Digitalizacija TV programa

Održan osmi sastanak projektnog tima čiji je zadatak da izradi platformu za region, kojom bi trebalo da se podrži prelazak sa analognog na digitalno emitovanje TV programa.

U Beogradu je održan osmi sastanak projektnog tima čiji je zadatak da izradi transnacionalnu platformu u regionu koja bi trebalo da podrži prelazak sa analognog na digitalno emitovanje TV programa, ali i da se podigne svest o značaju digitalizacije.

Proces digitalizacije ne ide glatko ni tamo gde se rokovi nisu menjali.

U Hrvatskoj, koja na primer ima problem s prijemom u Istri, kažu da su im bila dragocena iskustva onih koji su već prošli taj proces, i da sada nude i nove usluge. Prošle godine, izdali su dozvolu i za "pay TV" platformu, tako da gledaoci mogu da doplate prijem dodatnih digitalnih kanala.

U Hrvatskoj zemaljska televizija ima veliki udeo i do sada "pay TV" servisi nisu bili ponuđeni, kaže Danijel Vidaković iz Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM).

"Mislimo da isto tako predstavlja zanimljivo iskustvo koje može biti preslikano u druge zemlje", rekao Vidaković.

U Crnoj Gori gašenje analogne televizije pomereno je za jun 2015. U Bosni i Hercegovini tek očekuju usvajanje akcionog plana.

Asja Rokša Zubčević iz Regulatorne agencije za telekomunikacije BiH kaže da treba "obratiti pažnju na digitalizaciju javnih servisa, a paralelno, ako je moguće, raditi na digitalizaciji komercijalnih stanica".

Na sastanku u Beogradu bilo je reči i o novim planovima i primeni regionalnog vodiča o pravnim smernicama.

Profesor Goran Peković iz Republičke radiodifuzne agencije ističe da će kao rezultat projekta "nastati čitav niz dokumenata koji će biti izuzetno važni u procesu digitalizacije za sve učesnike u ovom procesu, od državnih organa, do mesijda, odnosno emitera".

U realizaciji projekata učestvuje 15 partnera iz 10 zemalja.

broj komentara 0 pošalji komentar