Apoteke traže tumačenje Zakona o javnim nabavkama

Snabdevanje lekovima neće moći da se normalizuje ako nam se hitno ne dostave tumačenja u vezi sa primenom novog Zakona o javnim nabavkama, upozorile Apoteka Beograd i Radna grupa državnih apoteka Srbije.

Apoteka "Beograd" i Radna grupa državnih apoteka Srbije upozorile su da snabdevanje lekovima neće moći da se normalizuje ako im Uprava za javne nabavke hitno ne dostavi tumačenja vezana za primenu novog Zakona o javnim nabavkama.

"Molimo Upravu za javne nabavke da što pre definiše podzakonska akta koja prate primenu Zakona o javnim nabavkama, koji je stupio na snagu 1. aprila, jer bez toga ne možemo da naručujemo nove lekove", rekla je Tanjugu direktorka Apoteke "Beograd" Dragana Simić.

Ističući da je ova ustanova na vreme obezbedila zalihe, Simićeva je rekla da se već osećaju posledice zastoja sa novim narudžbinama, nakon donošenja Zakona o javnim nabavkama.

"Ne treba očekivati velike nestašice, jer smo preduzeli mere da se to spreči, ali počinjemo da se brinemo za snabdevanje pojedinim lekovima", rekla je direktorka Apoteke "Beograd".

Simićeva je podsetila da je Ministarstvo zdravlja uputilo dopis Upravi za javne nabavke i Ministarstvu finansija u kome traži da se državne apoteke, do sprovođenja centralizovane javne nabavke, izuzmu od primene zakona, delimično i zbog nejasnoća koje su nastale u njegovoj primeni i nemogućnosti da se jasno planiraju nabavke.

Rok za donošenje pratećih podzakonskih akata je istekao 6. aprila, a mi još čekamo tumačenja da li će državne apoteke ubuduće morati da raspisuju tendere i da uđu u proceduru javne nabavke koja traje i do dva meseca, ili će biti na spisku naručilaca za koje važi izuzeće od zakona, objasnila je Simićeva.

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 18. apr 2013, 20:35)
dobra vila [neregistrovani]

Zasto?

Evo zasto, cena im je preniska (oko 20 do 30 din po tabli), to je jedno. Drugo je sto je fakticki zabranjeno(nije jos, ali ce biti) da se lekovi prodaju na tablu. Po zakonu, lek mora biti u svojoj originalnoj kutiji. Ako se secate analgin, kafetin i drugi su se tako ranije prodavali, a vec dosta dugo su u kutijama. To je malo skuplje,ali Vam garantuje malo vecu sigurnost sto se tice bezbednosti leka. Osim toga dobicete i svoj primerak uputstva za upotrebu, ne daj boze da vam zatreba.

(četvrtak, 18. apr 2013, 17:33)
anonymous [neregistrovani]

komentar

Zasto nema paracetamola i febriceta u apotekama?