Ukinuta presuda protiv Palme

Sud u Beogradu ukinuo prvostepenu presudu kojom je poslanik u Skupštini Srbije Dragan Marković Palma osuđen zbog izjave da su pripadnici gej populacije bolesni. Slučaj vraćen na ponovno suđenje, jer je utvrđeno da Markoviću tužba nije dostavljena po zakonu.

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu Prvog osnovnog suda u Beogradu protiv poslanika u Skupštini Srbije i predsednika Skupštine opštine Jagodina Dragana Markovića Palme osuđenom zbog izjave da su pripadnici gej populacije bolesni.

Slučaj je, kako je navedeno u Gej strejt alijansi, vraćen na ponovno suđenje, jer je Apelacioni sud utvrdio da Markoviću tužba nije dostavljena po zakonu.

U avgustu prošle godine Gej strejt alijansa tužila je Markovića zbog toga što je drugačiju seksualnu orijentaciju nazvao bolešću, a prvostepeni sud je utvrdio da je u pitanju diskriminacija i zabranila mu da to ponovi.

Iako je prvostepeni sud naveo da je tužbu Draganu Markoviću Palmi uredno dostavio, Apelacioni sud je nakon uvida u dokumentaciju doneo rešenje o ukidanju presude i vraćanju postupka na ponovno suđenje.

Kako je saopšteno, Gej strejt alijansa neće odustati od tužbe protiv Dragana Markovića Palme ni nakon odluke Apelacionog suda jer se taj slučaj posmatra kao "strateški važan" zbog toga što se radi o zloupotrebi najčešće društvene predrasude i neistine o LGBT osobama da su one bolesne.

broj komentara 0 pošalji komentar