Preminuo reditelj Jovan Ristić

Televizijski reditelj Jovan Ristić preminuo je u 74. godini. Potpisao je brojne emisije, filmove, TV serije i pozorišne predstave. Vreme komemoracije i sahrane biće naknadno saopšteni.

Jovan Ristić, televizijski reditelj, koji je potpisao brojne emisije, filmove, TV serije i pozorišne predstave, preminuo je u 74. godini.

Jovan Ristić Rica rođen je 1939. godine u Beogradu, gde je završio Gimanziju, a potom i Fakultet dramskih umetnosti.

Režirao je oko 2.500 TV emisija, dva filma, pedesetak pozorišnih predstava, spotove, 3.000 manifestacija među kojima i osam sletova za Josipa Broza Tita.

U Televiziji Beograd proveo je 48 godina, kao reditelj, urednik i autor emisija. Režirao je "Sedmoricu mladih", TV serije "Koncert za ludi mladi svet", "Divlje godine", emisiju "Povratak džezu", kviz "Malo ja, malo ti", bio autor "Nedeljnog popodneva".

"Kada sam odlazio u penziju smatrao sam to kraj života. Međutim, shvatio sam da je i u penziji to fenomenalno. Više se ne trzate kad zvoni telefon, ne morate da dignete slušalicu baš uvek, više vas ne prozivaju mnogo, a i kad vas prozovu, prozovu vas na sećanje koje je obično lepše nego što je stvarno bilo", pričao je Ristić nekoliko godina pošto je otišao u penziju.

Jovan Ristić takmičio se na festivalima u Varšavi, Dablinu, Moskvi. Dobitnik je više domaćih i stranih nagrada.

broj komentara 6 pošalji komentar
(ponedeljak, 30. jun 2014, 19:09) - anonymous [neregistrovani]

Jovan Ristic

Jovan Ristic Rica jedan od nasih najetalentovanih reditlje. Rezirao je mnoge emisije. A upamcen je i potome da je radio sa Mirom Vasiljevic i njenim Djerdanom.

(nedelja, 13. okt 2013, 10:54) - anonymous [neregistrovani]

Odlaze velikani

Pokoj mu dusi i vecna slava.

(nedelja, 13. okt 2013, 03:01) - ljiljanabeograd [neregistrovani]

nas i vas..

neka mu je VECNA SLAVA!

(nedelja, 13. okt 2013, 02:30) - anonymous [neregistrovani]

Stara skola,

Znalo se ko kosi a ko vodu nosu...
Zbogom, napustio nas je jos jedan covek koji je predstavljao neko kvalitetnije vreme, covek iz one dimenzije...

(nedelja, 13. okt 2013, 00:44) - anonymous [neregistrovani]

Hvala

Rica je bio jedan iz plejade stvaralaca koji su ostavili pečat na program TV u celoj Jugoslaviji.Vredan,istrajan, lucidan, spreman u svim fazama života da radi sa mladima i za mlade. Poštovan u gledalištu i među saradnicima.Više godina se nalazio i na funkciji direktora TV Beograd i doprinosio unapređenju naročito umetničkog, zabavnog i obrazovnog programa, ali i kao reditelj sa vizijom. 

(subota, 12. okt 2013, 20:47) - anonymous [neregistrovani]

жалост

Имао сам прилику да упознам човека. Мајстор заната. Таквих више нема. Отишао је с овог света човек који је био заштитни знак Телевизије Београд и који је много допринео да она, у време док је радио у њој, постане једна од најбољих телевизија у Европи и свету. Слава му.