Borba za Fond "Sanje Milenković"

Posle NATO bombardovanja Varvarinskog mosta, prema imenu najmlađe od deset žrtava Sanje Milenković, učenice Matematičke gimnazije, nazvan je Fond za stipendiranje talentovanih đaka. Međutim, Fond je ubrzo ugašen. Osnivači već čitavu deceniju pokušavaju da ga aktivirju.

Pre 14 godina, godine najmlađa od deset žrtava NATO bombardovanja Varvarinskog mosta bila je i šesnaestogodišnja Sanja Milenković, učenica Matematičke gimnazije. Po njoj je nazvan Fond za stipendiranje talentovanih đaka koji je nakon dve godine ugašen. Osnivači fonda, među kojima je i otac stradale Sanje, već deceniju pokušavaju da ga aktiviraju.

Spomen obeležje kraj Morave je mesto na kome i danas svi zastaju, gde na pitanje "Zašto?" nikada neće biti odgovora. Isto se pitaju i osnivači Fonda Sanja Milenković kojima nije jasno zašto je Fond ugašen.

"Već smo pokušavali, međutim nismo uspeli da aktiviramo ponovo fond. Verovatno nije bilo dovoljno interesovanja od strane tadašnje vlasti", objašnjava Sanjin otac Zoran Milenković.

Za dve godine koliko je Fond zvanično bio aktivan obezbeđeno je uz pomoć dijaspore više od 200.000 evra i dodeljene su 44 stipendije.

Nalozi za 2000. i 2001. godinu za isplatu stipendistima nisu izvršeni. Sredstva su praktično bila blokirana pre nego što je Beogradska banka, na čijem su računu ova sredstva bila otišla u stečaj.

"Na računu u času blokade nalazilo se 130.000 evra. Mi smo kasnije na osnovu Uredbe Vlade Srbije tražili da nam se isplati ta naknada. I nikada nije isplaćena", ističe osnivač i predsednik UO Fonda "Sanja Milenković" Živadin Jovanovi.

Dijaspora uložila u talente 

Značajan deo sredstava ovog Fonda je i danas u 15 ambasada i konzulata.

"Naši zemljaci su zaista iz sveg srca uložili novac za školovanje naših talenata, međutim taj novac je nažalost ostao gde je ostao", kaže predsednik UO „Dijaspora za maticu" Predrag Rakočević.

"Banka nije započela sa isplatom poverilaca drugog isplatnog reda, tako da će potraživanje Fonda Sanje Milenković biti namireno zajedno sa svim ostalim potraživanjima poverilaca. Održavanje ovog ročišta očekuje se do kraja 2013. godine", najavljuje poverenica Agencije Beogradska banka AD u stečaju Ljubinka Lovčević.

Pošto molbe i obraćanja najvišim funkcionerima države tokom proteklih godina nisu urodile plodom, možda će to rešenje oživeti Fond "Sanje Milenković", devojke koja je bila uzor svojoj generaciji.

broj komentara 0 pošalji komentar