Patrijarh Irinej protiv Parade ponosa

Srpski patrijarh Irinej osudio pokušaj organizovanja Parade ponosa u Beogradu i poručio da je krajnje vreme da Crkva i država urade nešto radi podsticanja nataliteta.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Irinej, poručio je da je SPC protiv održavanja Parade ponosa i dodao da Crkva i država moraju da urade nešto radi podsticanja nataliteta, kao i duhovne i moralne obnove srpskog naroda.

Patrijarh je za beogradski Nedeljnik rekao da na Paradu ponosa gleda "crno da crnje od toga ne može biti".

Osvrnuvši se na LGBT populaciju u Srbiji u, kako se navodi, nikad oštrijem tonu, patrijarh je osudio njihov pokušaj organizacije gej parade u Beogradu.

Upitan šta bi poručio tim mladim ljudima iz LGBT populacije koji planiraju šetnju beogradskim ulicama, patrijarh je rekao: "Čega se pametan stidi, budala se ponosi."

Patrijarh Irinej, međutim, nije želeo da se izjasni da li su se državne vlasti konsultovale sa Srpskom pravoslavnom crkvom oko organizovanja Parade, i da li očekuje nemire i nasilje u Beogradu u slučaju njenog održavanja.

"U našem tragičnom vremenu ništa nije tako ugroženo kao brak i porodica. I brak i porodica se planski ruše, a posebno gej paradom", rekao je patrijarh.

Dodaje da srpskom narodu nedostaje samo još, kako je rekao, ta pošast pa da nestanemo sa lica zemlje.

"Porodica je osnovna ćelija društva i naroda. Zdrava porodica je osnov za zdravo društvo, zdrav narod, zdravu prosvetu, zdravu kulturu", naveo je patrijarh srpski Irinej i zaključio da je krajnje vreme da Crkva i država urade nešto radi podsticanja nataliteta, kao i duhovne i moralne obnove srpskog naroda", naveo je prvojerarh SPC.

Parada ponosa je u Beogradu zakazana za subotu 28. septembra, ali MUP još nije izašao sa stavom da li bezbednosne procene dozvoljavaju njeno održavanje.

broj komentara 27 pošalji komentar
(subota, 28. sep 2013, 19:42) - Crni Domino [neregistrovani]

zadnja nada

Nadamo se da će presveti episkop Vranjski Pahomije takođe osuditi ovaj skup

(četvrtak, 26. sep 2013, 20:31) - anonymousmunja [neregistrovani]

svasta

Sramota od Irineja kakve izjave, neka se uporedi sa susedom Bozanićem i ugleda kako on vodi od opšteg interesa za hrvatstvo-crkvene poslove.Uostalom, stvara se napetost da bi se skrenula pažnja sa gorućeg pitanja a to je zapošljavanje i standard građana.Dakle, kritikuje se prošli socijalistički sistem, ja naprosto neznam kako da sada nozovem ovaj sada živući sistem-totalne sramote i propasti mislim da mu je najbolje ime.

(četvrtak, 26. sep 2013, 19:54) - anonymous [neregistrovani]

samo ovo da kazem

Rimljani su gonili Hriscane 200 godina pa je svet u jednom trenutku bio ceo Hriscanski.Ne izazivajmo sudbinu ,sto manje paznje to bolje za sve.

(četvrtak, 26. sep 2013, 19:54) - Geronimo [neregistrovani]

Izreka

To je stara narodna dobra izreka,cega se pametan stidi sa tim se budala ponosi,to pokazuje kako mi Srbi imamo osnovne vrednosti sa tom izrekom Patrijarh potpuno razbija politiku propagiranja homoseksulanosti,a to je ljudski.

(četvrtak, 26. sep 2013, 19:48) - anonymous [neregistrovani]

Realno

Crkvenim i predstavnicima homosaksualaca nije mjesto u javnom zivotu i na ulicama, nego medju 4 zida stambenog ili crkvenog objekta. Ima nas koji smo ateisti i nismo homoseksualci, niti iznosimo svoje stavove na ulicama.

(četvrtak, 26. sep 2013, 19:48) - anonymous [neregistrovani]

babe i zabe

Ovde se mesaju babe i zabe.Parada ponasa nema i niti je imala uticaj pada nateliteta u Srbiji,gubitka Kosova i neprestanog odumiranje srbskih sela a i same Srbije.I ovo su deca Srbije i naj manje su oni krivi za Srbiju ovakvu kakva je.
Izjavama da odrzavanje iste zavisi od bezbedonosnog stanja, samo jejasno slanje poruke siledzijskim snagama da jos vise probude ludilo u sebi kako bi se ista zabranila ista.
Kako ces se Srbijo izboriti sa kriminalcina,korupcijom (bahatim lopovlukom) kada se i u ovde pokazujes tako slabasnom.

(četvrtak, 26. sep 2013, 19:38) - Tal Shiar [neregistrovani]

Jeste

Jeste samo da znas!

(četvrtak, 26. sep 2013, 19:15) - anonymous [neregistrovani]

Drzava

drzava treba da leci te ljude,umesto sto im dozvoljava da paradiraju,i da umisljaju da su zdravi.

(četvrtak, 26. sep 2013, 19:03) - anonymous [neregistrovani]

re: nije bolest..

pa objasni mi kako je doslo do poremecaja i nacin lijecenja.....

(četvrtak, 26. sep 2013, 18:57) - kosmajac [neregistrovani]

krsteni ateista

koje licemrje , kakve veze imaju gej i natalitet.koja demagogija da nece gej ljudi da radjaju decu. sto se nataliteta tice kako se niste setili do sada i kako se uvek setite uvek na par dana pre parade svake godine. ovo je neverovatno sta covek prica.