Goranci rešeni da o(p)stanu

Stanovnici Gore na Šar-planini na krajnjem jugu Kosova, bez pomoći Prištine, okrenuti Beogradu, rešeni su da ostanu i opstanu na tom prostoru. U 19 sela u Gori postoji samo jedna srednja škola. Zbog teške ekonomske situacije, mladi su svesni da im je jedini izbor obrazovanje. Mnogi zbog studija odlaze iz Gore, ali sa željom da se ipak vrate.

Okruženi mestima sa većinskim albanskim stanovništvom, ne pristajući na asimilaciju, u Gori na Kosovu i Metohiji živi posebna etnička grupa i tamo, zahvaljujući njoj, institucije Srbije. Bez pomoći Prištine, okrenuti Beogradu, rešeni su da ostanu i opstanu na tom prostoru.

Na krajnjem jugu Kosova i Metohije, na padinama Šar-planine nalazi se Gora, koju čini 19 raštrkanih sela na prosečnoj nadmorskoj visini od oko 1.700 metara. Samo u jednom selu, Mlikama, ima srednja škola.

Direktor te srednje škole Nedžmedin Destani kaže da je srednja škola uslov opstanka i ostanka Gore i Goranaca u Gori. Da nije te škole, osnovne bi bile bespredmetne, ističe Destani.

Posle teške borbe, uz dozvolu Unmika, izborili su se za nastavu po programima Republike Srbije, i ćirilicu. Mladi ljudi tamo, uprkos izuzetno teškim uslovima, kilometrima koje moraju da pređu na putu do škole, ipak nisu razočarani u život.

Kažu da im je jedini izbor obrazovanje i da mnogi zbog studija odlaze iz Gore sa željom da se vrate. Žele da studiraju informatiku u Leskovcu, srpski jezik u Mitrovici, medicinu u Mitrovici ili Beogradu, ali i da se vrate.

Destani kaže da, ukoliko ih zadrže, da su postigli veliki uspeh, da se Gora obnavlja, a da će, u suprotnom, Gora uskoro biti dom staraca.

Urpkos prirodnim bogatstvima, uslovima za razvoj turizma, vrednim i školovanim ljudima i nadaleko poznatim zanatlijama, teško se živi.

Industrijski kompleks "Grateks" ne radi od rata, a aktivna radna snaga su prosvetni radnici i malobrojni u opštini i Domu zdravlja. Više od 90 odsto meštana prima neki vid pomoći iz centralne Srbije.

Do 1999. godine živelo je gotovo 30 hiljada ljudi, danas ni 10 hiljada.

"To što je ostalo nema kuda. Ostali su oni koji rade i dobijaju primanja iz Srbije. Oni koji ne rade ne možemo zahtevati da ostanu, jer nemaju od čega da žive", kaže sekretar Osnovne škole "25. maj", selo Vranište u Gori Behar Ramadani.

Privrženi svom kraju, oko 40 hiljada Goranaca koji žive u inostranstvu, ožive Goru leti. Zbog toga, a ne samo raspusta, mladi Goranci raduju se kraju školske godine.

broj komentara 35 pošalji komentar
(petak, 26. jul 2013, 22:36) - goranac [neregistrovani]

sve za goru

fhala svima na dobrom misljenju goranac e kao sarplaninac veran i pametan o casan

(četvrtak, 07. mar 2013, 14:08) - anonymous [neregistrovani]

progon

prodali smo kucu u sarajevu coveku sa gore,njegova prica nas je sve rasplakala. Ni boljih niti postenijih ljudi

(utorak, 05. mar 2013, 00:00) - anonymous [neregistrovani]

Svaka cast!

Borite se uvek za ono sto zelite i zapamtite, izgubljeno je samo ono-cega se sami odreknemo. Divni ste, veoma Vas cenim i postujem, jer su mi upravo Goranci najbolji prijatelji-prijatelji za sva vremena.

(ponedeljak, 04. mar 2013, 22:24) - Milan Radošević [neregistrovani]

Odmah!

Posle svih ovih komentara ostaje mi samo da duboko zamolim RTS da pokrene i vodi AKCIJU POMOĆI, a mi ostali ćemo radom, učešćem i materijalnim prilozima pokazati tim divnim ljudima u Gori da ih Srbija nije zaboravila. Unapred hvala rukovodstvu RTS-a.

(ponedeljak, 04. mar 2013, 21:05) - anonymous [neregistrovani]

Srbija

Deca su Vam divna,koliko samo optimizma i vedrog duha,svaka cast!

(ponedeljak, 04. mar 2013, 18:26) - anonymous [neregistrovani]

Кембриџ

Данас ми је муштерија Горанац рекао да млади Горанци ову средњу школу из прилога зову Кембриџ због најбољих могућих услова за школовање. Смејао сам се цео дан :)
Јесте тужно, али колико оптимизма и ведрог духа, зар не?!

(ponedeljak, 04. mar 2013, 15:58) - anonymous [neregistrovani]

Хајде ЉУДИ да нешто учинимо

Дирљив прилог! Дирљиви коментари! Не допустимо на томе остане.
Знам да су Горанци били нешто посебно, лојални грађани Србије, за коју су и гинули. Морам да признам да нисам знао детаље о овим дивним људима. Понекад сам се ових година питао како они сада живе, о њима ништа нисам могао да чујем. Хвала РТС-у за овај прилог! Молим вас да га поновите и можда снимите и прикажете и емисију о овим људима. Најважније је да РТС што пре покрене акцију прикупљања помоћи за најосновније потребе становника Горе. Сигуран сам да ће се наши људи из целог света одазвати и показати да воде рачуна о грађанима Србије, без обзира на њихову националност и веру.

(ponedeljak, 04. mar 2013, 15:42) - ozren [neregistrovani]

nasi_snovi@hotmail.com

Slažem se da su to divni ljudi, veliki prijatelji. Ja sam iz Republike Srpske, imao sam jednog prijatelja Goranca, radili smo skupa negdje 1978-79 u Knjaževcu..Zato apelujem na drzavu Srbiju da se pomogne tim ljudima lep pozdrav za sve Gorance ma gde bili.

(ponedeljak, 04. mar 2013, 15:09) - Darko [neregistrovani]

Dragas

2000-te imao sam jedinstvenu priliku da provedem cini mi se 10 dana u mestu Brod. Tada sam shvatio ko su nasa braca Goranci. Najsmesnije je bilo kada mi je stari covek rekao da je 30 godina prodavao kikiriki na hali Jezero, znao sam ga odatle. Njegov sin boksovao za Radniski iz Kg-a. Veliki pozdrav za sve Gorance koji ovo citaju.

(ponedeljak, 04. mar 2013, 14:48) - anonymous [neregistrovani]

Čovek

Radio sam svojevremeno sa Gorancem, čestitijeg čoveka nisam sreo.