Spektakl "Batajnica 2012"

Povodom 100 godina srpske avijacije, održan aeromiting "Batajnica 2012". Lovačko-bombarderska avijacija demonstirala borbena dejstva. Prvi put prikazana "lasta 95", domaće proizvodnje. Publici se predstavili "jurofajter" italijanske avijacije, danski "F16", najnoviji ruski "mig 29 MM-2" kao i akro-grupa "Striži".

16.47 - Završen aeromiting u Batajnici. 

16.20 - Prelet transportnog aviona "antonov 26", letovi članova aeroklubova "Galeb" i "Soko" u avionima "galeb G-2", "kraguj J-20" i "zlin 526 F". 

16.15 - Aeromiting postigao izvanredan uspeh, protekao bez ijednog incidenta uz sjajnu organizaciju, rekao ministar odbrane Aleksandar Vučić. 

16.05 - Prikaz gašenja požara helikopterom "MI-8", kao i avionom "dromader M-18" JAT-ove poljoprivredne avijacije. 

14.56 - Solo program "pilatusa RS-9 svift" slovenačke avijacije. Predstavljanje helikoptera "robinson R-22". Nastup članova aeroklubova iz Jagodine i Novog Sada, u "zlinu 526 F" i "galebu G-2".

14.40 - Prikaz presretanja cilja u vazdušnom prostoru "miga 21" i "miga 29".

13.30 - Grupa helikoptera "game" iz Srbije prikazala je svoj program. Publici se, zatim, predstavlja akro-grupa iz Rusije "Striži", a u solo programu nastupaju austrijski SAAB 105 i srpska "lasta 95".

12. 50 - Posle preleta JAT-ovog putničkog vazduhoplova ATR 72, usledio je solo program - domaće "gazele", italijanskog transportera "spartan C-27J", mađarskog "gripena", koji je doleteo iz Kečkemeta, i srpskog "super galeba G-4".

12.02 - Solo program započeo domaći "orao". Slede "jurofajter" italijanske avijacije, zatim danski "F16" i najnoviji ruski "mig 29 MM-2".

11.32 - Drugi ešelon - grupa "orlova" i "super galeb G4". Prikaz dejstva lovačko- bombarderske avijacije. Demonstracija lovačke zaštite u "migu 29".

11.28 - Defile snaga ViPVO, prvi ešelon - "lasta 95", trenažni avion domaće proizvodnje, zatim školski avion "utva 75", ruski helikopter "MI 17" u pratnji četiri "gazele" i grupa helikoptera "game". 

11.22 - Aeromiting započeo skokovima padobranaca koji su nosili zastave Republike Srbije i Vojske Srbije.

11.13 - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić otvorio aeromiting "Batajnica 2012". 

11.00 - Uz intoniranje himne predsednik Srbije Tomislav Nikolić dolazi na aerodrom, gde će zvanično otvoriti aeromiting "Batajnica 2012".   

10.55 - Povoljni uslovi za letenje, kažu meteorolozi. 

10.02 - Manevrisanjem u vazduhu i preciznim sletanjem padobranci iz sportskih klubova privukli veliku pažnju zaljubljenika u vazduhoplovstvo. Na aeromiting u Batajnici stigao ministar odbrane Aleksandar Vučić.

Međunarodni aeromiting "Batajnica 2012" održan je povodom 100 godina srpske vojne avijacije. Aeromiting je zvanično otvorio predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Letački timovi iz 11 zemalja oduševili su oko 150 hiljada posetilaca.

Letački program počeo je defileom (naletom) nekoliko desetina aviona i helikoptera Vojske Srbije.

U prvom ešelonu predstavljena je "lasta 95", trenažni avion domaće proizvodnje, zatim školski avion "utva75", ruski helikopter "MI 17" u pratnji četiri "gazele" i grupa helikoptera "game". Dok je u drugom ešelonu prikazano dejstvo lovačko-bombarderske avijacije, kao i demonstracija lovačke zaštite u "migu 29".

Let italijanskih pilota na "jurofajteru", danski letači na avionu F16, kao i ruski Mig 29 M-2 i švedski "gripen" oduševili su mnogobrojne posetice.

Avion "jurofajter tajfun", koji zajednički proizvode Velika Britanije, Italija i Španija, spada u najpouzdanije višenamenske borbene letilice četvrte generacije, a njegov pilot na batajničkom aerodromu je demonstrirao i vrhunsko umeće.

Uz poniranje, pilot te letilice iz sastava italijanskog vojnog vazduhoplovstva, prikazao je niz mogućnosti sa promenama pravaca letenja u vazduhu, kao i delove takozvanog akrobatskog letenja - svojstvenog samo vrhunski obučenim pilotima.

Piloti Kraljevskog danskog vazdugholovstva na čuvenom američkom avionu F16, takođe, su prikazali vrhunsko umeće i bravurama u vazduhu demonstrirali zašto se ta letilica, poznata kao "fajting falkon", nalazi među naoružanjem mnogih država.

Ruske "letačke zvezde"

Ruska akrobatska letačka grupa "Striži" predstavila je grupno akrobatsko letenje sa tri aviona "mig 29" i posetiocima aeromitinga demonstrirala zašto je njihova grupa svetski poznata.

Ruski piloti su migovima leteli veoma blizu jedan drugome, u pravilnoj formaciji spuštali se i do stotinak metara od tla da bi se, potom, ne menjajući formaciju popeli do velikih visina.

Tokom demonstracije vrhunskog letačkog umeća, izvođenja akrobatskih veština, vizuelni efekat pojačala je i boja ruskih aviona - plavo-belo-crvena.

Pilot aviona "mig 29 M-2" Stanislav Gordunov izrazio je zadovoljstvo što ih je publika pozdravila burnim aplauzima i objasnio da je on prikazao "demonstracionu pilotažu" - veoma atraktivnu za gledaoce.

Ruski pilot je objasnio i da je na batajničkom aeromitingu predstavljena nova verzija "miga 29", koji je jači i snažniji od prethodne letilice te ruske kompanije.

Manevri helikoptera "gazela" i "gama"

Piloti Vojske Srbije na helikopterima "gazela" i "gama" prikazali su manevarske sposovnosti letilica koje se koriste prilikom podrške pešadiji.

Sudeći prema reakcijama punblike, izuzetno atraktivno bilo je spuštanje na male visine, čime se omogućava strelcima iz helikoptera da podrže pešadiju tokom terenskih borbi.

Komandant 714. protivoklopne helikopterske eskadrile, potpukovnik Predrag Nikolić rekao je da su prikazani različiti manevri koji se izvode prilikom redovne obuke pilota helikoptera za dejstva u različitim uslovima.

Nikolić je objasnio da prikazani helikopterski manevri omogućavaju strelcima, smeštenim u kabinama letilica, da na pravi način pruže podršku jedinicama kopnene vojske.

Na aeromitingu u Batajnici učestvovali su predstavnici 16 zemalja. Jedanaest zemalja imalo je svoje letačke timove, dok je pet država mitingu prisustvovalo na nivou delegacija. Ekipe šesnaest država imale su ukupno 27 vazduhoplova sa oko 200 ljudi.

Delegacije u Batajnici imali su Austrija, Bugarska, Danska, Italija, Rumunija, Rusija, SAD, Slovenija, Turska i Francuska sa svojim avionima i helokopterima. Svoje delegacije imale su Velika Britanija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Švedska i Ukrajina.

Iz Srbije, učestvovali su predstavnici 27 vazduhoplovnih organizacija sa 58 vazduhoplova, dok je Vojska Srbije u vazduhu imala 45 letelica.

Aeromitingu pored predsednika Nikolića, prisustvovali su i premijer Ivica Dačić, ministri u Vladi Srbije, diplomate, vojni izaslanici i istaknute javne ličnosti.

Vučić: Izvanredan uspeh aeromitinga

Ministar odbrane Aleksandar Vučić izjavio je da je aeromiting "Batajnica 2012" postigao izvanredan uspeh, odvijao se bez ijednog incidenta uz sjajnu organizaciju i više ljudi nego na prethodnom održanom 2009. godine.

Izražavajući zahvalnost svim učesnicima, Vučić je istakao da sa ponosom može reći da je danas biti član Vlade i predstavnik države koja je održala ovakav aeromiting, velika
stvar. 

Vučić je rekao za RTS da je ova manifestacija veoma značajna za prezentaciju Srbije u svetu. Posle predstavljanja "laste" ministar odbrane očekuje prodor tog aviona na svetsko tržište. Vučić je najavio izgradnju dva važna infrastrukturna objekta na aerodromu Batajnica.

Ministar odbrane izjavio je da će Srbija, pri opremanju Vojske, koristiti pozitivna iskustva država regiona i Evrope, kako bi se izbegle greške koje su oni činili.

Vučić je naglasio da se nada da će domaća vojna industrija napredovati u svakom pogledu i proizvoditi znatno više nego ranije i da će uspeti svoje proizvode da plasira na inostranim tržištima u većem obimu nego pre.

"Uveren sam da ako pronađemo dovoljno tržišta za naše moderno naoružanje i sklopimo više različitih aranžmana da ćemo moći da kupimo i novo naoružanje", rekao je Vučić.

Za praćenje aeromitinga akreditovano je 538 novinara, a među njima i 220 novinara iz regiona i Evrope.

Organizovana je i izložba naoružanja i vojne opreme, a predstavljena je i domaća vojna industrija. 

Aeromiting je organizovan u okviru obeležavanja veka srpskog vojnog vazduhoplovstva. Inače, srpsko vojno vazduhoplovstvo i protivvazdušna odbrana obeležavaju 24. decembar kao dan tog vida Vojske Srbije, u znak sećanja na isti datum 1912. godine kada je doneto rešenje o formiranju Vazduhoplovne komande, sa sedištem u Nišu. U to vreme Srbija je bila jedna od 15 država koja je imala vojno vazduhoplovstvo.

RTS je direktno prenosio najveći deo aeromitinga u Batajnici - od 10.30 do 15 sati na Prvom programu.

Spektakl "Batajnica 2012"
broj komentara 64 pošalji komentar
(sreda, 05. sep 2012, 15:02) - milan [neregistrovani]

prenos

molim redakciju rts da pusti ceo prenos aeromitinga batajnica 2012 na televizoru i you tubu molim vas prijatan dan svima i svoj redakciji rts a

(ponedeljak, 03. sep 2012, 19:11) - anonymous [neregistrovani]

Bas tako!

U pravu si za sve i podrzavam tvoje reci da je trebalo ipak (kazem opet ipak) nekako obezbediti da se vidi F-15, Tornado neki Suhoj i slicno.Jeste da Ameri ne salju tako rado F-15 da ga "svako" gleda iako postoji ko zna od kada (mada su ga kao sto mnogi znaju usavrsavali i doveli mozda do savrsenstva) ali nasi su mogli da "izboksuju" da nekako dodje...Ipak se slavi samo jednom 100god nase avijacije i nikad vise!Italijan na Eurofighter Typhoon je odrzao lekciju kako se vrse akrobacije i prezentacija mogucnosti ove letelice a takodje i njegov kolega na transportercu...skidam im kapu...Nije bio los ni nas Orao (nashminkan, ulepsan i nafrizirani) imajuci u vidu ipak mogucnosti te letelice. Jos nesto bih dodao- mnogi posetioci su dosli na miting samo radi zabave ali ima i odredjeni broj nas (a koji nije mali) koji smo se bavili nekad avijacijom.Znam i to da smo mi daleko od izlozba kao sto je Fernborough ali ipak za 100god...trebalo je malo vise vojnih letelica...bar jos 4-5 onih trenutno zvucnih po imenima a nama zaljubljenicima interesantnih za videti..Pozdrav svim ljubiteljima vojnog vazduhoplovstva!

(ponedeljak, 03. sep 2012, 17:39) - Dzoni [neregistrovani]

Batajnica 95/96

Kako god se neko osecao ali realnost je takva da je od predstavljenih aviona najvise pokazao eurofajter.Gripen bi bio ubedljiviji da nije imao pomocni rezervoar zbog direktnog dolaska i odlaska u Madjarsku bez sletanja.Gledao sam ga prosli put i verujte da moze mnogo.Rusi su najvise razocarali a pogotovu akro grupa od koje sam mnogo vise ocekivao i smatram da bi starsi odradili mnogo bolje iako lete na g2. 2009 su korektno odradili.Ne znam zasto nije poleteo i cetvrti Rus a to mozda donekle i opravdava siromasniju tacku koju je donekle izvadio pilot sa solo natupom jer mi je to sve delovalo kao improvizacija jer inace akro grupe po pravilu ostavljaju gledaoce bez daha.I da ne zaboravim maestralnu tacku transportnog aviona i pohvalim fenomenalno pilotiranje italijana.Naravno pozdrav i za nase pilote ali smo vec naviknuti na to pa komentarisem samo strance.

(ponedeljak, 03. sep 2012, 14:53) - anonymous [neregistrovani]

Prevoz

Da li iko misli da je moguće da se u zadnjih sat vremena preveze većina ljudi od 100 hiljada, pa ljudi to je ceo moj Čačak sa sve selima okolnim. Prevoz jeste loš, ali zato što su autobusi matori, mada može bez klime da se preživi 4-5km. Zato sam u povratku odlučio da idem peške. Svi koji se žale sledeće godine dodjite ranije i neće biti problema.

(ponedeljak, 03. sep 2012, 12:29) - anonymous [neregistrovani]

Organizacija

Ne znam sta neko ocekuje pod organizacijom itd.... Pa za velike fudbalske utakmice kapije se otvaraju po vise sati ranije pre pocetka meca.... navijaci dodju i udju ,kapije aerodroma su bile otvorene od ranog jutra.... e sad to sto smo mi svi bas hteli a dodjemo u minut do 10 i prodjemo bez guzve, pesacenja i nervoze... tesko bilo za izvesti. Ja sam licno dosao autobusom i otisao autobusom. Bez pesacenja nervoze i cekanja u redovima. Naravno otisao sam u 8,30 na kapiju aerodroma GSP prevozom iz pravca Batajnice, otisao sam Lastom u pravcu Nove Pazove bez guzve i problema oko 16,45 casova. Znaci ako zelis da stignes na vreme, kreni na vreme.

(ponedeljak, 03. sep 2012, 11:56) - Nikola [neregistrovani]

Snimak Aeromitinga 2012

Molio bih redakciju RTS-a da postavi ceo snimak prenosa aeromitinga Batajnica 2012, po mogućtstvu u visokoj rezoluciji.Hvala

(ponedeljak, 03. sep 2012, 10:31) - UNposmatrac [neregistrovani]

Ih...savrseno!

Ne znam sta ljudima znaci super organizacija?! Po meni, organizacija je bila ocajna, sem svega vezanog za striktno letacki deo koji je funkcionisao skoro pa besprekorno. Ni posle 15 godina organizovanja ovakvih manifestacija organizator nije resio problem zagusenja saobracaja. A sta reci na broj gostujucih zemalja? Za 100 godina srpske avijacije ocekivano je mnogo vise. Licno, bilo bi lepo uzivo videti F-15, F-18, Rafal, Tornado, Su-27...37, pa i nedivljivog, a o njihovom letackom delu da i ne govorim. Organizator je prevideo da se ovog vikenda odrzava aeromiting na svega 500km od Batajnice (u Slovackoj) sto je doprinelo siromasnijem ucescu stranih delegacija. Orgoman previd s obzirom da se radi o 100 GODINA SRPSKE AVIJACIJE!!! Videh i one jadnike koji su po ceo dan stajali pored aviona, sto domaci sto strani i trazili flasicu vode da se osveze. Organizator je bar njima mogao obezbediti osvezenje (mislim strancima), da se ne sramotimo, ali ajde, organizacija je bar bila odlicna!

(ponedeljak, 03. sep 2012, 10:18) - anonymous [neregistrovani]

prevoz katastrofa

kao i svaki put,pa cak i onaj aeromiting na kalemegdanu,prevoz zakaze.nemoguce je da nema niko dovoljno pametan da organizuje prevoz,i to u nedelju kada gsb ima bar pola slobodnih kapaciteta

(ponedeljak, 03. sep 2012, 10:11) - anonymous [neregistrovani]

aeromiting

u pravu si brate i mene su rusi razocarali i ja sam ocekivao vise od njihovih aviona nista specijalno bolje da su poslali su 30 da da domaci iz ledenja ili mig 29ovt sa vektorom potiska.

(ponedeljak, 03. sep 2012, 09:23) - milan [neregistrovani]

prevoz

Miting je bio vrlo prijatan dan da se provede nedelja ali prevoz ... to je druga prica u dolazku sam nekako uspeo da se uguram u autobus ali za debakl povratka neko bi trebalo da odgovara
Vojska je bila na kapiji a dva policajca ispred sa nekih 10 000 ljudi, 5 autobusa gomilom automobila koji nisu smeli da budu tu ......krkljanac... naravno da sam pesacio sat vremena ali video sam mnogo dece koja se vuku po onoj vrucini 6-7 km ... SRAMOTA
busevi su bili toliko puni da su neki ljudi krenuli da panice i da se izvlace napolje

I jos se neko usudio da kaze da je organizacija prosla bez greske