Svako može da prisluškuje?

U Srbiji je oprema za prisluškivanje dostupna svima. Kupcima je dovoljno samo da potpišu da opremu neće zloupotrebiti, ali niko to neće proveravati.

Opremu za prisluškivanje u Srbiji može da kupi bilo ko. Dovoljno je da potpiše izjavu da je neće zloupotrebiti. Zbog čega će je, zapravo, koristiti, niko neće proveravati. "Špijunima amaterima" dovoljno je 300 evra i časna reč da opremu neće zloupotrebiti.

Kupci moraju potpisati da će oprema biti namenjena kontroli njihovog deteta. 

"Da li to rade ljudi ja nisam dužan da pitam niti sam merodavan da procenjujem. Da li oni to koriste za te svrhe ili ne i izbegavam da pitam", kaže prodavac opreme za prisluškivanje Miloš Jovanović.

Potrebno je najviše desetak minuta da se "špijunski softver" instalira u telefon i, kako tvrdi Jovanović, "on pruža sve".

"Može da zameni kompletnu špijunsku opremu, zašto? Omogućava dži-pi-es lokaciju do tri metra tačnosti, presretanje poruka odlaznih i dolaznih, slušanje telefonskih razgovora u okruženju samog telefona, praćenje razgovora koji se odvijaju preko telefona, listing i sve što se kamerom radi na telefonu", objašnjava Jovanović.

Uvoz i prodaja opreme za prisluškivanje nisu regulisane nekim posebnim zakonom, ali prisluškivanje razgovora jeste, i to Ustavom. Uz dozvolu suda na to imaju pravo samo četiri službe: policija, BIA, Vojno-obaveštajna agencija i Služba za borbu protiv organizovanog kriminala.

Moć opreme za praćenje i prisluškivanje može se videti na Sajmu bezbednosti. Kamere visoke rezolucije za tajno snimanje sakrivene u dugme, blokeri prisluškivanja razgovora i softverski sistemi za zaštitu elektronskih podataka u računarima, zvezde su sajma.

U zemlji u kojoj i najviši državni činovnici tvrde da imaju problem sa praćenjem i prisluškivanjem, važno je obezbediti se, kažu posetioci Sajma. Oprema za prisluškivanje iz Danske, predstavljena na sajmu može da snima i osam razgovora u isto vreme, i to u radijusu od pet kilometara.

"Ta oprema može da bude mobilna, može da se postavi u automobil i taj radijus od pet kilometara može da šeta po potrebi korisnika", kaže prodavac opreme za praćenje Aleksandar Ostojić.

Firma koja proizvodi ovu opremu prodaje je samo zvaničnim državnim institucijama. Međutim, privatna lica mogu nabaviti opremu za prisluškivanje na periferiji Beograda.

broj komentara 10 pošalji komentar
(četvrtak, 08. nov 2012, 17:15) - Dobro Trifunovic [neregistrovani]

Prisluskivanje?

Ta takozvana "oprema" je toliko bezvredna da je mogu samo neodgovorni prodavati a neobavesteni kupovati.

(četvrtak, 08. nov 2012, 15:03) - Milan [neregistrovani]

Protiv-prisluškivanje

Ima li u Srbiji neka firma koja se bavi otkrivanjem prislušnih uređaja u kancelarijama, kabinetima, automobilima? U svetu ima takvih firmi, ali kod nas ne znam da postoje?

(četvrtak, 08. nov 2012, 13:59) - anonymous [neregistrovani]

nije problem

prisluskivanje ni oprema za prisluskivanje. Nego Ko Koga prisluskuje;) I naravno Drzava (policija ili druge za to odgovorne sluzbe)je duzna da zastiti svoje Visoke funkcionere od prisluskivanja.Oprema koja se prodaje na svakom cosku ne moze da prisluskuje predsednika drzave.)

(četvrtak, 08. nov 2012, 13:41) - anonymous [neregistrovani]

@@@@@

samo se prisluskujemo i gledamo ,nista ne radimo.samo virimo ko je gde sta radi ,sta nosi ,skim ide itd.......

(četvrtak, 08. nov 2012, 11:44) - anonymous [neregistrovani]

Bas me briga

Sto me prisluskuju.

(četvrtak, 08. nov 2012, 11:32) - anonymous [neregistrovani]

Voajerstvo i špiunaža

Nije toliko veliki problem u prisluškivanju nego u snimanju a pogotovo u distribuciji snimljenog materijala. Npr. u nekim zemljama je donesen zakon da se svaka upotreba objektiva za fotografisanje sa velikih udaljenosti zabranjuje i stim i posjedovanje i distribucija takvih fotografija što je slično i problemu prisluškivanja naime, kažnjiv bi trebao biti svaki oblik voajerstva i špiuniranja bilo auditativnog ili vizuelnog a još strožije kažnjivo snimanje i kartografisanje aktivnosti drugi osoba bez zakonskog ovlaštenja.

(četvrtak, 08. nov 2012, 11:19) - anonymous [neregistrovani]

ljudska kataklizma

samo zivotinja moze da nema problem sa tim da je neko prisluskuje...

(četvrtak, 08. nov 2012, 10:10) - anonymous [neregistrovani]

jedino resenje

Pod hitno da se zabrani uvoz i prodaja uredjaja za prisluskivanje i stvar resena zar ne ?

(četvrtak, 08. nov 2012, 10:05) - anonymous [neregistrovani]

amateri i profesionalci

Oprema koja se kupuje od 300 do 500 evra je igracka kojom ponesto i moze da se prisluskuje.
Pri tome je neophodno da imas i pristup, barem na kratko , telefonu onoga koga prisluskujes. Tako da se to ogranicava na zenu , muza ili decu. Moze i svalerku.
Kad je rec o ozbiljnijem prisluiskivanju koristi se i takva oprema koja od reda nekoliko desetina do 100.000 evra pa je sigurno nasim vlasnicima zivota i smrti ili popularno tajkunima dostupna.Potrebna je i organizovana i obucena sluzba koja ce opremu koristiti i locirati one koji se prate. A to niko takodjer ne radi dzabe.
Tako da je prica o tome kako svako moze da prisluskuje samo razvodnjavanje trenutnih dogadjaja.

(četvrtak, 08. nov 2012, 09:52) - anonymous [neregistrovani]

Bozeeee...!!!

Pa ovo je katastrofa!!!