Novinarski tekst odbranjen na sudu

Novinarka Milijana Stojanović nije oklevetala nekadašnjeg opštinskog tužioca u Svilajncu Aleksandara Petrovića, odlučio Apelacioni sud u Kragujevcu. Ona je pre četiri godine dovela u pitanje tužiočevu odgovornost u istrazi zlostavljanja devojčice Anđele Bunčić, koja je umrla početkom godine.

Apelacioni sud u Kragujevcu pravosnažno je presudio da novinarka Milijana Stojanović iz Paraćina nije oklevetala nekadašnjeg opštinskog tužioca u Svilajncu Aleksandra Petrovića.

Krajem 2008. godine ona je u jednom beogradskom listu dovela u pitanje tužiočevu odgovornost zbog zlostavljanja tada dvogodišnje Anđele Bunčić.

Iznurena gladovanjem, devojčica je umrla početkom ove godine. Majka je zbog zanemarivanja deteta u zatvoru, a novinarki je pre tri meseca stigla presuda da tužiocu, zbog klevete, plati 30.000 dinara odšete.

Presuda je obrazložena na tri lista papira, koja novinarku, posle dve oslobađajuđe i dve okrivljujuće presude, konačno, pravosnažnom odlukom trećestepenog veća, oslobađa krivice. Na to je čekala skoro četiri godine. Sada ima samo jednu dilemu.

"Kad mi je tužilac Petrović uputio tužbu, ja sam prestala da pišem o tome. To je bila pretnja i to ozbiljna pretnja. Možda da sam pisala više, možda bi to dete bilo spaseno", kaže Stojanovićeva.

Jedino novinari štitili devojčicu

U tekstu se Milijana pozvala na lekarske nalaze, službenu belešku tužioca i anonimnu prijavu radnika Centra za socijalni rad koji je dete još, krajem 2007. godine zatekao sa jastučnicom preko glave, podlivima i polomljenom rukom. Tužilac je istragu, koja je ubrzo zatvorena, pokrenuo tek godinu dana kasnije.

"Pokazalo se da su jedino novinari u ovoj zemlji štitili malu Anđelu, pokazalo se da ni tužilac ni policija nisu obavili svoj posao. Po mom mišljenju sada bi neko tebalo možda ozbiljno da razmišlja o krivičnoj odgovornosti tužioca, koji je samo napredovao", istakla je predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović.

Tužilac Aleksandar Petrović, koji je sada u Višem tužilaštvu u Kragujevcu, ni ovoga puta nije želeo da govori o presudi. Pre tri meseca, kada je ona bila u njegovu korist, izjavio je da se sudske presude ne komentarišu.

Novinarka iz Paraćina nije jedina koja je pisala o Anđeli. Zbog sličnog teksta, koji je u Politici objavila dopisnica iz Jagodine, po presudi Apelacionog suda u Beogradu, taj list je tužiocu isplatio gotovo pola miliona dinara odštete. Politika se žalila Ustavnom sudu, čiju odluku još čeka.

U ovom slučaju, na ispitu su pali porodica, Centar za socijalni rad, tužilaštvo, policija, sudstvo. Kada je umrla, Anđela je imala nepunih šest godina i manje od deset kilograma.

broj komentara 2 pošalji komentar
(nedelja, 02. dec 2012, 14:47)
anonymous [neregistrovani]

kolegijalnost

Hvala bogu da jos ima onih koji su smeju da udare na lokalne mocnike i novinara koji su spremni da zastite u ovom slucaju koleginicu, opasno upletenu u besmisao sudskog procesam dok je siroto dete na ocigled svih umiralo u najstrasnijim mukama. Zato bravo i za RTS.

(nedelja, 02. dec 2012, 08:51)
Mirjana [neregistrovani]

Cestitka

Sve cestitke hrabroj novinarki. Ovi drugi trebali bi da se stide. I vise od toga. Ali, i ovo je Srbija.....