Lek "folnak" povučen iz prometa

Povučen iz prometa lek "folnak" niškog proizvođača "MD Nini". Pacijent prijavio Ministarstvu zdravlja odstupanje od izgleda tablete prijavljenih prilikom registracije.

Lek "folnak" proizvođača "MD NINI" iz Niša, privremeno je povučen iz prometa posle prijave koju je Ministarstvu zdravlja podneo pacijent zbog uočenih nepravilnosti, saopštava to ministarstvo.

"Naređena je mera privremene obustave i povlačenja iz prometa serije 1630911 leka, jedna fiola sa 20 tableta, sa rokom upotrebe 09.2014. do izdavanja sertifikata analize vanredne kontrole kvaliteta od strane Agencije za lekove u medicinska sredstva Srbije", navodi se u saopštenju.

Ministarstvu zdravlja je prosleđena prijava sumnje u kvalitet leka 'folnak' pošto je uočeno odstupanje, odnosno tablete su narandžaste boje i nisu ravne već blago ispupčane, što nije u skladu s izgledom tableta prijavljenim u postupku registracije, dodaje se u saopštenju.

"Lek 'folnak' od pet miligrama ima dozvolu za stavljanje u promet u Srbiji, a tablete su okrugle, ravne, glatke, žute boje sa slaboprimetnim tamnožutim mrljama; u složivoj kartonskoj kutiji nalazi se jeda plastična fiola sa 20 tableta".

Uzorci leka kod kojeg je primećeno odstupanje, prosleđeni su Nacionalnoj kontrolnoj laboratoriji ALIMS-a na vanrednu kontrolu kvaliteta, a o svemu su obavešteni i drugi nadležni organi.

broj komentara 0 pošalji komentar