Oproštaj od glumca Mlađe Veselinovića

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu održana je komemoracija povodom smrti glumca Mlađe Veselinovića.

Komemoracija povodom smrti glumca Mlađe Veselinovića održana je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, na kojoj su o velikom glumcu, u vrlo emotivnom tonu, govorile njegove kolege.

O velikom doprinosu koji je Veselinović dao glumačkoj profesiji i njegovom izuzetnom talentu, kao i prevodilačkom umeću, govorili su Gorčin Stojanović, Jovan Ćirilov, Tomo Kuruzović, Rada Đuričin i Branka Petrić.

Kao dramski umetnik, prevodilac i povremeni asistent reditelja, Veselinović je u JDP-u obeležio gotovo celu jednu epohu, istaknuto je na komemoraciji, koji su prisustvovali i glumci Voja Brajević, Branko Cvejić, Renata Ulmanski, Ružica Sokić, Jelena Žigon, Seka Sabljić i Milan Caci Mihailović.

Poznati glumac i prevodilac, član Jugoslovenskog dramskog pozorišta od njegovog osnivanja 1947. godine, preminuo je prekjuče u Beogradu u 97. godini, a biće kremiran na Novom groblju u 16 sati.

Veselinović je rođen u Kragujevcu 1915. godine. Diplomirao je na Filozofskom i Filološkom fakultetu u Beogradu, a studirao je i na Kembridžu.

Od prve predstave 1948. sarađivao je sa najvećim rediteljima i ostvario oko 100 uloga na sceni JDP-a. Poslednju ulogu u JDP-u zabeležio je u predstavi "Koštana" 2000. godine.

Nedavno je ustanovljena nagrada "Branka i Mlađa Veselinović", koja nosi ime najdugovečnijeg glumačkog bračnog para, a dodeljuje se glumcu ili glumici za najbolju interpretaciju u predstavama koje su u toj kalendarskoj godini igrane na sceni JDP-a. Prvi laureat je Nebojša Glogovac.

broj komentara 0 pošalji komentar