(Ne)zaštićeni uzbunjivači

Praksa pokazuje da oni koji ukazuju na korupciju uglavnom ne prolaze dobro. Na kriminal i korupciju u niškom zatvoru nadležnima je proteklih godina pokušalo da ukaže desetak zaposlenih. Neki od njih su premešteni na druga radna mesta, a neki su dobili otkaz.

Srbija bi na leto mogla da dobije Zakon o zaštiti uzbunjivača, jer je elektronska javna rasprava o modelu tog zakona završena i on će uskoro biti poslat Ministarstvu pravde i državne uprave. Za eventualnu odmazdu prema uzbunjivačima predviđene su zatvorske kazne, jer je praksa pokazala da onaj ko ukaže na kriminal i korupciju, uglavnom ne prolazi dobro. To je potvrdio i nedavni slučaj službenice niškog zatvora, Valentine Krstić, koja je, ukazujući na korupciju, suspendovana, pa odlukom ministra pravde ponovo vraćena na posao.

Na kriminal i korupciju iza glavne zatvorske kapije u Nišu nadležnima je proteklih godina pokušalo da ukaže desetak zaposlenih. Sa različitih pozicija prijavljivali su krađu nafte, lažiranje dokumenata, sumnjivo plaćanje rada osuđenika, ali i namerno nanetu štetu na tek proizvedenim električnim urađajima.

Neki su posle toga premešteni na druga radna mesta, a većina, poput Radeta Radovića, koji je od plate izdržavao petočlanu porodicu, dobila je otkaz.

"Kada bi se ponovo nešto tako protivzakonito desilo isto bih postupio", kaže Rade Radović, nekadašnji radnik Kazneno-popravnog zatvora u Nišu.

Zbog toga što je otkrio malverzacije na zatvorskoj ekonomiji, Bojanu Stefanoviću, kako tvrdi, ni posle četiri godine rada u zatvoru nije produžen ugovor na određeno vreme.

"Najveća nepravda je to što mi je dat otkaz jer je rečeno da nema potrebe za tim radnim mestom, a onda je posle toga doveden drugi čovek", kaže Stefanović.

"To nije dobro jer se šalje loša poruka građanima da biraju između dve loše situacije ili da ćute i trpe zato što su svedoci zloupotrebe ili će sebe da dovedu u tešku poziciju da u narednom periodu podnose sve pritiske", naglašava Lidija Vučković, predsednica Centra za ljudska prava Niš.

Osim Valentine Krstić, niko od radnika niškog zatvora nije dobio status uzbunjivača.

Žalbena komisija Vlade Srbije prošle nedelje poništila je odluku bivše ministarke pravde kojom je smenjen i prevremeno penzionisan nekadašnji upravnik niškog zatvora Živorad Branković, koji je takođe ukazivao na korupciju.

"Kada je javni interes ugrožen, a neko to prijavi savesno u dobroj veri, smatrajući da time sprečava zlo, onda ovo društvo i država moraju i dužni su da mu pruže zaštitu i da tu zaštitu pojačamo", kaže zaštitnik građana Saša Janković.

Nezvanično saznajemo da su u niškom zatvoru boravili saradnici zaštitnika građana, kako bi utvrdili razloge zbog kojih su neki službenici dobili otkaz.

broj komentara 7 pošalji komentar
(sreda, 24. apr 2013, 20:28)
anonymous [neregistrovani]

Žika Branković

Lako je napisati da svako treba da prijavi korupciju.Država ne štiti uzbunjivače.Savesnim postupanjem ugrozio sam egzistenciju moje porodice, imam suprugu koja nije zaposlena i dva studenta na Beogradskom univerzitetu.Mogao sam da budem poslušnik, primam platu i ćutim.Ja sam izabrao da štitim državu i dobio sam otkaz falsifikovanim rešenjem ministarke Snežane Malović.I opet ću na isti način reagovati, ako mi se ukaže prilika, mada sumnjam i pored toga što je rešenje poništeno.

(sreda, 24. apr 2013, 10:58)
anonymous [neregistrovani]

ee..

U svim sferama ovog društva, odnosno države je isti slučaj, malo se podmaže i ako si zgazio pešaka na pešačkom recimo platiš samo 500 evra i dobiješ uslovno. Eto toliko vredi ljudski život! Sramota!

(sreda, 24. apr 2013, 10:40)
anonymous [neregistrovani]

e sad...

pa to treba drzava da ima svoje ljude,neku organizaci koja ce da ubacuje svoje ljude na radna mesta u zdravstu ,policiji ,opstinama i ko zna gde sve pa da ih onda love ali mislim da je to jako tesko jer mi smo narod jako laki na novcu pa i sami mozete zamisliti ishod koji bi bio...inace ovako da ti prijavis nekog za nesto mozes samo da nadrljas jer nema ko da stane iza tebe da te zastiti to jest nije drzava iza tebe ito ti je to,cuti i trpi...

(sreda, 24. apr 2013, 10:35)
anonymous [neregistrovani]

e

e pa mi smo tolko zagazili u tu korupciju da to ni dunav vise nemoze da ispere,sta je vama ljudi...to se nemoze iskoreniti iz naseg drustva naj manje jos 50 godina...

(sreda, 24. apr 2013, 10:22)
Ana [neregistrovani]

uzbunjivač

Nijedan komentar na nepravdu?
To pokazuje ovo društvo-da se korupcija odobrava i da društvo misli da je najbolje ćutati.Odvratno!

(sreda, 24. apr 2013, 08:22)
anonymous [neregistrovani]

Direktori

Gde bre smes da kazes i ako vidis i ako znas.Mali sluzbenici i radnici pricaju izmedju sebe kome da kazes? Istim kao kurumpirani e onda si obrao bostan.

(sreda, 24. apr 2013, 05:36)
Zbunjivač [neregistrovani]

Zaštiti društvo

Svako treba da prijavi korupciju, ma kako mu društvo vrati - na kraju se isplati !
ps. Samo za jake osobe !