Osuda napada na profesora Čupića

Više nevladinih organizacija u zajedničkom saopštenju izrazilo "veliku zabrinutost i ogorčenje" povodom medijske hajke koja je povedena u tablodinoj štampi, a "posebno u dnevnom listu Kurir" protiv profesora Čedomira Čupića.

"Veliku zabrinutost i ogorčenje" izrazilo je više nevladinih organizacija povodom medijske hajke koja je povedena u tablodinoj štampi, a posebno u dnevnom listu Kurir protiv "uglednog profesora Univerziteta u Beogradu, borca protiv korupcije i istaknutnog aktiviste procesa izgradnje demokratije u Srbiji" profesora Čedomira Čupića.

"Iskustvo je pokazalo da ovakve kampanje mogu da dovedu do slamanja moralnih vrednosti, ugrožavanja ljudskih prava i vladavine prava i sveopšte duhovne i društvene krize", navodi se u zajedničkom saopštenju.

Te nevladine organizacije stoga "apeluju na odgovornu i kritički usmerenu javnost da se suprotstavi ovakvim nasrtajima na dostojanstvo pojedinaca, a na novinarska udruženja da utiču na svoje članove da se drže novinarske etike".

Saopštenje potpisali: Beogradska otvorena škola, Beogradski fond za političku izuzetnost (BFPE), Fondacija za otvoreno društvo, Beogradski centar za ljudska prava, Toplički centar za demokratiju i ljudska prava, Fondacija centar za demokratiju, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Užički centar za ljudska prava i demokratiju, Udruženje "Pirgos", Pirot, Centar za razvoj neprofitnog sektora, Resurs centar Majdanpek, Bečejsko udruženje mladih, Leks liga eksperata, Međunarodni centar "Ulof Palme" i Centar za građansko delovanje Obrenovac.

broj komentara 0 pošalji komentar