Milanović izašao iz zatvora

Nekadašnji direktor Radio-televizije Srbije Dragoljub Milanović izašao iz zatvora u Požarevcu. Milanović izdržao kaznu od deset godina zatvora zbog odgovornosti za pogibiju 16 radnika RTS-a u NATO bombardovanju 23. aprila 1999. godine.

Iz zatvora u Požarevcu danas je izašao nekadašnji direktor Radio-televizije Srbije Dragoljub Milanović, nakon što je izdržao kaznu od deset godina zatvora, potvrđeno je RTS-u u Ministarstvu pravde i državne uprave.

Milanović je osuđen zbog odgovornosti za pogibiju 16 radnika RTS-a u NATO bombardovanju 23. aprila 1999. godine, a u presudi se navodi da nije preduzeo mere da se zaposleni te noći zaštite i evakuišu.

Osim Milanovića, za tu tragediju niko nije bio procesuiran. Nadležno tužilaštvo, međutim, i dalje istražuje da li postoji još nečija odgovornost za pogibiju radnika.

Portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić rekao je nedavno Tanjugu da tužilaštvo postupa u tom predmetu i da nema bojazni da će taj predmet zastareti.

Žanka Stojanović, majka poginulog radnika RTS-a, tražila je od tužilaštva da budu procesuirani svi odgovorni, kao i nekadašnji Vrhovni savet odbrane.

Prema Zorićevim rečima, Ministarstvo odbrane je, po nalogu Tužilaštva, dostavilo svu traženu dokumentaciju koja se odnosi na taj događaj i tužilaštvo radi na tom predmetu.

Protiv Milanovića se vodi još jedan sudski proces, u kojem se presuda očekuje uskoro -optužen je za nezakonitu dodelu stanova takozvanim "deficitarnim kadrovima" RTS-a krajem devedesetih godina.

Sledeće suđenje u tom procesu zakazano je za 17. septembar, a kako je sudija Vera Vukotić najavila na prethodnom suđenju, u septembru će biti saslušani veštak i dva svedoka i zakazane završne reči, posle čega će uslediti prvostepena presuda.

Nekadašnji direktor RTS-a je jedan od retkih osuđenika koji je svoju zatvorsku kaznu odslužio u celosti. Jedno vreme u zatvoru je imao privilegije i dospeo u otvoreni tretman, ali su mu one brzo ukinute nakon reakcije porodica žrtava tragedije.

Milanović je prilikom početka suđenja za stanove negirao navode optužnice koja ga tereti da ih je nelegalno dodelio zaposlenima u toj medijskoj kući, ističući da je proces protiv njega politički montiran i da se ne oseća kao osuđenik, već "kao ratni zarobljenik NATO pakta i njihovih saradnika u Srbiji".

broj komentara 6 pošalji komentar
(petak, 31. avg 2012, 15:58) - anonymous [neregistrovani]

Kazna

Gospodin Milanović je odlužio kakvu takvu kaznu, a gde će duša Bilu Klintonu, Toniju Bleru, Havijeru Solani, Vwesli Klarku i mnogim drugim ratnim zločincima koji između ostalog pobiše i radnike RTS-a. Ko će njima suditi za ratne zločine? 

(petak, 31. avg 2012, 15:00) - Aspalathos [neregistrovani]

moralno pitanje

Pre svega kao žitelj Tašmajdana svakodnevno prolazim pored ruševina zgrade RTS i spomenika 16-stero izgubljenih života. Uvek se i sam upitam ZAŠTO? S druge strane Milanović je odrobijao svoju kaznu, mada smatram da lično nije kriv u tolikoj meri. Ako se baš sve unapred precizno znalo, svako je mopgao napustiti posao i po cenu momentalnog otkaza.

(petak, 31. avg 2012, 13:22) - krle [neregistrovani]

@bruka

normalna vlast kazete? podseticu vas da niko iznad milanovica nije kaznjen za ovaj zlocin, a siguran sam da je po "komandnoj odgovornosti" moglo da se ide mnogo vise. 

(petak, 31. avg 2012, 12:58) - Gagi [neregistrovani]

kakve veze nova vlast

ovo nema veze sa dolaskom nove vlasti u Srbiju, covek je odsluzio svoje i izasao je. A da je kriv - kriv je! Da je tebi poginulo dete u zgradi RTS-a a znas da je postojala dojava sa tacnim datumom i vremenom bombardovanja zgrade ne znam da li bi ovako nonsalantno pisao.

(petak, 31. avg 2012, 12:37) - anonymous [neregistrovani]

@Bruka,

Izvini molim te ko radi za vreme "Bombardovanja",??.Da je drug Milanovic dobro radio kako vi kazete....on je morao u prvoj liniji da se brine za sigurnost ljudskih zivota. nazalosot nije to uradio, i radi toga zasluzena kazna.

(petak, 31. avg 2012, 12:01) - anonymous [neregistrovani]

Bruka

Coveka osudili, a NATO, koji je bacao bombe, nista?

Pa, nije ih on bombardovao... On bi trebao biti samo razresen duznosti i kraj... 10 godina zivota covek provede u zatvoru, zato sto je radio svoj posao?!
Drago mi je da je izasao i da je dosla normalna vlast u Srbiju, i iskreno se nadam da ce se iza resetaka naci oni koji trebaju vec dugo da su tamo!