Nema kancerogenog mleka u Srbiji

Hrvatska, Crna Gora i Bosna povlače neke vrste mleka iz prodaje zbog kancerogenih materija. U Srbiji nema opasnog mleka, tvrde nadležni. U toku vanredne kontrole.

Sa tržišta u Hrvatskoj i Crnoj Gori povlače se mleka hrvatskih proizvođača "Dukat" i "Vindija", nakon što je u njima pronađen kancerogeni sastojak aflatoksin. Bosna i Hercegovina zabranila je njihov uvoz.

U Hrvatskoj je naređeno i povlačenje tunjevine "Rial" zbog visokog nivoa histamina. Iz srpskog Ministarstva poljoprivrede poručuju da u Srbiju nisu uvoženi ni mleko ni tunjevina sa spornim materijama.

U hrvatskim prodavnicama sa rafova se sklanjaju "Vindijino" trajno i strelizovano mleko sa 2,8 odsto mlečne masti u pakovanju od litar, i "Dukatovo" trajno mleko sa 2,8 odsto mlečne masti, u pakovanju od pola litre i litar. Razlog je, kažu u hrvatskom ministrastvu poljoprivrede, prisustvo kancerogenog aflatoksina M1.

"Ako govorimo o mleku i aflatoksinu u mleku, to je takođe srednja opasnost u maloj količini konzumacije. Dugotrajnom konzumacijom takvog mleka, međutim, može doći do pojave u organizmu do pojave raka", objašnjava Zorica Jurković iz hrvatske Agencije za hranu.

I u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini iz prodaje se povlače štetna mleka. Dukatova sporna mleka ne nalaze se na crnogorskom tržištu.

Spaso Popović iz fitosanitarne uprave Crne Gore kaže da je naređeno uklanjanje "Vendijano" mleka 2,8 i UHT iz magacina maloprodajnih objekata do dobijanja rezultata analize.

Slaviša Kreštalica iz Granične veterinarske inspekcije BiH kaže su u prethodna tri dana imali oko 18 pošiljki koje su pokazale da imaju povećanu koncentraciju aflatoksina. "Te sve pošiljke su stopirane", kaže Kreštalica.

U ministarstvu poljoprivrede tvrde da u Srbiji nema mleka iz Hrvatske. Manja količina stigla je, kažu, iz Bosne i Hercegovine, i u njoj nije bilo aflatoksina.

"Nacionalnim programom monitoringa na rezidue apsolutno držimo stvar u svojim rukama i pratimo u namirnicama animalnog porekla aflatoksin i do sada nismo imali bilo kakvih problema", kaže načelnik u Poljoprivrednoj inspekciji Nenad Katanić.

Katanić kaže da će ovih dana izvršiti vanrednu inspekciju i kod drugih proizvođača mleka.

"Somboled": Ne uvozimo sporno mleko iz Hrvatske

Iz Nacionalne organizacije potrošača upozoravaju da treba iskontrolisati mleka i iz "Dukatovog" pogona u Somboru.

"Dok se to ne uradi, potrošači u Srbiji ne mogu biti sigurni u ono što piju ili jedu, jer za nas je to nedopustivo, da neko u ime svih nas odlučuje šta je to kontrolisao odnosno šta će se kontrolisati", kaže predsednik Nacionalne organizacije potrošačaGoran Papović.

U međuvremenu oglasila se i kompanija "Somboled", koja saopštava da u Srbiju ne uvozi sporne proizvode iz Hrvatske i da ne postoji nikakva opasnost za potrošače.

U Hrvatskoj se od danas sa rafova sklanja i tunjevina "Rial" uvezena sa Tajlanda, a proizvedena u oktobru prošle godine. Razlog je visok nivo histamina koji može predstavljati rizik za zdravlje, naročito za decu i trudnice i osobe netolerantne na histamin, jer izaziva alergije.

U srpskom Ministartsvu poljoprivrede tvrde da ta tunjevina ove godine nije uvezena u Srbiju. Od proizvođača iz Tajlanda, koji proizvodi pomenutu tunjevinu, uvezena je jedino tuna u salamuri "K plus - lot 11243", koja je u Srbiju ušla 25. januara ove godine i tada je kontrolom ustanovljeno da histamina nema.

Iz "Agrokora" i "Univer-eksporta" poručuju da nemaju ni tunjevinu ni mleko spornih brendova "Rial" i "Dukat".

broj komentara 22 pošalji komentar
(nedelja, 10. feb 2013, 14:48)
anonymous [neregistrovani]

Ima i kod nas mleka uvezenog iz Hrvatske

A ja sad video u prodavnici cokoladno mleko Dukat, uvezeno iz Hrvatske. Bas me interesuje od kog mleka su napravili cokoladno. Pa dodavanjem cokolade ne smanjuje se kolicina aflatoxina. Doduse mozda posebno vode racuna da nama prodaju cokoladno mleko koje se pravi od nekog drugog "cistog" mleka, ali je to malo verovatno. Pa nasa drzava nije bila u stanju da reaguje ni kad su uhvatili IDEU da prepakuju i prodaju meso sa isteklim rokom trajanja.

(nedelja, 10. feb 2013, 14:03)
Србин [neregistrovani]

Решење

На село, па свака породица бар по пар коза. Ево ја на плацу имам три срнасте алпине. Млеко и масније и укусније и здравије од крављег, а имам га у изобиљу, пијем га и некуваног, а сир је изванредан. Нема пастеризованог обраног назови млека из самопослуге, нема страха од канцера.

(nedelja, 10. feb 2013, 13:59)
anonymous [neregistrovani]

@ja mleko kupujem na selu

I mi u gradu kupujemo mleko koje dolazi sa sela . Negajimo mi krave na terasama .
Problem je ishrana zivotinja na selu , kao i zemljiste i uslovi u kojima se drze zivotinje .
Jos veci je problem pouzdanost obaljenih pregleda zivotnih namernica koje dolaze do potrosaca.
Odnosi se na gradjane koji ih kupuju u radnji kao i na gradjane koji nabavljaju od malih proizvodjaca (poljoprivrednika i stocara)

(nedelja, 10. feb 2013, 12:44)
anonymous [neregistrovani]

ales

aflatoksin u mleko dospije hranom kojom se hrane krave vecinom kukuruz, inače aflatoksinom je zaraženo 60% kukuruza u srbiji a u vojvodini čak 70%. Bio je članak i na RTS-u.

(nedelja, 10. feb 2013, 12:30)
Ljubica [neregistrovani]

nema svih mleka u Srbiji

U MAXI-u sam videla cene svih proizvoda od mleka koji vec kosta napisanim trocifrenim brojevima od 100 do 300 dinara.
Zato smo isli u AMAN i kupila mleko u kesi sa 2,8% mlecne masti koji manje kosta.

(nedelja, 10. feb 2013, 12:12)
anonymous [neregistrovani]

ja mleko kupujem na selu

a ko hoce da ga kupi u gradu neka bude spreman na sve ostalo sto ide uz njega, pa i rak ne daj boze

(nedelja, 10. feb 2013, 12:10)
anonymous [neregistrovani]

sta?

"Sreća da mleko i jogurt kupujem Imlekovo" ne znam bas koliko si srecan!

(nedelja, 10. feb 2013, 11:28)
Feta [neregistrovani]

Prokockano poverenje

Redovno kupujem Somborsku fetu jer mi je najukusnija. I šta sad, kako ja da znam da ne uvoze sirovine iz Hrvatske? Ovde pričaju o štetnoj dugotrajnoj upotrebi a ja sam upravo to radio sa fetom. Sreća da mleko i jogurt kupujem Imlekovo sa povremenim zamenama drugih domaćih proizvodjača. Ovo se mora isterati na čistac i obavezno kazniti krivce, samo ne znam ko će to napraviti jer ovi naši inspektori toliko brzo rekoše da je sve OK a da nisu ni napravili analizu.

(nedelja, 10. feb 2013, 10:52)
MIX [neregistrovani]

564

Naravno...Krava treba da pase travu, a danas u industriji mleka i mesa krava se kljuka iskljucivo sojom,kukuruzom,hormonima itd...zbog toga ni ona sama nije zdrava..znaci, iz krave..aflatoksin nije jedini stetan u mleku..tu je kazein koji u vecim kolicinama uzrokuje rak,..u mleku jos nalaze i krv i gnojne celije...
sto se tice kalcijuma, ima ga vise u zelenom bilju,bademima,lesnicima,susamu itd...JEDINO MLEKO KOJE NAM JE POTREBNO JESTE MAJCINO!

(nedelja, 10. feb 2013, 10:00)
anonymous [neregistrovani]

афлатоксин

Da li se moze objasniti kojim putem je dosao aflatoksin u mleku?
Da li je putem hrane ili u samoj proizvodnji mleka?
Hvala na odgovoru