Otvaranje Konaka na godišnjicu ustanka

Povodom 198. godišnjice Drugog srpskog ustanka danas će biti otvorena nova stalna postavka u obnovljenom Konaku kneza Miloša Obrenovića u Topčideru. Otvaranju će prisustvovati potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i ministar kulture Bratislav Petković.

Nova stalna postavka u obnovljenom Konaku kneza Miloša Obrenovića u Topčideru biće danas otvorena, povodom 198. godišnjice Drugog srpskog ustanka. Otvaranju će prisustvovati potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i ministar kulture Bratislav Petković.

Postavka će biti otvorena na pravoslavni praznik Cveti kada je i podignut Drugi srpski ustanak 1815. godine koji je predvodio knez Miloš Obrenović.

U Konaku kneza Miloša u Topčideru biće izložene dve stalne postavke, a povremeno će biti organizovane i tematske izložbe, najavili su organizatori.

U prizemlju Konaka biće postavljena izložba pod nazivom "Život u Srbiji u 19. veku", koja opisuje građansko i seosko domaćinstvo i uticaje vekovnog života u okvirima Osmanskog carstva, dok će na spratu biti stalna postavka Miloša Obrenovića.

Pored sobe Miloša Obrenovića, na spratu su uređene i prostorije u kojima su kroz veliki broj likovnih dela, litografija, dokumentarni i drugi materijal prikazani život na Miloševom dvoru, njegova porodica i naslednici.

Na otvaranju obnovljenog Konaka biće predstavljena i tematska izložba "Slike srpske revolucije", posvećena Prvom srpskom ustanku koji je označio početak oslobađanja od viševekovne osmanske vladavine i stvaranja moderne srpske države.

Miloš Obrenović je na skupu starešina 1815. godine u Takovu objavio početak novog ustanka za oslobođenje Srbije od turske vlasti.

Posle dvomesečne borbe Turci su se zadržali u Beogradu i još nekoliko utvrđenih gradova.

Diplomatskim pregovorima Miloš Obrenović je do kraja 1815. godine zaključio usmeni mir sa Marašli Ali-pašom, kojim je priznat za vrhovnog srpskog kneza.

On je, mirnim putem, 15 godina gradio autonomiju Srbije u okviru Otomanskog carstva i svoju vlast u Srbiji. Porta je autonomiju Srbije priznala hatišerifom 1830. godine.

broj komentara 3 pošalji komentar
(nedelja, 28. apr 2013, 20:21) - anonymous [neregistrovani]

Za pohvalu

Neki novi dani i nova nada za naše muzeje. Svaka čast ministru i pohvala celoj Vladi, prošle Vlade su zatvarale muzeje , ova vlada je na dobrom putu da im vrati stari sjaj.Pre par dana sam zapalio za Bg iz NS samo da bih vieo istorijski muzej, nova stalna postavka, iako još imaju posla oko prostora napokon počeli su da rade kako treba.

(nedelja, 28. apr 2013, 20:10) - Vladimir [neregistrovani]

Pismenost

Ja Vas molim, preklinjem, imate me na kolenima:

Naucite da se ne kaze "Otomansko Carstvo", niti "Otomanska Imperija", nego "Osmansko Carstvo" i "Osmanska Imperija!!

Isto kao sto ne postoji Otoman-pasa, niti pesnik Otoman Djikic, ne postoji ni Otomansko carstvo. Nisu svi anglizmi ispravni, molim vas, naucite to!! Bar vi, ako nece ni jedan drugi medij u Srbiji!! Hvala.

(nedelja, 28. apr 2013, 08:26) - bura [neregistrovani]

buramilan@gmail.com

Istorijski muzej Srbije poslednjih meseci grabi napred krupnim koracima. Čestitam.