Rešavanje problema kosovskih penzija

Zbog prekida platnog prometa sa Kosovom, Srbija duguje nekoliko milijardi evra za neisplaćene penzije. Država očekuje da sud u Strazburu pozitivno odgovori na zahtev da se rešavanje tog problema odloži do avgusta ove godine, kako bi se utvrdio zakonski okvir za rešenje tog problema.

Radna grupa Vlade zatražila je od suda u Strazburu još šest meseci kako bi sagledala sve okolnosti, utvrdila zakonski okvir i obim sredstava, i rešila problem isplata penzija za korisnike koji su to pravo stekli na Kosovu i Metohiji.

Pretpostavlja se da Srbija na ime neisplaćenih penzija korisnicima sa Kosova duguje od milijardu do pet milijardi evra.

Radna grupa, koju čine predstavnici više ministarstava, napravila je akcioni plan i dostavila ga Komitetu ministara. Očekuje da će sud u Strazburu pozitivno rešiti zahtev i produžiti im rok kako bi rešili problem neisplaćenih penzija.

"Prema akcionom planu, nakon formiranja radne grupe i njenih sastanaka, 20. februar je ustanovljen kao rok za objavljavanje oglasa, u kojem će se pozvati svi korisnici tih penzija da prijave potraživanja. Zatim, 20. juni je novi rok da se razmotre svi prispeli zahtevi, a nakon toga 20. avgust je dodatni rok da se predlože mere kojim bi se ovo pitanje konačno rešilo", objašnjava Slavoljub Carić, zastupnik Srbije pred Evropskim sudom.

Korisnicima penzija sa Kosova i Metohije prestala je isplata u junu 1999. godine, zbog prekida platnog prometa i finasnijskog saobraćaja, kažu u PIO fondu.

Ipak, jednom broju penzionera, posle bombardovanja je uspostavljena i nastavljena isplata. Koliki je broj onih koji će potraživati isplatu, kažu, teško je utvrditi.

"Oko 9.000 zahteva je već upućeno do sada i evidentirano, međutim, to su nepotpuni zahtevi i neki su rešavni na sudu, neki su rešavani u postupku pred našim organima u PIO fondu i već viđe od 200 do 300 takvih slučajeva je pozitivno rešeno. Ostali su u postupku koji se vode pred našim sudovima", kaže Dragi Vidojević, državni sekretar u ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike.

Radna grupa treba da utvrdi kriterijume i dokumentaciju neophodnu za ostvarivanje prava na isplatu penzija.

"Naravno ovim obaveštenjem biće vrlo jasno precizirano ko može da se javi, odnosno onaj ko se javi šta treba da podnese kao validan dokaz, koji treba da bude relevantan kada se bude donosila ta odluka o ostvarivanji prava za korišćenje penzija", kaže Vidojević.

Podsetimo, bračnom paru Ljutviji i Mahmutu Grudiću Srbija je, po presudi suda u Strazburu, na ime neisplaćenih penzija morala da plati oko jedanaest miliona dinara. Pretpostavka je da pred Evropskim sudom za ljudska prava ima oko 1.500 takvih predmeta.

broj komentara 11 pošalji komentar
(četvrtak, 11. dec 2014, 10:50)
anonymous [neregistrovani]

Pravo na penziju nema veze sa lojalnoscu prema drzavi

Nikada nisam, a niti sada nism lojalan drzavi Nemacke, ali redovno primam penziju na osnovu radnog staza koji sam stekao u Nemackoj. Niko, nikada me nije pitao da li sam lojalan drzavi nemacke a takvo pitanje nije mi postavljeno niti prilikom dodelivanje nemacke penzije. Mislim, a mozda gresim, da se penzije ne stice time da li ste lojalan nekoj drzavi ili vlasti, vec se penzija stice na osnovu doprinosa koji ste kao radnik platitli od dela vase plate radi akumiliranja novca za stare dane a to je penzija.

(petak, 01. feb 2013, 18:57)
anonymous [neregistrovani]

Lojalnost???

A mi nismo bili lojalni SFRJ !

(petak, 01. feb 2013, 17:39)
Vitas [neregistrovani]

Lojalnost

Svaki penzioner na Kosovu i Metohiji koji zeli isplatu penzije Republike Srbije mora da potpise izjavu o lojalnosti Srbiji koju priznaje kao jedinu domovinu i da se odrekne lazne drzave Kosova.

(petak, 01. feb 2013, 16:38)
Jovan Mirkovic, Amerika [neregistrovani]

Pezije,

Je narod zaradio i zato Srbija mora da im isplati penzije. Neka snize plate politicarima za 50 % i eto para za penzije.
Srbija treba podici optuzbe protiv drzava koje su proterale Srbe, da bi one isplatile ostetu i penzije svoih gradjana. Mislim da je mnogo precih poslova od ulaska u EUju koja nam nista dobro nemisli.
Zasto mora Strazburg da se brine o gradjanima Srbije, kada je to odgovornost Srbije ?

(petak, 01. feb 2013, 13:07)
Nole [neregistrovani]

Zastupnik države

A što ovaj zastupnik koji pametuje to pitanje nije rešio za vreme prethodne Vlade u kojoj je takodje učestvovao, nego sada tek priča. Problemi se rešavaju pre dolaska na sud u Strazbur i protok vremena je jako bitan. Hoće li neko snositi odgovornost jednom u ovoj zemlji. Pominju se štete od nekoliko milijardi EUR-a!!! Pa jel zna taj zastupnik da država zbog njegove i drugih službi koje su ćutale o ovome može ovu državu da gurne u bankrot. Pa mi ove godine imamo dugove i kamate koje treba da isplatimo u iznosu od 5 milijardi EUR-a. Pa mi smo stvarno "banana" zemlja.

(petak, 01. feb 2013, 12:28)
Nenad [neregistrovani]

A sta sa Hrvatskim penzijama

Molim vas na sta ovo lici ? A ko pita srpske penzionere koji nisu primali penzije iz HR od 1990 do 1999 i koji od kad ih primaju od 1999 primaju ih upola umanjene ?! Pa sram vas bilo HR ode u EU i mislite da ce nesto posle isplatili ?

(petak, 01. feb 2013, 12:16)
anonymous [neregistrovani]

penzije

Nema veze dali su gradjani Srbije, Kosova ili bilo koje zemlje, kada su oni radili u to vreme su placali svoje doprinose republiku Srbiju i od nje imaju pravu du traze penzije a Srbija ima obaveze da to plati.

(petak, 01. feb 2013, 11:18)
anonymous [neregistrovani]

penzije

Prema Ustavu oni su jos gradjani Srbije,normalno da treba da ih dobijaju.

(petak, 01. feb 2013, 11:04)
anonnaleymous [neregistrovani]

novcana naknada

a sta ce biti sa nama koji primamo novcanu nadoknadu od 8600.

(petak, 01. feb 2013, 10:04)
anonymous [neregistrovani]

A rasprodaja srpske imovine

Sud u strazburu bi trebao prvo da resi rasprodaju srpske imovine na Kosovu i odstetu Srbiji za zlocine nad zemoljom 99 godine. Srbija treba da ignorise ovaj sud ako nije voljan i nadlezan da resava ta pitanja. Kad se to resi onda resavati penzije jer je problem sa penzijama rezultate gore pomenutih dogadjaja. Ni za kakva clanstva vese ne treba popustati jer smo se popustanjem sveli na nivo roba od drzave.