Rusiju pogodio gvozdeni meteorit

U Rusiji je danas pao meteorit najverovatnije sastavljen od gvožđa, kaže za Internet portal RTS-a Aleksandar Otašević iz Astronomskog društva "Ruđer Bošković". To se može zaključiti s obzirom na to da nije sagoreo u atmosferi i da je izazvao eksploziju, objašnjava Otašević. Meteoriti uleću u Zemljinu atmosferu brzinom od čak 11 kilometara do 72 kilometra u sekundi.

Meteorit koji je danas pao u Rusiji je najverovatnije sastavljen od gvožđa, s obzirom na to da nije sagoreo u atmosferi i da je izazvao eksploziju, rekao je za Internet portal RTS-a Aleksandar Otašević iz Astronomskog društva "Ruđer Bošković".

Na Zemlju svakog dana iz međuplanetarnog prostora padne oko 25.000 tona materijala, i to najčešće mikroskopske čestice, a ređe uleću i veći komadi, kao što je bio ovaj danas", kaže Otašević, koji je predavač u tom astronomskom društvu.

Otašević objašnjava da je u Zemljinu atmosferu uleće telo koje se zove meteorid, a da je meteor zvučna i svetlosna pojava koju vidimo i čujemo. Ostaci koji se pronađu na Zemljinoj površini nazivaju se meteoritima.

Prema njegovima rečima, telo koje je palo u Rusiju je najverovatnije sastavljeno od gvožđa, što se može zaključiti po tome što je izazvalo eksploziju, nije sagorelo u atmosferi i kako su mediji javili, jedan od delova je napravio krater od šest metara.

Otašević objašnjava da je brzina meteorita u Zemljinoj atmosferi velika i kreće se od 11 kilometara do čak 72 kilometra u sekundi, što zavisi od više astronomskih faktora.

"Pad meteorita jeste značajan astronomski događaj, jer tako dobijamo još jedan uzorak iz međuplanetarnog prostora, koji će naučnici moći da ispituju", zaključio je Otašević.

U Srbiji poslednjih godina nije bilo pojava meteora, osim što se pre nekoliko godina na nebu iznad naše zemlje mogao videti meteor koji je najverovatnije pao u Bugarsku ili Makedoniju.

Najpoznatiji meteorid koji se čuva u Srbiji je "sokobanjski meteorid", koji je pao kod Sokobanje 1877. godine.

broj komentara 6 pošalji komentar
(subota, 16. feb 2013, 12:03)
anonymous [neregistrovani]

@ Gvožđe

Sta si hteo ovim da kazes, daj molim te objasni drugim recima. U cemu je poenta?

(petak, 15. feb 2013, 17:21)
anonymous [neregistrovani]

stena.metali.minerali?????

objasnice nam ruski strucnjaci kada ga budu izvadili iz jezera,a ostalo su samo prazna nagadjanja.

(petak, 15. feb 2013, 17:06)
anonymous [neregistrovani]

Meteroidi

Meteroidi su dragoceni iz razloga sto dolaze iz dubokog svemira. Njihove orbite su milionima kolometara. Kretanjem kroz ta prostranstva prodju kroz oblake prasine koje mi ne mozemo da ispitamo. Njihovi uzorci mogu da nam odgonetnu dosta stvari.

(petak, 15. feb 2013, 16:45)
anonymous [neregistrovani]

zamazivanje ociju

nimalo duhovito

(petak, 15. feb 2013, 16:28)
Vanja [neregistrovani]

polza

Odgovor za "gvožđe":
Kada bi ceo svet razmišljao kao Vi, nikada se ne bi išlo ka napretku. Niti bi Kolumbo otkrio Novi svet, niti Tesla struju. Dakle, u suštini čovekovog bića je da se traga za nečim novim. Znanje je čudo. Pismenost takođe, npr. piše se NE ZNAM, odvojeno, a "pogaĆa" ne postoji, samo pogača.

(petak, 15. feb 2013, 15:52)
anonymous [neregistrovani]

Gvožđe

Na zemlju iz svemira nemože pasti ništa što već nema na i u zemlji.Džaba se troše pare tražeći hleba preko pogaće.