bolje reci doneli su svoje ime) po reci/postojbini tamo dole na jugu izmedju hercegovine i zaledja jadranskog mora. I neka ih niko ne dira i ne svojata. Srecni oni nama bili, pozdrav svima njima na danasnji praznik.

(utorak, 26. nov 2013, 14:10)
anonymous [neregistrovani]

Re:A sta ti znas ?

"Bunjevci su jedna od grana Hrvatskog naroda..." Ovako pocinje vikipedija o Bunjevcima. Jednostavno.

(utorak, 26. nov 2013, 11:53)
anonymous [neregistrovani]

A sta ti znas ?

Sto ste gospodo otisli u katolicizam vas niko nije tero menjati veru i to za par djakova brasna!Ja sam Bunjevac a ne Hrvat ja nisam svoju veru menjo niti mi je to plan!Molim gospodu da nes ne mesaju sa ljudima koji cas posla menjaju svoju veru!!! Vratite se svojim korenima i bice vam mnogo lakse ovako ste samo izgubljen narod i samo jedna marioneta!

(utorak, 26. nov 2013, 11:11)
oliver [neregistrovani]

Pozdrav svim Bunjevcima!

Bunjevci su jedna od retkih etnija koji uzivaju nepodeljene simpatije sirom Srbije, gde god da krenete. Za to sigurno postoje dobri razlozi. Sve najlepse tom predivnom narodu na njihov praznik.

A sto se tice ovih "hrvata" koji bi hteli opet da konvertiraju po Srbiji, neka se prisete koji su narod bili pre pokatolicavanja...i odakle tako dobro govore srpskim

(utorak, 26. nov 2013, 11:07)
Dobronamjerni [neregistrovani]

Prvo razmislite

Ovakav službeni stav Srbije će vrlo vjerovatno biti i na pregovorima sa EU, šteta, jer ima puno bitnijih tema za ispregovarati,
Lijep pozdrav iz HR

(utorak, 26. nov 2013, 11:04)
anonymous [neregistrovani]

Sretan praznik Braco Bunjevci

Ja sam iz Vojvodine i znam da su Bunjevci dobar vredan i cestit Narod i oni pripadaju samo sebi a ne kao ovaj komentar naslov (On zna ) sebe vidi Kao Hrvata to je njegovo misljenje a ako nezna Istoriju neka malo procita pa ce znati Bunjevci su samostalan Narord bez razlike na Veroispovest lojalni Drzavljani Srbije bili i ostali kao sto bi trebalo da budemo svi mi u Srbiji

(utorak, 26. nov 2013, 10:23)
Bunjevac [neregistrovani]

baš on zna

Ja sam Bunjevac, Hrvat! Neće meni Nikolić govori tko sam!

(utorak, 26. nov 2013, 09:20)
anonymous [neregistrovani]

Jasno

Bunjevci su etnicka grupa hrvatskog naroda. To je svima jasno. Na ovaj nacin se samo zeli smanjiti broj Hrvata u Srbiji.

(utorak, 26. nov 2013, 09:19)
anonymous [neregistrovani]

bunjevka

Svaka čast Bunjevačkoj stanci! Primedba je jedina, da treba malo više da se angažuju svi Bunjevci, raznim promocijama, okuplja-njima, donacijama i pomoći siromašnih Bunjevaca. Ne dozvolite da "nestanu" Bunjevci! Pozdrav od Bunjevke!

(utorak, 26. nov 2013, 07:45)
anonymous [neregistrovani]

Браво!

Врло паметан и добар потез! ДС је настављала кроатизацију Буњеваца коју су насилно започели Титови комунисти. Неће више. Буњевци воле Србију и њој припадају!