Bez panike, mleko može da se pije

Mleko je zdravo, kažu proizvođači mleka, a političare optužuju da su neodgovorni jer se, umesto da im pomognu, obračunavaju preko njihovih leđa. Otkrivene koncentracije aflatoksina nisu opasne po ljudsko zdravlje i nema razloga za paniku, kažu stručnjaci.

Vojvođanski mlekari poručuju građanima da slobodno piju melko, a političarima da se ne obračunavaju preko njihovih leđa. Kažu da bi rezultat te ujdurme mogao biti masovni pokolj stoke koje i onako nemamo dovoljno.

Glavni krivac što se uopšte pojavio aflatoksin jeste prošlogodišnje vreme uz visoke temperature i vlagu, što je dovelo do pojave opasne gljivice na kukuruzu. 

"Da li je ovo zaista briga za naše živote i zdravlje ili politička utakmica ko će više poena da sakupi na sopstvenom nemaru, tako što će da loptu da prebaci u tuđe dvorište, a to je dvorište nas proizvođača", kaže predsednica Centralne asocijacije proizvođača mleka Vojvodine Sanja Bugarski.

Ona ističe da mleko može da se pije bez bojazni za zdravlje i dodaje da ga i sami proizvođači piju i daju svojoj deci. 

"Mene bi radovala činjenica da svi zajedno nezavisno od partijske pripadnosti razgovaramo o tome i ako se pojavi neki problem kako ćemo ga rešiti, kako ćemo našeg seljaka i poljoprivrednika ojačati a ne kako ćemo žrtvovati krave i kako neko bolji ima bolju hranu za nas nego što je mi ovde možemo proizvesti i kako neko bolje proivodi mleko nego što je to naše i nudi rešenja koja znače jačanje uvozničkog lobija", kaže ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović.

Poruku proizvođača i ministara da nije opasno piti mleko podržavaju i stručnjaci, kažu, koncentracije aflatoksina koje su otkrivene u mleku, ako se ne unose dugo, nisu opasne po zdravlje.

Slavica Vučinić, načelnik Klinike za urgentnu i kliničku toksikologiju VMA kaže da će se postojeća situacija vrlo brzo rešiti.

"Morale su da se preduzmu odgovarajuće mere kako nalaže regulativa da se mleko povuče, trebalo bi da je ovo koje je u rafovima potpuno ispravno, a iako ste bili izloženi ovim koncentracijama koje su detektovane u mleku ne postiji rizik po zdravlje", kaže Slavica Vučinić.

I još jednu dilemu otklanjaju stručnjaci. Aflatoksin je otporan na visoke temperature i zato ga ima u proizvodima od mleka.

"Ako ga ima u mleku ne možemo ga nikako ukloniti iz mleka, prema tome u kiselom mleku, u jogurtu ga ima u toj količini u kojoj ga ima i u mleku. Sa sirevima je malo drugačija priča, sve zavisi od vrste sira", kaže profesorka Poljoprivrednog fakulteta Dragoslava Radin.

Mogućnost da se aflatoksin pojavi i u mesu praktično ne postoji, s obzirom na registrovane koncentracije.

broj komentara 2 pošalji komentar
(subota, 23. feb 2013, 23:49)
anonymous [neregistrovani]

Silaža

Što proizvođači ne kažu otvoreno, koji su i kakav kukuruz silirali i na koji način, pa tek onda da protestuju.

(subota, 23. feb 2013, 16:42)
Radnica [neregistrovani]

Podmetanje

Panika nkada i ni u cemu dobro nije donela. Iskreno sam smatrala da je nas narod otporniji na podmetnuta pokvarena jaja i jako mi je zao da proizvodjaci mleka imaju stetu od politikantskih nadgovornjavanja.