NALED: Nezakonito naplaćivanje taksi

Više institucija u Srbiji u poslednja tri meseca nezakonito naplaćuju takse građanima i privredi, upozorila je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj.

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj upozorila je da više institucija u Srbiji u poslednja tri meseca nezakonito naplaćuju takse građanima i privredi.

Te institucije, kako je objašnjeno, nemaju saglasnost Ministarstva finansija i privrede za nove iznose koje su morale da utvrde do 31. marta, u skladu sa pravilnikom za obračun visine taksi.

Među tim institucijama su Uprava carina, Uprava za veterinu, Republički geodetski zavod, Komisija za zaštitu konkurencije i Republička radiodifuzna agencija, saopštio je NALED.

Nakon usvajanja seta finansijskih zakona prošle jeseni, vlada je u februaru ove godine usvojila i pravilnik kojim je obavezala institucije da utvrde nove iznose taksi, ali tako da odražavaju realnu cenu u odnosu na pruženu uslugu, i za to propisala formulu.

Pored toga, izmenom Zakona o budžetskom sistemu uvedena je obaveza da nakon usklađivanja iznosa taksi institucije zatraže odobrenje Ministarstva finansija i privrede pre nego što počnu da primenjuju novi cenovnik.

Obaveza dobijanja saglasnosti za utvrđivanje novih iznosa taksi važi za institucije kod kojih visina taksi nije utvrđena zakonom.

Ministarstvo finansija je NALED-u potvdilo da nijedna od pet institucija, za koje su traženi podaci o pribavljanju saglasnosti, nije ispunila zakonsku obavezu.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 11. jul 2013, 10:20)
anonymous [neregistrovani]

Takse

I nakon sto je sve to utvrdjeno, naravno da povrata novca nece biti. Pojeo vuk magarca.