Preminula Ksenija Jovanović

Naša istaknuta dramska umetnica Ksenija Jovanović preminula u 84. godini u Beogradu.

Ksenija Jovanović, prvakinja Narodnog pozorišta u penziji, preminula je u 84. godini u Beogradu. Sahrana će biti u sredu, 5. decembra, u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Završila je Visoku filmsku školu koju je vodio Vjekoslav Afrić. Po završetku studija postaje član filmskog pozorišta pri Avala filmu koje su vodili Jovan Kulundžić i Aleksandar Ognjanović. Prvu filmsku ulogu ostvarila je 1949. u filmu "Barba Žvane".

Angažman u Beogradskom dramskom pozorištu Ksenija Jovanović je dobila 1951. godine, da bi posle deset godina prešla u Narodno pozorište u Beogradu i tu ostala do danas, iako je u penziju otišla 1989.

Gostovala je u JDP-u, Zvezdara teatru, Ateljeu 212, u više projekata u Teatru poezije. Snimila je i 210 radijskih uloga.

Dobila je brojne nagrade, između ostalih, najviše priznanje Narodnog pozorišta - Plaketu Narodnog pozorišta, Nagradu "Raša Plaović"za Ženu A u "Tri visoke žene" (Edvarda Olbija), Godišnju nagradu Narodnog pozorišta u Beogradu i Godišnju nagradu JDP-a, dve Sterijine nagrade, Orden Svetog Save drugog reda, Orden rada sa zlatnim vencem, Plaketu sa likom Dobrice Milutinovića, Dobričin prsten - nagradu za životno delo 2007, posle šest decenija uspešno ostvarivanih uloga.

broj komentara 14 pošalji komentar
(sreda, 05. dec 2012, 20:13) - anonymousРада Себастијановић [neregistrovani]

Последњи поздрав

Искрено саучешће породици велике уметнице и изузетног лика на српској јавној сцени. Хвала драгој Ксенији што нас је све оплеменила својим неуморним радом. Нека јој је вечна слава
Рада

(subota, 01. dec 2012, 22:02) - Milan [neregistrovani]

Velika i prava umetnica.

Nazalost mnogi velikani nase umetnosti i kulture odlaze sa ovog sveta,ali nam zato ostavljaju veliko nasledje i primer pravog zdravog i kulturnog zivota,kao sto je cinila Ksenija Jovanovic.Iskreno saucesce njenim najblizima i celoj srpskoj umetnosti. Neka pociva u miru bozijem.

(subota, 01. dec 2012, 16:58) - srdjan pesic USA [neregistrovani]

Dama

Velicanstvena glumica iz jednog drugog vremena, besprekorne tehnike, upecatljivog glasa. Da je zivela u Engleskoj bila bi dame Ksenija. Neka joj Gospod dusu 'prosti, pocivala u miru Gospodnjem.

(subota, 01. dec 2012, 16:23) - anonymous [neregistrovani]

tembr

Kakve prefinjene crte lica, pa te oči, kakva gospodstvenost, dostojanstvenost, kakva lepota boje glasa - jedinstvenost među talentima...
Išli smo samo da bismo nju gledali i - slušali.
Pokoj joj plemenitoj duši.

(subota, 01. dec 2012, 16:20) - anonymous [neregistrovani]

..

Veliki gubitak za našu kulturu, bila je velika glumica, srećan sam kad vidim da su iza sebe ti vrhunski glumci sem svog ogromnog rada i truda koji su uložili u našu kulturu, iza sebe ostavili mnogo mladih nada koji su pod pod vođstvom naših glumačkih bardova uveli srpski film u 21. vek, za našu filmsku produkciju ima nade, pokoj duši velikoj srpskoj zvezdi !

(subota, 01. dec 2012, 16:14) - anonymous [neregistrovani]

....

Otišla je i poslednja dama srpskog teatra :(

(subota, 01. dec 2012, 15:26) - anonymous Ivana v.H. [neregistrovani]

Umrla Ksenija Jovanovic

Nestaje generacija nezaboravnih glumaca posebne klase predivnih glasova i nosilaca dostojanstva dramske umetnosti.... Zena prefinjene lepote i jedinstvene boje glasa Ksenija Jovanovic je zena i glumica koja ostaje zauvek u Istoriji onog velikog i plemenitog perioda jugoslovenskog glumista koje je najbolj skola buducih generacija scenskih umetnika.
Sa velikim postovanjam klanjam se njenom liku !

(subota, 01. dec 2012, 15:08) - Aleksa [neregistrovani]

Saučešće

Moje duboko saučeće porodici gospođe Jovanović. Otišla je jedna divna, hrabra žena. Počivajte u miru.

(subota, 01. dec 2012, 14:40) - MIRJANA [neregistrovani]

otmenost

Veliki talenat i velika otmenost ove prave dame!!!!Pridruzila se drugim velikanima nase filmske i pozorisne scene.Saucesce njenim najblizim i spokoj u carstvu nebeskom!!!!

(subota, 01. dec 2012, 13:57) - Bojan iz SRN'e [neregistrovani]

Ta divna zena...

...je veliki gubitak za nase drustvo :O( Nek pociva u miru i bude vecno u nasim mislima!