Carina spremna za "Pejpal"

Carina Srbije zbog dolaska "Pejpala" na naše tržište očekuje povećanje broja pošiljki. Građani oslobođeni plaćanja uvoznih dažbina za pošiljku vrednosti do 50 evra.

Uprava carina Srbije saopštila je da se zbog dolaska "Pejpala" na tržište Srbije očekuje povećanje broja poštanskih pošiljaka i da je carinska služba spremna za dolazak tog servisa za slanje novca i plaćanje preko interneta.

Kako se navodi u saopštenju, građani su oslobođeni plaćanja uvoznih dažbina za pošiljku vrednosti do 50 evra, ukoliko pošiljku šalje pravno lice, što je uglavnom slučaj u kupovini preko interneta.

Ukoliko pošiljke dolaze od fizičkih lica, ne plaćaju se dažbine za vrednosti do 70 evra. Pošiljke veće od tih vrednosti podležu naplati dažbina.

Uvozne dažbine na pošiljke koje građani primaju iz inostranstva u poštanskom saobraćaju obračunavaju se primenom jedinstvene carinske stope u visini od 10 odsto, a na ocarinjenu vrednost obračunava se određenja stopa PDV-a (osam ili 20 odsto).

Uprava carina naglašava da se za poštanske pošiljke koje podležu naplati uvoznih dažbina, carinska osnovica uvećava za troškove transporta i poštarine.

Roba koja se uvozi odnosno naručuje može da stigne običnom pošiljkom – preko PTT službe ili brzom poštom preko firmi kakve su DHL, ,"Fedeks", UPS.

Ukoliko, međutim, pošiljka stigne brzom poštom, ona se carini po stopi koja je propisana Zakonom o carinskoj tarifi, a ne primenom jedinstvene carinske stope u visini od 10 odsto.

Način dostave robe izbor je naručioca, a kako se dodaje, on se o tome verovatno izjašnjava u momentu porudžbine.

"Za građane Srbije i dalje je povoljnije da robu primaju putem obične pošte, s obzirom na to da su PTT usluge jeftinije od usluga brze pošte, pa su samim tim ukupni izdaci niži", navode u Upravi carine.

Carinski službenici, osim navedene vrednosti, odnosno računa kao metode za utvrđivanje carinske vrednosti, koriste i druge metode, poput upoređivanja vrednosti slične ili iste robe, za šta konsultuju kataloge i internet stranice.

Carinjenje pošiljki za fizička lica čija vrednost ne prelazi 3.000 evra vrši u takozvanom skraćenom postupku, odnosno primenjuje se jedinstvena carinska stopa od 10 odsto.

U slučaju da su pošiljke vrednije od tog iznosa, ili kada ih naručuju pravna lica, tada je obavezno podneti deklaraciju u pisanom obliku (JCI) i započeti postupak redovnog carinjenja, što podrazumeva da će se roba cariniti po stopi utvrđenoj Zakonom o carinskoj tarifi.

Uprava carina navodi i da za sada nije poznato da li će se limit za carinjenje poštanskih pošiljaka menjati u korist kupaca, zbog početka rada "Pejpala", i dodaje da je ta institucija izvršni ogran koji sprovodi važeće propise i da će, ako limit bude povećan, to odmah biti primenjeno u praksi.

broj komentara 10 pošalji komentar
(sreda, 26. feb 2014, 20:08)
Vlada [neregistrovani]

Ebay

Vec par godina kupujem robu iz inostranstva preko ebaya i aliexpresa , dosta toga sam kupovao , i skupih stvari i jeftinijih , imam utisak da carinu naplacuju kako oni hoce i kako im se kada cefne , evo jednog primera , narucim dvd za auto iz kine znaci univerzalni dupli din najjeftiniji koji postoji u kini , 90 dolara , sve mi to stigne sa kompletnom dokumentacijoim na carinini za naznakom da je ta vrednost , i onda odem u postu i platim troskove 4500 din.Znaci vrednost robe 7650 din, a carina i troskovi 4500 din , cudo jedno , zatim kupim iz amerike samsung galaxy s4 original polovan i platim ga 390 dolara , ddecko posalje i napise da je telefon kineska kopija koja vredi 50 dolara i zamislite to prodje na carini i platim samo 300 din postanske troskove , znaci da oni na carini nemaju pojma..

(sreda, 26. feb 2014, 20:01)
anonymous [neregistrovani]

..

Neznam , ali izgleda da je ovoj nasoj drzavi sve malo.Katastrofa koliko su te ocarinili , sta su sve tu nakarikali bog ce znati..

(ponedeljak, 24. jun 2013, 09:43)
mika [neregistrovani]

čekanje

naručio sam futrolu i foliju za tablet jer kod nas nigde nema. to je bilo 15. maja. još nije stiglo. kakva su iskustva drugih? koliko ste čekali i iz koje zemlje? kod mene konkretno kina.

(ponedeljak, 03. jun 2013, 22:40)
anonymous [neregistrovani]

Србенда

Е, зато ја волем: трас роба, трас паре и не зарезујем ништа живо.

(ponedeljak, 03. jun 2013, 22:34)
anonymous [neregistrovani]

lopvi i lenstine

narucila odvojeno 2 zidna sata od po 25 gbp pre mesec dana , prvi stigao pre 2 nedelje sa carinom 700 din., drugog jos nema....i kome se zaliti??????? Znaci na 3000 din. carina je 23 posto, alal vera!

(utorak, 28. maj 2013, 23:35)
anonymous [neregistrovani]

Carinik genije

Evo da podelim moje iskustvo.
Kupim alarm vrednost 47 USD, na posiljci pise cena.Carinik proceni vrednost ni manje ni vise nego 248USD carina 10% oko 22oodin + PDV na procenjenu vrednost 4600din. Ukupno troskovi 6800 din , duplo vise od placenog, SVAKA CAST NASOJ CARINI u Posti Srbije.Da napomenem obicna posta ne brza, roba iz kine.

(četvrtak, 23. maj 2013, 23:01)
anonymous [neregistrovani]

Carina

Kupio torbicu za biciklo u vrednosti od 4 dolara i platio dažbine 200 din.Roba je stigla iz Kine bez troškova dopreme.Ovo je zemlja čuda.

(nedelja, 28. apr 2013, 10:59)
Saša [neregistrovani]

Carina

Meni naplatili carinu na gramofonsku ploču čija je ukupna vrednost sa poštarinom 9.03 funte(nije otkupnina) i ima prateću dokimentaciju a carinik zaokružio na 10 funti? i na to obračunao trošak?
Sva roba po tome je komercijalne prirode.?
I da li se sad i na gramofonske ploče obrašunava carina iako do sad nisam imao problem jer je lepo pisalo(Ne podleže carini)

(petak, 12. apr 2013, 19:06)
anonymous [neregistrovani]

NIkola

koliko ja znam da ljudi iz srbije vec godinama prodaju preko preko ebay i primaju novac preko paypal :)

(petak, 12. apr 2013, 17:46)
anonymous [neregistrovani]

PayPal

Interesuje me otprilike,kada ce moci da se prodaje roba u inostranstvo putem PayPala?