Kupili problem umesto stana

U Srbiji nije retkost da se isti stan proda po nekoliko puta. Međutim, peripetije zbog jednog stana u Beogradu, koji je jedna porodica kupila, a druga, kako tvrdi, dobila na poklon, za rubriku su "Verovali ili ne". Kupac, agencija za nekretnine i država, međusobno se optužuju za propuste.

Da bi se osigurala pri kupovini, porodica Marjanović je angažovala i agenciju za nekretnine i advokate. I jedni i drugi potvrdili su da je sve legalno. U katastru je stan bio uknjižen na prodavca.

Kupac Dragoslav Marjanović kaže da je, kada je rešio da kupi stan isplatio novac u banci i da je platio sve po proceduri, za državu, ugovore, predugovore i proviziju agenciji.

"Ušli smo u stan, deset puta pre toga smo bili u stanu, uvek su nam otvarali ti ljudi koji su prodavali stan", objašnjava Marjanović.

Četiri dana posle kupovine, na vratima stana je osvanula poruka - javite se da se dogovorimo u vezi sa stanom. Poruku je potpisala druga porodica koja tvrdi da je stan dobila na poklon pre osam godina, i to od supruga žene koja je porodici Marjanović prodala stan.

"Pošto smo videli da je problem, mi smo tražili od Agencije da se nađe gospođa koja je prodala stan, nama da se raskine ugovor, jer nismo hteli da kupimo problem, nego stan", kaže Dragoslav Marjanović.

Nisu je našli, niti su uspeli da raskinu ugovor. Po savetu advokata, Marjanovići su počeli da renoviraju stan. Tada je, kako tvrde, druga porodica ušla u posed i, uz pretnje, izbacila majstore.

"Ja sam otišao u policiju sa advokatima i podneo krivičnu prijavu. Prijavio sam ceo slučaj. Rekli da babi ne mogu da oduzmu novac, da ne mogu nikako da me zaštite u smislu da joj popišu imovinu ili bilo šta, ako je ona napravila neku prevaru, niti mogu da mi obezbede da ja uđem u stan i da živim tamo normalno", kaže Marjanović.

Na osnovu krivične prijave, Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu podnelo je 11. jula 2013. godine zahtev za sprovođenje istrage zbog izvršenja krivičnog dela prevara u saizvršilaštvu.

Marjanovići su platili porez na prenos apsolutnih prava, čime se dokazuje vlasništvo nad nekretninom.

Stan uknjižen na ženu koja ga je prodala 

Problem je nastao kod knjiženja. U katastru su za RTS potvrdili da je stan uknjižen na ženu koja je prodala stan.

Marjanovići nisu mogli da ga uknjiže, jer je porodica koja tvrdi da je stan dobila na poklon 2005. godine prva podnela zahtev, ali sedam godina kasnije - i to samo sat vremena nakon što su Marjanovići uplatili svih 56.000 evra za stan.

"Što se tiče ponošenja zahteva i datuma moramo da poštujemo načelo prioriteta i stariji je u vremenu jači u pravu, i uvek prethodne zahteve rešavamo prve", kaže Miljana Kuzmanović Kostić iz katastra.

U međuvremenu, katastar je obavestio Marjanoviće da se postupak uknjiženja odlaže, dok se ne reši sudski spor oko toga koji ugovor važi - njihov o kupoprodaji ili onaj o poklonu iz 2005. godine. Agencija preko koje su Marjanovići kupili stan tvrdi da je i ona obmanuta.

"Manjkavost cele priče je dovođenje u zabludu nas i našeg advokata da postoji ugovor iz 2005. godine koji nigde nije bio prikazan", kaže vlasnica agencije za nekretnine Ljubica Štivić.

Prema njenim rečima, to nije promaklo agenciji, već to nije prikazano u sudu,

"Nigde u sudu, 2005. godine nije zaveden ugovor o poklonu. Čiji je to propust?", pita Ljubica Štivić.

Porodica koja tvrdi da je dobila stan na poklon kaže da će se sve rešiti na sudu. Proces može da traje godinama, tokom kojih će se, u lancu kupac - agencija za nekretnine - država, međusobno optuživati za propuste.

broj komentara 19 pošalji komentar
(nedelja, 13. okt 2013, 14:08)
Maki [neregistrovani]

Marjanovici su u pravu

Porodica kojoj je stan "poklonjen" nije bila savesna, jer nije uknjizila ugovor u sudu i nije platila porez na promet jer se on placa. Nije ni zivela u tom stanu. Posto je novac ekvivalent stana oni sada treba da potrazuju pare od porodice koja im je obecala poklon a prodala stan. To sto su 7 godina cekali i sat pre drugih uknjizili vise je stvar policije. Marjanovici cak nisu trebali da izadju iz poseda jer je na drugoj strani da dokazuje da je u pravu. Oni su u svemu bili savesni.

(nedelja, 13. okt 2013, 13:36)
anonymous [neregistrovani]

Transakcija

Prodaja stana je transakcija (ili bi trebalo da bude). Po definiciji transakcije - ili se sve radnje obave, ili se sve vrati u prethodno stanje.

A u praksi ovako:

Pare se ne prebacuju kupcu, već, recimo, banci na privremeni račun. Kad se izvrši uknjižba - pare dobija prodavac, sa kamatom. Ako uknjižba ne uspe - vraćaju se kupcu, opet sa kamatom.

E, sad, što bi kod nas u tom slučaju pare čamile na privremenom računu jedno dve godine - to je kriva država.

(nedelja, 13. okt 2013, 13:12)
anonymous [neregistrovani]

Kakva EU

Po do sada važećim zakonima, Sud je overavao sva dokumenta o prometu nepokretnosti.
Sud je bio u obavezi da poreskoj upravi dostavi jednu kopiju ugovora.
Sud to verovatno nije uradio, takva je bila praksa.
Pošto je Sud uvek u pravu, ispaštaju građani.
I šta će nam notari, zar nije bolje da Sud overava takve ugovore?

(nedelja, 13. okt 2013, 12:09)
Alija Sirotanovic [neregistrovani]

EU

U zemljama EU to je preprosto reseno kada potpises ugovor moras da ga overis kod notara, kada overis ugovor kod notara on unese u racunar i vise nijedan notar nemoze da overi ugovor na isti stan tako da nemozes napraviti dva ugovora na isti stan. 

(nedelja, 13. okt 2013, 12:04)
anonymous [neregistrovani]

smesno

Ovo je smesan način prevare koji je nastao zbog rupe u funkcionisanju institucija.

To u svakom slučaju ne može biti problem onoga ko je kupio stan. Država mora da zaštiti građane od ovako glupih prevara u kojima su učestvovale i institucije,

ako postoji problem...država mora da ispašta a ne pojedinac, nije zaveden ugovor o poklonu...greška...da platite čoveku.

(nedelja, 13. okt 2013, 10:33)
anonymous [neregistrovani]

drzava?

Covek poklanja stan koji mu ne pripada i nikom nista.
To da li moja supruga poseduje stan ili moja komsinica je irelevantno .
Ja ne mogu da poklonim ono sto nije moje.
A da je igra vidi se po zahtevu za uknjizbu.
Ali upravo to je sramota drzave.
U Drzavama postoje javni beleznici koji svaki ovakav ugovor odmah prosledjuju poreskoj upravi i katastru ili rizikuju zatvor.Kakvih 7 g .Pored cene morate da imate plus 10% za porez i provizije ili nista od posla.
Novac stoji na racunu i niko ne moze da ga podigne dok se stvar ne zavrsi.
Ili je sve u redu i lovu dobija prodavac ili nije i ona se vraca kupcu,a ukljucuju se drugi drzavni organi.

(nedelja, 13. okt 2013, 10:33)
Тралала [neregistrovani]

лала

Суд, општина и пореско су три различите институције које немају појма шта оне друге две раде! Зато и није чудо да се овако нешто догаћа. Ја бих препоручио купцима да у уговору о куповини поставе тачке које обавезују продавца да преузме сву одговорност/штету уколико испадне да је стан продаван двапут тј да ви нисте једини купац. Тиме проблем пребацујете на другог, па ако вам тај други продаје проблем, ви сте као купац судски обезбеђени за могућу штету. Ако продавац то не жели да потпише, онда знате колико је сати. 

(nedelja, 13. okt 2013, 10:30)
Pera [neregistrovani]

Huanita banana

Kakva drzava, takvi zakoni, bas po meri raje. U bukvalnom smislu. Agencije su tek prica za sebe. Sve vrsni poznavaoci trzista, a kada dodje do problema, nigde ih nema.

(nedelja, 13. okt 2013, 09:55)
anonymous [neregistrovani]

divlji zapad

divlji zapad zahteva divlje metode. ne znam šta bih ja urdio, ali bi mi i advokat i agencija nadoknadili sve potrošene pare i vreme iz svojih džepova, i još bi pitali "jel treba još nešto!" država nam je komedija!

(nedelja, 13. okt 2013, 09:53)
anonymous [neregistrovani]

Kriva je drzava

Kako se moze zastititi od ovakvih i slicnih prevara,kada drzava ne radi svoj posao.Moze li se slicno dogpditi u normalno uredjenoj pravnoj drzavi?Ne.
Korupcija na svim nivoima razara ovu zemlju.