Počeo Kurban-bajram

Muslimanski vernici širom Srbije, jutarnjim molitvama u džamijama, proslavljaju prvi dan Kurban-bajrama. Centralna bajramska svečanost tim povodom u Beogradu održana u Bajrakli džamiji.

Jutarnjim molitvama u džamijama širom Srbije muslimani proslavljaju prvi dan, jednog od najvećih praznika u islamu, Kurban-bajrama.

Centralna bajramska svečanost tim povodom u Beogradu je održana u Bajrakli džamiji. Molitvu je predvodio i bajramsku hudbu održao zamenik reis-ul-uleme Islamske zajednice Srbije i muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić. Molitvi je prisustvovao predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić, kao i predstavnici drugih verskih zajednica.

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji, kojim rukovodi glavni muftija Muamer Zukorlić, centralnu bajramsku svečanost održao je u Muhadžir-Nikšić džamiji u novopazarskom naselju Hadžet. Bajram namaz je predvodio i bajramsku hudbu održao muftija Zukorlić.

Muslimani širom sveta proslavljaju ovaj veliki praznik, koji se naziva i hadžijski, jer se tada završava hadž, glavno godišnje hodočašće do Kabe u Meki. Hadž je jedna od pet glavnih obaveza punoletnih islamskih vernika, ukoliko mogu da finansiraju troškove hodočašća, ne ugrožavajući život svoje porodice.

U zoru se odlazi u džamije, čeka se izlazak sunca i klanja molitveni namaz. Posle čestitanja, po tradiciji ide se na groblja. Prvog dana Kurban-bajrama očevi i majke daruju decu i najmlađu rodbinu. Žene pripremaju bogate trpeze za goste. Običaj je da se deci poklanjaju bombone.

Tradicionalno se prinosi žrtva, ovca ili ovan. Kurbansko meso deli se na tri dela, od kojih je jedan namenjen siromašnima, drugi rodbini, a treći se ostavlja u kući. Dozvoljeno je da se kurbansko meso podeli i nemuslimanima, što zbližava ljude i neguje dobrosusedske odnose.

Zbog različitog računanja vremena po islamskom kalendaru, muslimani u Srbiji su dan kasnije počeli proslavu Kurban-bajrama, u odnosu na muslimane u Turskoj, Makedoniji i Albaniji.

broj komentara 15 pošalji komentar
(subota, 27. okt 2012, 00:16)
Dj Jovanovic. [neregistrovani]

Enese!

Dobri covece,tebi Bajram,meni sv.Petka,taku Srbiju i ljude volim.

(petak, 26. okt 2012, 23:46)
zoran [neregistrovani]

cestitka

Svim gradjanima muslimanske veroispovesti srecan praznik i da ga u sreci i veselju provedu sa porodicama i njima dragim osobama!

(petak, 26. okt 2012, 23:10)
Enes [neregistrovani]

Hvala :)

Hvala svima vama koji ste nam cestitali Bajram, a posebno vama koji niste muslimani. To je znak da u Srbiji ima samo dobrih i losih ljudi...i nadam se da se u buducnosti necemo razlikovati po veri i naciji vec samo po dobrim i losim ljudima.
Svima Vama koji sutra slavite slavu SV Petka, zelim da je provodete u zdravljuu sreci i veselju Da nam Srbija bude bolje od bilo koje zemlje.

(petak, 26. okt 2012, 20:46)
Verica [neregistrovani]

Srecan praznik!

Svima koji danas slave sve najbolje, srecan praznik!

(petak, 26. okt 2012, 19:13)
Sarajevo [neregistrovani]

Bajram

Svim Bošnjacima i ostalim muslimanima u Republici Srbiji Bajram Šerif Mubarek Olsun iz Sarajeva!

(petak, 26. okt 2012, 19:11)
anonymous [neregistrovani]

BAJRAM

svim muslimanima sirom svijeta..BAJRAM SERIF MUBAREK OLSUN,a svim srbima koji su cestitali od srca HVALA.

(petak, 26. okt 2012, 15:10)
musliman [neregistrovani]

bajram

Kurban Bajram mubarek olsun, svim pripadnicima islamske veroispovesti!

(petak, 26. okt 2012, 13:32)
BAJRAM [neregistrovani]

Bajram Serif Mubarek Olsun

Bajram Serif Mubarek Olsun svim Muslimanima sirom sveta.

(petak, 26. okt 2012, 12:31)
Nick44 [neregistrovani]

jlubav

Srecan ovaj veliki praznik mojoj muslimanskoj braci

(petak, 26. okt 2012, 11:42)
anonymous [neregistrovani]

Srecan praznik

Nasoj braci muslimanske veroispovesti zelim srecan praznik i neke bolje dane ispred svih nas.